Senj, oko 1490. – Kiseg, Mađarska, 1545.

Hrvat je sa 700 vojnika zaustavio 140 tisuća Osmanlija

Nikola Jurišić
Sanjin Strukić/PIXSELL
08.11.2017.
u 06:20

Nakon čak 12 neuspješnih jurišanja, Turci su ponudili nagodbu za mirnu predaju uz obećanje da će ostati zapovjednik grada. No, hrabri Jurišić slao im je drske i cinične odgovore, što je razbjesnilo velikoga sultana

Nikola Jurišić bio je hrvatski plemić, vojskovođa i diplomat, a proslavio se 1532. godine kada je sa 700 vojnika obranio malu utvrdu u tadašnjoj Ugarskoj – Kiseg i tako zaustavio 140 tisuća Osmanlija na čelu sa Sulejmanom Veličanstvenim, na vojnom pohodu za Beč. 

Turci su mirno mogli zaobići utvrdu i iznenaditi nespremnoga kralja, međutim mislili su kako je riječ o laganom vojnom zadatku. S druge strane, Jurišić se trebao s vojskom pridružiti obrani Beča, ali je ostao zbog velikog broja žena i djece koji se bijahu sklonili u utvrdu. 

Nakon čak 12 neuspješnih jurišanja, Turci su ponudili nagodbu za mirnu predaju uz obećanje da će ostati zapovjednik grada. No, hrabri Jurišić slao im je drske i cinične odgovore, što je razbjesnilo velikoga sultana. 

U posljednjem napadu, u kojem je poginulo čak 60 branitelja, zapovjednik je ranjen, ali se turska vojska počela bezglavo povlačiti. Mnogi ovu pobjedu pripisuju čudu i zagovoru svetom Martinu kojem su se u utvrdi žarko molili da ih spasi. 

Ferdinand I. imenovao je potom Jurišića za vrhovnog kapetana i savjetnika koji je mudro obavljao svoje diplomatske dužnosti i vojničke poslove sve do svoje smrti.

Među ostalim bio je izaslanik Ferdinanda Habsburškog na Cetinskom saboru 1527. godine, a kasnije i poslanik u Carigradu. Zbog zasluga car i kralj ga je nagradio barunskom titulom i vlašću nad Kisegom. Njemu u čast nosi ime jedna od glavnih ulica u Zagrebu te mu je postavljeno poprsje među hrvatskim velikanima na Zrinjevcu. 

 

Hrvatski velikani, Večernji list, Zagreb, 2014.

Komentara 10

ŠO
šolman
15:44 08.11.2017.

Nekoliko stotina dobro utvrđenih ljudi koji su se branili od sigrune smrti uspjelo je odbiti napade višestruko nadmoćnog neprijatelja i što je tu čudno? Povijest je ovo sasvim dobro dokumentirala. To što vi nemate pojma o njoj je druga priča.

VE
Veprović
08:53 09.11.2017.

Pa ima li kraja ovim mitovima i napuhavanju brojki u vezi s osmanlijama?! I 2000 protiv 700 bi bilo dovoljno za zapamtiti. Što god više vrijeme prolazi dodaje se više nula, ha? Ko bi to provjerio?! Sinj, Klis, Ogulin, Đurđevac, itd, nema gdje njih 100.000 i više nije dobilo po tamburi od naših par stotina vitezova.

ŠO
šolman
09:20 09.11.2017.

Vama je veličina osmanske vojske teško pojmiljiva. O.K. Znate li što tko su bili Osmanlije? Bili su najveća vojna sila tadašnjeg svijeta. Zar mislite da bi sultan u pohod na kršćanski Zapad cilj kojega je bio po mogućnosti opsjesti Beč, zar bi na takav pohod poslao desetak tisuća ljudi? Toliko ih je bilo u gotovo svakom lokalnom pohodu bosanskih paša na okolne hrvatske zemlje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije