Hrvatska katolička misija Koblenz

Od vrijednih radnika građevinske i metalne struke do ponosnih roditelja visokoobrazovane djece

Foto: Adolf Polegubić
1/5
22.06.2018.
u 08:00

Hrvati na području misije rade uglavnom kao radnici građevinske i metalne struke. Jedan broj ih je u ugostiteljstvu i bolnicama. Pripadnici drugog i trećeg naraštaja se školuju, a brojni od njih stekli su i višu naobrazbu

Hrvatska katolička misija Koblenz nalazi se u Rajnsko-majnskom pastoralnom području, a djeluje u sklopu Biskupije Trier. Utemeljena je dekretom biskupa iz Triera mons. Bernarda Steina 1. lipnja 1970., a broji oko četiri tisuće Hrvata katolika. 

U početku je obuhvaćala cijelo područje biskupije Trier. Tako je bilo sve do 20. studenoga 1972. kada je osnovana Hrvatska katolička misija u Saarbrückenu, pa se od tada do danas misija u Koblenzu prostire istočnom polovicom Trierske biskupije te obuhvaća područje uz Rajnu od Bonna do Mainza, uz Mosel do Zella te pokrajine Eifel, Hunsrück i Westerwald. 

Prvim upraviteljem misije imenovan je vlč. Vjekoslav Ivanović, svećenik Skopsko-prizrenske biskupije. Nakon 16 mjeseci rada dužnost je 1. listopada 1971. preuzeo vlč. Alojzije Petrović, svećenik Zagrebačke nadbiskupije. Vlč. Petrović u misiji je djelovao 33 godine, sve do 1. prosinca 2004. 

Vlč. Petrović objavio je knjigu pod nazivom "33 godine u dijaspori – Hrvatska katolička misija Koblenz 1970. – 2003.", Glas Koncila Zagreb, Koblenz-Zagreb, 2004. Njegovim nasljednikom imenovan je mr. vlč. Tin Šipoš, svećenik Varaždinske biskupije koji je djelovao do 26. kolovoza 2007., kada je iz Koblenza otišao u Kartuziju Marienau. 

Sadašnji voditelj misije je svećenik Varaždinske biskupije vlč. Stjepan Zadravec koji je svoju dužnost započeo 26. kolovoza 2007. Župnik je aktivan i u pastoralu šest njemačkih zajednica. Tajnik misije je Zoran Buntić, a orguljaš i voditelj zborova Mario Vranješ.

Od srpnja 1972. u misiji je kao pastoralna suradnica djelovala Dragica Žimbrek, diplomirana učiteljica, koja je na toj službi ostala do 9. ožujka 2001. Od 3. rujna 2000. do 27. srpnja 2002. vlč. Jadranko Benjak za vrijeme svoga postdiplomskog studija u Vallendaru stanovao je i pastoralno djelovao u Hrvatskoj katoličkoj misiji Koblenz.

Mala škola, folklorna i glazbena skupina, kao i skupina vezilja osnovane su zahvaljujući velikom angažmanu Dragice Žimbrek. Nakon što je misija 1981. dobila prostorije u Roonstraße 18 u Koblenzu, svake su se godine u Došašću održavale dobrotvorne priredbe za Hrvate i njemačke prijatelje "Dani otvorenih vrata", koje su trajale do preseljenja misije na novu adresu 2009. godine u Fröbelstr. 9. 

Tu su i brojne dobrotvorne akcije u vrijeme Domovinskog rata. Pod vodstvom vlč. Šipoša ponovno je osnovan crkveni zbor. Tada je utemeljena i molitvena te biblijska skupina. Vlč. Šipoš uveo je i misu na latinskom koja se povremeno slavila u kapeli župnog centra. 

Godine 2005. ponovno je počeo rad s predškolskom djecom u misijskom vrtiću pod vodstvom Diane Knežević. Osim mise na hrvatskom jeziku, jedna od najvažnijih zadaća za ovu misiju je održavanje vjeronauka na materinskom jeziku za sve uzraste koji predvodi župnik uz pomoć Ive Lesice. 

U misiji djeluje misijsko vijeće. Aktivan je i župni zbor. Nedjeljna misa je u crkvi sv. Franje u Koblenz-Goldgrube. Nekoliko puta godišnje mise se slave i u svim filijalama: u Neuwiedu, Bad-Neuenahr-Ahrweileru, Rheinbrohlu, Willrothu i Polchu. Radnim danom misa se slavi u 19,30 sati u kripti ispod crkve sv. Franje u Koblenzu. 

Petkom je susret biblijske i molitvene skupine s misom i molitvom krunice. Aktivna je skupina ministranata, liturgijska skupina, kao i skupina mladih. U misiji djeluje dječji zbor i zbor mladih. Odražavaju se duhovne vježbe za djecu i mlade, a povremeno i duhovne obnove za sve vjernike.

Misija od 2007. ima i svoj tjedni "Misijski listić". U vrijeme vlč. Petrovića izlazio je do šest puta godišnje misijsko-župni list "Župne vijesti". Među ostalim aktivnostima tijekom misijske povijesti treba spomenuti hodočašća, gostovanje svirača i folkloraša, sudjelovanje na vjeronaučnim olimpijadama. Tome se mogu pridodati i sportske aktivnosti vjernika, osnivanje hrvatske knjižnice i čitaonice. 

Hrvati na području misije rade uglavnom kao radnici građevinske i metalne struke. Jedan broj ih je u ugostiteljstvu i bolnicama. Pripadnici drugog i trećeg naraštaja se školuju, a brojni od njih stekli su i višu naobrazbu. 

Do 2006. ovdje su djelovale i dvije folklorne skupine: "Dukati" koji su osnovani 2004. i "Kolo" utemeljeno 1998. U misiji djeluje i misijska tamburaška skupina iz 2008. Povremeno se organiziraju i razna predavanja. Župnik tijekom godine blagoslovi obitelji, posjećuje bolesne i starije vjernike, ali i zatvorenike. 

Na Tijelovo se služi zajednička misa s njemačkim vjernicima koji se rado odazivaju i na druge misijske svečanosti, među kojima je Dan zahvalnosti i zajedništva u lipnju. Vjernici rado hodočaste u Lurd, Svetu Zemlju, Padovu, Rim i Marienthal. Na području misije djeluje i Hrvatsko kulturno društvo "Koblenz", a tamo je i ogranak Hrvatske demokratske zajednice. Tu je i Krug prijatelja "Varaždin-Koblenz". 

Tridesetak Hrvata s područja misije uključeno je u klupske i sportske aktivnosti. Kao socijalni djelatnici godinama su u Koblenzu djelovali Ivan Petrović i Marijan Dolić. Priznanje uspješnom djelovanju Hrvatske katoličke misije Koblenz izrazio je trierski biskup imenujući sadašnjeg voditelja misije članom Biskupijske sinode, koja je trajala od 2011. do 2016., te članom Svećeničkog vijeća biskupije Trier od 2016. 

Hrvatska katolička misija Koblenz 2010. za svoga zaštitnika uzima bl. Alojzija Stepinca na čiji se spomendan od tada slavi Dan misije. Misija ima svoju Facebook stranicu.

 

Adolf Polegubić, "Dušobrižništvo za Hrvate u Njemačkoj", Hrvatski dušobrižnički ured – Niz "Diaspora croatica" knj. 24, Frankfurt am Main, 2017.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije