Uz njemačke metropole

Upoznajte Hrvatsku katoličku misiju Hanau

Foto: Adolf Polegubić i HKM Hanau
1/6
15.06.2018.
u 08:19

Svećenik obilazi bolesnike u njihovim kućama ili u bolnici. Misija organizira i hodočašća. Vjernici se rado odazivaju pozivu na suradnju u raznim prigodama

Hrvatska katolička misija Hanau nalazi se u rajnsko-majnskom pastoralnom području, a djeluje u sklopu Biskupije Fulda.

Kako se Hanau nalazi u blizini većih gradova Frankfurta na Majni i Offenbacha na Majni, svećenici iz spomenutih metropola na tome su području povremeno pastoralno djelovali i prije osnutka misije u Hanau. 

Kada su Hrvati u ove krajeve pristigli u većem broju, biskupija Fulda 1. travnja 1973. osnovala je Hrvatsku katoličku misiju Hanau koja danas ima oko pet tisuća Hrvata. Većina vjernika nalazi se na području Maintal-Hanau, potom u Fuldi i Marburgu. Voditelji misije dosad je bio isusovac o. Ivan Milanović (1973. – 1974.), zatim su dužnost preuzeli franjevci konventualci Hrvatske provincije sv. Jeronima sa sjedištem u Zagrebu – fra Ladislav Luburić (1974. – 1980.), fra Marko Babić (1980. – 1980.) i fra Marijan Dominik Kovač (1980. – 2006.), a od 2006. do danas misiju vodi fra Ivan Kovačević.

Mise se služe u crkvi Imena Marijina u Hanauu i u crkvi sv. Josipa u Hanauu, u Fuldi u sjemenišnoj kapeli Presvetoga Trojstva i u crkvi sv. Petra i Pavla u Marburgu.

U Fuldi je u pastoralu pomagao i grkokatolički svećenik Joakim Dudaš, porijeklom iz Vukovara, koji se nalazio na službi duhovnika za bogoslove iz Prizrensko-skopske biskupije, a i fra Marijan Cafuta, slovenski svećenik iz Würzburga. Sada pomažu hercegovački
franjevci
fra Mladen Sesar i fra Robert Crnogorac u Fuldi, a u Hanau vlč. Mario Lukes, svećenik biskupije Fulda.

U misiji djeluje misijsko vijeće, drži se vjeronauk za prvopričesnike i krizmanike. Aktivna je i ministrantska skupina, skupina pjevača te folklorna skupina koju vodi tajnica misije Dajana Jozić. 

Misija se prostire na velikom području, što predstavlja jedan od pastoralnih problema. Svećenik pohađa bolesnike u njihovim kućama ili u bolnici. Misija organizira i hodočašća. Vjernici se rado odazivaju na suradnju u raznim prigodama. Posebno svečano je u prigodama slavlja prve pričesti, potvrde, Majčinog dana, blagdana sv. Nikole, božićnog slavlja i dr. 

Tijekom Domovinskog rata misija je bila aktivna na humanitarnom planu. U povodu 25. obljetnice 2000. godine objavljena je i spomen-knjiga: Marijan Dominik Kovač, Hrvatska katolička misija – Kroatische katholische Mission Hanau-Fulda-Marburg, HKM Hanau-Fulda-Marburg/Matica hrvatska Ogranak Čabar, Hanau-Čabar, 2001.

 

Adolf Polegubić, "Dušobrižništvo za Hrvate u Njemačkoj", Hrvatski dušobrižnički ured – Niz "Diaspora croatica" knj. 24, Frankfurt am Main, 2017.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije