Moja Hrvatska
Naslovnica Priče

Riješio hrvatsko pitanje u prvoj Jugoslaviji te odbio naciste i fašiste

U dramatičnim okolnostima raspada Jugoslavije, nacisti i fašisti predlažu proglašenje odcjepljenja Hrvatske pod njemačkom zaštitom, ali Maček to oštro odbija
29. studenoga 2017. u 09:54 3 komentara 7796 prikaza
Vladko Maček
Foto: Ullstein Bild/PIXSELL

Vladko Maček bio je hrvatski političar i pravnik, drugi predsjednik Hrvatske seljačke stranke i potpredsjednik Vlade Kraljevine Jugoslavije (1939. – 1941.). 

Svetozar Borojević von Bojna Umetići kod Kostajnice, 1856. – Klagenfurt, 1920. Upoznajte jedinog hrvatskog feldmaršala u vojsci Austro-Ugarske

Poznatim sporazumom Cvetković – Maček iz 1939. uspio je u dogovoru sa Srbijom riješiti tzv. hrvatsko pitanje u tadašnjoj Jugoslaviji, stvorivši autonomnu Banovinu Hrvatsku, čije su granice obuhvaćale znatan dio teritorija današnje Bosne i Hercegovine i dio Srbije te je postao dopredsjednik u novoformiranoj jugoslavenskoj vladi. 

Ostao je zapamćen kao mudar i staložen političar, demokratskih pogleda i protivnik svakog totalitarizma, kako onog fašističkog, tako i onog boljševičkog. 

Vodstvo Hrvatske seljačke stranke preuzeo je nakon Radićeve smrti, međutim pravi lider postao je tek 1935. kada je na izborima, kao nositelj liste Udružene opozicije, dobio gotovo sve hrvatske glasove, a sličan uspjeh ponovio je i 1938. godine.

To je nagnalo kneza Pavla da posluša preporuke europskih vlada kako je u interesu Jugoslavije i mira u Europi da s hrvatskim vodstvom dogovorno riješi konfliktno hrvatsko pitanje. 

Izbijanjem Drugog svjetskog rata, u Beogradu je 27. ožujka 1941. izveden generalski puč, pod krinkom odbacivanja Trojnog pakta, međutim njegova prava namjera bila je reorganizacija Jugoslavije i Banovine Hrvatske. 

U dramatičnim okolnostima raspada Jugoslavije, nacisti i fašisti predlažu proglašenje odcjepljenja Hrvatske pod njemačkom zaštitom, ali Maček to oštro odbija riječima: "Vi ćete izgubiti rat, a ja neću da hrvatski narod bude na strani poraženog fašizma!"

Kao protivnik svakog totalitarizma pa i komunističkog, 1945. godine odlazi u emigraciju, gdje je bio jedan od osnivača Međunarodne seljačke unije i njezin potpredsjednik. Ostao je vjeran svojim načelima, iako su mu neki predbacivali neodlučnost i oklijevanje. 

U izbjeglištvu piše svoja sjećanja koja su u Hrvatskoj objavljena 1992. Njegovi posmrtni ostaci preneseni su 15. svibnja 1996. godine na zagrebačko groblje Mirogoj.    

 

Hrvatski velikani, Večernji list, Zagreb, 2014.

Opera Zrin, 1508. – Siget, Mađarska, 1566. Evo zašto se 'U boj, u boj' sluša čak i u dalekom Japanu Nikola Jurišić Senj, oko 1490. – Kiseg, Mađarska, 1545. Hrvat je sa 700 vojnika zaustavio 140 tisuća Osmanlija Julije Knifer Julije Knifer Bio je jedan od najvećih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća
  • Važna obavijest

    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Deleted user:

    Niti je riješio hrvatsko pitanje, niti je rekao ne nacistima. Kad se trebalo opredijeliti, znakovito je šutio.

  • Deleted user:

    Iz povijesti se može svašta naučiti (ako se ne ograničimo samo na pamflete "svojih").