Andrija Medulić

Tiziano i Tintoretto u ovom su Hrvatu vidjeli uzor

Andrija Medulić
Sanjin Strukić/PIXSELL
27.09.2017.
u 12:25

Njegova poznata slika "Vjenčanje venecijanskog dužda s morem" nalazi se u crkvi Svetog Marka u Veneciji

Andrija Medulić rođen je u Zadru ili Nadinu oko 1510. godine. Bio je renesansni slikar i grafičar, utemeljitelj talijanskog manirizma i ujedno preteča baroka. 

Kao mlađi suvremenik Julija Klovića, djelovao je uglavnom u Veneciji te je utjecao na stvaralaštvo mladog Tiziana i Tintoretta, ali i El Greca. U Italiji je među prvima radio samostalne pejzaže i prvi je koristio tehniku suhe igle na bakropisima. 

Njegova djela čuvaju se u najpoznatijim europskim muzejima i galerijama, poput Muzeja povijesti umjetnosti u Beču, firentinske palače Uffizi i galerije Piti, londonskog British Museuma i kraljevskog dvorca Hampton Court, venecijanskog Cassela, pariškog Louvrea te Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. 

Poznata Medulićeva slika "Vjenčanje venecijanskog dužda s morem" nalazi se u crkvi Svetog Marka u Veneciji. 

Mnogi njegovi radovi ostali su nepotpisani, a zbog manjka podataka, uz ovog velikog umjetnika još su vezane mnoge nepoznanice. 

Prema jednom tumačenju, slikareva je obitelj podrijetlom iz gradića Meldolla u okolici grada Forli u Romagni, odakle su preselili u Zadar, gdje su obnašali vojne dužnosti u Mletačkoj Republici. 

Navodno je bio u rodu s Petrom Zoranićem, autorom prvog hrvatskog romana Planine. 

Andrija Medulić preminuo je u Veneciji 1563. godine.

 

Hrvatski velikani, Večernji list, Zagreb, 2014.

Komentara 1

DO
DonQuijote
07:43 28.09.2017.

Tiziano? Autor teksta ili urednik koji je stavio naslov, je vrlo obrazovan. Takvo poznavanje povijesti umjetnosti se rijetko viđa. Vrh novinarstva. Plafon. Čovjek koji se razumije u ono što piše, zna o čemu govori i općenito je vrlo obrazovan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije