GRADIŠĆANSKI HRVATI

Ulična fešta oduševila Bečane

Beč
Foto: Snježana Herek
1/4
17.09.2017.
u 12:44

Uz dobru glazbu, folklor i zabavu, nudili su se i hrvatski kulinarski  specijaliteti i vina, koja su posebno oduševila Austrijance

Bogat i raznovrstan kulturno – glazbeni program te hrvatski kulinarski specijaliteti i vina obilježila su i ove godine već tadicionalnu „Uličnu feštu“ gradišćanskih Hrvata ispred Hrvatskog centra u Beču i oduševili brojne nazočne goste: gradišćanske Hrvate iz Beča, Gradišća i austrijskog susjedstva, suvremene hrvatske doseljenike, koruške Slovence te Austrijance.

Novina je ove godine da se umjesto jedan dan,  „fešta“ tri dana. Razlog tome je spajanje dvije različite priredbe, „Ulične fešte“ i hrvatskog proštenja gradišćanskih Hrvata u bečki  „Bemski Prater“.

Ulična fešta otvorena je u petak kulturno-zabavnim programom za sve uzraste, pa su se slavlju pridružila i djeca iz Dječjeg vrtića „Vjeverica“, koji djeluje u sklopu Hrvatskog centra.

Uz dobru glazbu, folklor i zabavu, nudili su se i hrvatski kulinarski  specijaliteti i vina, koja su posebno oduševila Austrijance.  I ljubitelji  čitanja  došli su na svoje, jer ponuda knjiga i kalendara  po simboličnim cijenama, na posebno postavljenom štandu proširila je bogatu sveukupnu ponudu.

Posebnu pozornost privlačio je Info – štand s Minority SafePack Inicijativom, na kojem su se prikupljali potpisi za građansku inicijativu FUEN-a ( krovna Udruga europskih naroda i narodnosti),  koja se bavi manjinskim pitanjima i problemima.

Glazbeni okvir svečanosti dali su Ivan Petric i gradišćansko-hrvatski glazbeni sastav „Basbaritenori“, koji su atraktivnim glazbenim programom izmamili buran pljesak publike.
Fešta je nastavljena i u subotu prigodnim kulturno-zabavnim programom i uživanjem u hrvatskoj gastronomskoj i glazbenoj  ponudi.

Publiku su zabavljali  „Duvrovački kavaljeri“  iz Beča, sastav „Ravnica“ iz Slovačke i Fajkusz banda iz Mađarske. Fešta i proštenje završavaju u nedjelju navečer svečanom svetom misom i zakuskom u Hrvatskom centru u Beču. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije