Vlaho Bukovac

Najpopularniji i najvažniji hrvatski slikar na prijelazu stoljeća

Vlaho Bukovac
Grgo Jelavić/PIXSELL
04.10.2017.
u 10:13

Zaslužan je za premještanje konstrukcije hrvatskoga paviljona iz Budimpešte, nakon "Milenijske izložbe" 1896. (današnji Umjetnički paviljon)

Jedan od najznačajnijih hrvatskih slikara rođen je u Cavtatu 1855. godine. Začetnik je i glavni predstavnik hrvatske moderne.

Vlaho Bukovac stvarao je u Zagrebu, Pragu i Parizu, ostavivši iza sebe opus od oko tisuću radova. Zaslužan je za ozbiljan iskorak umjetničkog života u glavnom hrvatskom gradu te afirmaciju naše umjetnosti u svijetu. 

Jedno od njegovih najpoznatijih djela Hrvatski narodni preporod iz 1898. nalazi se na svečanom zastoru Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. A poznati monumentalni Gundulićev san iz 1894. djelo je klasičnog romantizma, s elementima impresionizma, što mu daje osobitu vrijednost. 

Istaknuo se povijesnim motivima, portretima i pejzažima. Amaterski se počeo baviti slikarstvom u Sjedinjenim Američkim Državama. 

Zahvaljujući financijskoj pomoći biskupa Strossmayera, 1877. upisuje studij slikarstva na prestižnoj pariškoj školi École des Beaux-arts, a potom uz pomoć arhitekta Monniera 1880. u francuskoj prijestolnici otvara i vlastiti slikarski atelje.

Redovito posjećuje domovinu, gdje slika čuveni portret svoga mecene i članove kraljevske obitelji u Beogradu, a nastojanjem Franje Račkoga i Izidora Kršnjavoga, 1893. seli u Zagreb. 

Aktivno se uključuje u hrvatski umjetnički život te pokreće mnogobrojne projekte i institucije. Zaslužan je za premještanje konstrukcije hrvatskoga paviljona iz Budimpešte, nakon "Milenijske izložbe" 1896. (današnji Umjetnički paviljon). 

Nakon što dolazi u sukob s Kršnjavim, odlazi u rodni Cavtat i tamo otvara atelje, a kada je Kršnjavi spriječio otvaranje Umjetničke akademije, 1902. seli u Beč. 

Godinu dana poslije imenovan je profesorom na Akademiji u Pragu, gdje ostaje do kraja života. Svoja djela je 1897., 1901. i 1903. izlagao na Bijenalu u Veneciji, a u razdoblju od 1878. do 1893. oduševljavao je publiku i na pariškom Salonu. Smatran je vrhom ondašnjeg europskog i svjetskog slikarstva.   

Vlaho Bukovac preminuo je u Pragu, 1922. godine.

 

Hrvatski velikani, Večernji list, Zagreb, 2014.

Komentara 2

BA
barbaizamerike
13:18 04.10.2017.

dobro napisano

MA
macić
00:44 05.10.2017.

"A poznati monumentalni Gundulićev san iz 1894. djelo je klasičnog romantizma, s elementima impresionizma, što mu daje osobitu vrijednost." - Koji imbecil!!!???!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije