Šest tisuća vjernika

Dobro došli u Hrvatsku katoličku župu Main-Taunus / Hochtaunus

Foto: Adolf Polegubić
1/7
29.06.2018.
u 10:04

Župa organizira hodočašća u Lurd, Svetu Zemlju, Fatimu, Lisabon, Rim, Asiz, Padovu, Veneciju, Bleiburg...

Hrvatska katolička župa Main-Taunus / Hochtaunus nalazi se u Rajnsko-majnskom pastoralnom području, a djeluje u sklopu Biskupije Limburg.

Limburški biskup dr. Franz Kamphaus svojim je dekretom od 10. svibnja 1999. osnovao Hrvatsku katoličku župu na području Main Taunus / Hochtaunus. Dekret je stupio na snagu 1. srpnja 1999. i od tada počinje samostalno djelovanje župe pod nazivom Hrvatska katolička župa Main-Taunus / Hochtaunus. 

Župa broji oko šest tisuća vjernika. To područje odvojeno je od Hrvatske katoličke župe Frankfurt/M i obuhvaća područje Main-Taunusa i Hochtaunusa u Limburškoj biskupiji. Sjedište župe je u Kelkheim-Münsteru. 

Nakon renoviranja, župna kuća blagoslovljena je 2000. Od tada su počele razne aktivnosti u Hrvatskom centru. Prvi upravitelj župe bio je fra Željko Ćurković, član Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja sa sjedištem u Splitu koji je na toj službi djelovao do 2010. 

Od 2010. do 2017. godine župnik je fra Marinko Vukman, član iste Provincije, a od 2017. do danas župnik je fra Ante Marković. Od 2001. pastoralna suradnica u župi je s. Magdalena Višić, školska sestra franjevka Krista Kralja Provincije Presvetog Srca Isusova iz Splita. 

Na početku je u župi kao pastoralna suradnica djelovala s. Ljubica Bilobrk, članica iste Provincije. Tajnica je Ivana Lončar. U župi je aktivno župno vijeće. Svake nedjelje slave se tri mise: u crkvi Svetog Križa u Bad Homburgu, u crkvi sv. Dionizija u Kelkheimu i u crkvi sv. Katarine u Bad Sodenu. Vjeronauk se održava u Bad Homburgu, Bad Sodenu i Kelkheimu. Povremeno se organiziraju mise posebno za djecu, a posebno za mlade. 

Ministranti su aktivni u sve tri crkve. Mješoviti crkveni zbor djeluje od osnutka župe. U župi djeluje i zbor mladih, tu je i vokalno-instrumentalni sastav "Gaudeaumus" koji svira i pjeva tijekom mise za mlade i u drugim prigodnim župnim slavljima. 

Zbor djece pjeva na misi za djecu, kao i na drugim župnim slavljima. U župi djeluje i zbor predškolaca. Zborovi nastupaju na misnim slavljima, na proslavi Nikolinja, Majčina dana i župnom slavlju na Tijelovo ispred Bergkapelle u Hofheimu am Taunusu. U župi je aktivna i Frama i Framica.

Ovdje djeluju tri folklorne skupine – mala, srednja i velika. Svake godine u župi je slavlje prve pričesti za koju priprava počinje s početkom vjeronaučne godine. Priprava za sakrament potvrde svake je druge godine. Za one koji žele sklopiti crkveni brak, nekoliko se puta u godini organizira tečaj. 

U sklopu pastorala obitelji, održavaju se susreti mlađih bračnih parova, susreti bračnih parova 50+ te susreti s roditeljima prvopričesnika i krizmanika. Redovito se održava župna proslava na svetkovinu Tijelova ispred Bergkapelle u Hofheimu am Taunusu. Tradicionalna Božićno-nikolinjska proslava održava se svake godine u adventskom vremenu. Svake godine slavi se i "Majčin dan". Godišnje se održava i Dječji festival "Mikrofon je vaš" i to pred kraj svibnja ili početkom lipnja. Na festivalu djeca i mladi pjevaju hrvatske zabavne pjesme.

Od 2003. u centru u Kelkheimu počelo se s organiziranjem susreta pod nazivom "Večer meditacije". U župi se u došašću i korizmi organizira duhovna obnova. Organiziraju se i susreti za mlade. Redovito na kraju vjeronaučne godine i pred sam kraj školske godine župa organizira izlet za svu djecu koja su dolazila na vjeronauk, kao i za ministrante. 

Mladi iz župe sudjeluju na Biblijskoj olimpijadi na kojoj postižu izvrsne rezultate. Župa organizira hodočašća u Lurd, Svetu Zemlju, Fatimu, Lisabon, Rim, Asiz, Padovu, Veneciju, Bleiburg i drugdje. Župe Rajnsko-majnskog pastoralnog područja na Duhovski ponedjeljak tradicionalno hodočaste u Gospino svetište u Marienthal. 

Djeca i mladi također pokazuju osjećaj i smisao za odricanje i požrtvovnost. Sudjeluju u likovnim radionicama, a prihod od prodaje njihovih radova namijenjen je siromašnoj djeci, obiteljima ili ustanovama.

Župa svojim akcijama podupire brojne potrebite u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a akcijom kumstava za školovanje djece u Kongu u Africi vjernici iz župe svojim godišnjim prilogom pomažu školovanje 200 siromašne djece u toj zemlji.

Župa ima svoj Pastoralni listić i internetsku stranicu...

 

Adolf Polegubić, "Dušobrižništvo za Hrvate u Njemačkoj", Hrvatski dušobrižnički ured – Niz "Diaspora croatica" knj. 24, Frankfurt am Main, 2017.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije