Moja Hrvatska
Naslovnica Priče

Kipar čiji je reljef krasio grob Svetog pape Ivana Pavla II.

Ivan Duknović – Ioannes Dalmata (Trogir, oko 1440. – Venecija, 1510.)
06. rujna 2017. u 09:41 0 komentara 647 prikaza
Katedrala u Trogiru
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Hrvatski kipar bio je jedan od najvećih umjetnika renesanse, koji je radio za najuglednije naručitelje tadašnje Europe – od papinske kurije u Rimu do kraljevskog dvora u Budimu.

Talon Milan Talon Milan Uspješni američki galerist pronašao svoje korijene u Hrvatskoj pa počeo obnavljati djedovu kuću

Ubraja se među najznačajnije strane umjetnike koji su pridonijeli talijanskoj umjetnosti. Rodni Trogir zadužio je prekrasnim djelima (u katedrali su to kipovi Svetog Ivana i Svetog Tome, kip Svete Magdalene u franjevačkom samostanu itd.). Jedno od njegovih remek–djela je grobnica pape Pavla II. (1464. –1471.), čiji se fragmenti danas čuvaju u Grotte Vaticane i Louvreu, a njegov reljef Bogorodice krasio je prvotni grob dvojice svetih papa – Ivana XXIII. i Ivana Pavla II. Zbog svojih zasluga dobio je plemićki naslov i feud s dvorcem Majkovec.

Za razliku od drugih velikih hrvatskih renesansnih umjetnika koji su uglavnom djelovali u inozemstvu, Duknovićev rad u domovini važan je dio njegova stvaralaštva.  

Ivan Duknović – Ioannes Dalmata (Trogir, oko 1440. – Venecija, 1510.)

Hrvatski velikani, Večernji list, Zagreb, 2014.

Ante Dabro Najbolji figurativni kipar Hrvat iz Australije otkriva kako mu je iseljenički život proširio vidike: To je vrsta samopouzdanja koje nisam dobio u domovini Toni Mažuranić Toni Mažuranić Mlada hrvatska umjetnica izlaže u Trstu Zadar Veliki renesansni kipar Hrvat u društvu europskih dama
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.