Naslovnica Priče

Velika misija hrvatskih gastarbajtera u njemačkom gradu – prijatelju Zagreba

U misiji djeluje i folklorna skupina "fra Filip Grabovac" koja je osnovana 1970. Aktivan je i mješoviti pjevački zbor te zbor djece i mladih. Postoji i zajednica Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije koja je ujedno najbrojnija zajednica hrvatskih sestara u Njemačkoj
06. srpnja 2018. u 00:00 0 komentara 142 prikaza
Foto: Adolf Polegubić, Dario Holenda
Pogledajte galeriju 1/8

Hrvatska katolička misija Mainz nalazi se u Rajnsko-majnskom pastoralnom području, a djeluje u sklopu Biskupije Mainz.

Šest tisuća vjernika Dobro došli u Hrvatsku katoličku župu Main-Taunus / Hochtaunus

Prije osnutka Hrvatske katoličke misije u Mainzu pastoralnu brigu o Hrvatima u tom gradu i okolici vodili su franjevci iz Frankfurta. Misija je utemeljena 1. rujna 1967., a danas broji oko četiri tisuće vjernika. Prvi voditelj bio je fra Stjepan Pavić (1967. – 1988.), dok su nakon njega službu vodili fra Stanko Dotur (1988. – 1994.), fra Petar Vučemilo (1994. – 2000.), fra Josip Bebić (2000. – 2003.) i fra Josip Klarić (2003. – 2006.). Od 2006. misiju vodi fra Ante Bilić. Svi spomenuti članovi su Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu. 

U dušobrižništvo su se od početka uključile i Školske sestre franjevke Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina sa sjedištem u Sarajevu: s. Dionizija Tomas (1979. – 1993.), s. Donata Jeleč (1980. – 1986.), s. Ambrozija Bernatović (1986. – 1988.), s. Krešimira ­Skopljaković (1993. – 1994.) i s. Dragica Ljubos (1994. – 2007.). Od 2007. u misiji ponovno kao pastoralna suradnica djeluje s. Dionizija Tomas. Od 2001. tajnica je Marija Lovrić Holenda.

Hrvatska katolička misija Koblenz Od vrijednih radnika građevinske i metalne struke do ponosnih roditelja visokoobrazovane djece

Misija je 1997. svečano proslavila 30. obljetnicu postojanja, o čemu svjedoči i spomen-knjiga. Objavljena je i monografija: Petar Vučemilo, (gl. i odg. urednik), Hrvatska katolička misija u Mainzu – Kroatische katholische Mission Mainz 1967. - 1997., Hrvatska katolička misija Mainz, Mainz, 1997.

Mise se služe nedjeljom u crkvi sv. Pavla u Ingelheimu, a središnja misijska misa slavi se u crkvi sv. Bonifacija u Mainzu. Radnim danom misa se održava i u crkvi sv. Emmerana u Mainzu. U misiji djeluje pastoralno vijeće, tu je i ministrantska skupina. Vjeronaučna pouka redovito se održava. Djeca i mladi pripremaju se za sakramente prve pričesti i potvrde. Misija posebnu brigu vodi o mladima.

Uz njemačke metropole Upoznajte Hrvatsku katoličku misiju Hanau

Ovdje djeluje i folklorna skupina "fra Filip Grabovac" koja je osnovana 1970. Aktivan je i mješoviti pjevački zbor te zbor djece i mladih. Postoji i zajednica Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije koja je ujedno najbrojnija zajednica hrvatskih sestara u Njemačkoj. One, naime, u Mainzu djeluju još od 1965. godine. Sestre žive u kući u sklopu zgrade Bogoslovnog sjemeništa u Mainzu, a vode domaćinstvo u sjemeništu i kod kardinala Karla Lehmanna, biskupa Mainza u miru. 

Tri sestre djeluju u pastoralu u hrvatskim katoličkim misijama (Mainz, Wiesbaden i Rüsselsheim), a jedna kao medicinska sestra u bolnici. Sestre su odmah po dolasku, dok misija službeno još nije postojala, na razne načine nastojale pomoći našim ljudima na duhovnom i socijalnom planu. U socijalnoj službi pri Caritasu u Mainzu djeluje socijalna radnica Suzana Topčić.

Gießen Nakon propasti nekoliko građevinskih tvrtki Hrvati su ponovno bili na početku

Glavni grad njemačke savezne pokrajine Porajnje i Falačka – Mainz i glavni grad Republike Hrvatske – Zagreb, gradovi su prijatelji. U Mainzu već nekoliko desetljeća djeluje i Hrvatska kulturna zajednica. Misija ima i svoju internetsku stranicu...

 

Adolf Polegubić, "Dušobrižništvo za Hrvate u Njemačkoj", Hrvatski dušobrižnički ured – Niz "Diaspora croatica" knj. 24, Frankfurt am Main, 2017.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.