Naslovnica Priče

Prvi prevoditelj Novog zavjeta, tiskanog na glagoljici

Prema njegovim uputama lijevana su glagoljska slova u Nürnbergu. U predgovoru Novom testamentu, Konzul izrijekom kaže da je glagoljska slova dao izraditi gledajući na onu staru hrvacku štampu u Brvijalih i Misalih
06. prosinca 2017. u 09:42 0 komentara 474 prikaza
Glagoljica
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL

Stjepan Konzul Istranin bio je hrvatski pisac, prevoditelj i nakladnik. Prvi je preveo Novi zavjet na hrvatski jezik, a djelovao je i kao pop glagoljaš u Starom Pazinu. Kasnije je prešao na protestantizam te postao propovjednikom u Ljubljani i Kranju. 

Vladko Maček Jastrebarsko, 1879. – Washington, 1964. Riješio hrvatsko pitanje u prvoj Jugoslaviji te odbio naciste i fašiste

U Njemačkoj je 1552. stupio u suradnju s Primožom Trubarom i započeo djelovanje u službi Ivana Ungnade kao prevoditelj, redaktor i slagar u Urachu, gdje je radila slavenska tiskara i izdavala protestantske knjige na glagoljici, latinici i ćirilici. 

Prema njegovim uputama lijevana su glagoljska slova u Nürnbergu. U predgovoru Novom testamentu, Konzul izrijekom kaže da je glagoljska slova dao izraditi gledajući na onu staru hrvacku štampu u Brvijalih i Misalih. 

Uspješno je vodio tiskaru u Urachu te je kao prevoditelja 1561. angažirao Antuna Dalmatina koji je poznavao grčki i hebrejski. Tako su zajedno izdali vlastiti prijevod Novoga zavjeta, tiskan na glagoljici i ćirilici. 

Iako su pokušali prevesti cijelu Bibliju, uspjeli su objaviti samo dijelove – cjelovit Novi zavjet (Prvi del novoga testamenta, 1562., Drugi del novoga testamenta, 1563.), a od Starog zavjeta (Proroke, 1564. – očuvan latinički primjerak). 

Ostali materijali su, nažalost, izgubljeni. Međutim, objavio je niz djela namijenjenih vjerskoj poduci. Konzul je djelovao i među Hrvatima u Austriji i Mađarskoj.  

 

Hrvatski velikani, Večernji list, Zagreb, 2014.

Svetozar Borojević von Bojna Umetići kod Kostajnice, 1856. – Klagenfurt, 1920. Upoznajte jedinog hrvatskog feldmaršala u vojsci Austro-Ugarske Opera Zrin, 1508. – Siget, Mađarska, 1566. Evo zašto se 'U boj, u boj' sluša čak i u dalekom Japanu Nikola Jurišić Senj, oko 1490. – Kiseg, Mađarska, 1545. Hrvat je sa 700 vojnika zaustavio 140 tisuća Osmanlija
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.