Naslovnica Priče

'Zašto i kamo me vozi ovaj brod, zašto se moram rastati od svoje Crikvenice?'

Kada govori o tom rastanku s domovinom, oči mu se ispune nekom tugom i bijesom što je bio prisiljen napustiti rodni kraj
23. svibnja 2018. u 10:02 0 komentara 1762 prikaza
Cape Town
Foto: Thinkstock

"Pitao sam se prepun mržnje: zašto? Zašto i kamo me vozi ovaj brod, zašto se moram rastati od svoje Crikvenice?

Dragan Petrik Volio je sve što je iz Hrvatske Tajne iz starog kovčega u Cape Townu

S tim je mislima Konstantin Lovrić, hrvatski Primorac, poslije ugledni poslovni čovjek iz Cape Towna u Južnoj Africi, kao desetogodišnji dječak napustio svoju voljenu Crikvenicu. Kada govori o tom rastanku s domovinom, oči mu se ispune nekom tugom i bijesom što je bio prisiljen napustiti rodni kraj. 

No stvari u iseljeništvu i nisu bile tako loše za njega. Još davne 1948. godine Konstantin je s ocem i bratom postao suvlasnik tvrtke Lovric Tilemart ceramic and terazzo tiles mosaic kompanije u Cape Townu. 

"Da, dobro živim. Ali, ništa ti, pa ni novac, ne može zamijeniti u srcu tvoju domovinu, meni najdražu Hrvatsku. Znate, kad smo 1936. godine stigli u Cape Town, zatekli smo tamo desetak hrvatskih obitelji, uglavnom Dalmatince. Svi su se dobro snašli, radili razne poslove, a ponajviše mesarske. Moja se obitelj specijalizirala za radove u kamenu i mramoru", prisjetio se Lovrić u intervjuu za Maticu 1990.

Prema njegovim riječima, Hrvati su se dobro slagali i družili čuvajući hrvatski jezik. No tako je bilo sve do rata. 

"A poslije rata došli su i drugi iseljenici, pa tako i srpske obitelji. Prijašnji je način života iščeznuo. Odjednom se mnogo toga izmijenilo. Kako već rekoh, mi smo se znali sastajati, zapjevati i zasvirati... A kad su došli novi doseljenici, bilo je ovako: recimo, kada bih ja priredio slavlje, pozvao bih i srpske obitelji, a kad bi oni slavili, poziv ne bih primio. I pitao sam se: zašto? Odgovor nalazim i sada, ovdje. Iskreno rečeno, ovaj put, a to mi je treći posjet domovini, došao sam se osobno uvjeriti što se to ovdje događa. Jer iz daljine južnoafričkog Cape Towna teško je imati pravu sliku ovdašnjih zbivanja", naglasio je naš sugovornik u čiju su kuću nekoć dolazili novinari Tanjuga iz Srbije.

"Raspitivali su se kako vidim budućnost Jugoslavije. A ja put pod noge, pa da vidim tu Jugoslaviju. Dovoljno mi je bilo ovih nekoliko dana da stvari stavim na svoje mjesto. Gledam ulice Zagreba zapuštene, zgrade trošne, putovi užasni, a da ne govorim o autoputu Zagreb-Beograd... Pa, ljudi moji, kamo ide taj novac od industrije i turizma Hrvatske? Ne moraš biti suviše pametan da doneseš nekakve zaključke o budućem uređenju Jugoslavije", zaključio je Konstantin Lovrić.


Mirjana Greblo

Mirko Markov Mikas Mirko Markov Mikas Iz Daruvara u Caracas do čina kontraadmirala Obitelj Jakić Povratnici iz Kanade Vratili se u domovinu koja ih je teško prihvatila: Mito? Neće ići. Ni lipe... Nikola Čolak Hrvatski pomorski regesti Emigrirao u Italiju pa tamo pronašao obilje arhivske građe
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.