Moja Hrvatska
Naslovnica Priče

Utkane poruke – simboli i izričaji dviju kultura

Više od 400 polaznika radionica Navajo tkanja i konavoskoga veza u Zagrebu i Konavlima potvrđuje kako postoji izniman interes za tradicijske običaje, znanje i umijeće ovih dviju kultura i civilizacija.
01. svibnja 2018. u 10:13 1 komentara 1810 prikaza
Ilustracija
Foto: Matica
Pogledajte galeriju 1/2

Projekt Baština koja priča priče usporedio je fantastičan svijet dvaju značajnih izričaja tekstilnog rukotvorstva. Jedan, iz Hrvatske, iskazao je umijeće konavoskoga veza, dok su iz SAD-a prenesena umijeća u izradi i holističkom očuvanju živopisnih tapiserija Navajo – sjevernoameričkih Indijanaca. Hrvatsko-američko društvo već niz godina projektima univerzalnoga jezika kulture nadilazi granice država, kontinenata, povijesnoga konteksta te spaja ljude različitih uljudbi.

Croatan Veliki misterij Hrvata među Indijancima. Jesu li doista doživjeli brodolom, zaljubili se i ostali?

Izložbama, predavanjima, radionicama i koncertima predstavljaju se autohtone baštine s ciljem očuvanja vrijednih tradicija i upoznavanja javnosti s bogatstvom različitih naslijeđa. Ove godine dva predstavljena tradicijska tekstilna rukotvorstva iskazala su sasvim posebnu svijest, vrijednosti i slikovni jezik simbola koji baštine univerzalne komunikacijske znakove koji nadilaze države i kontinente. U sklopu navedenoga projekta održavaju su i dvije izložbe pod nazivom Utkane priče – Woven Messages, jedna u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, do sredine ožujka te druga u Zavičajnome muzeju Konavala u Ćilipima, do sredine travnja 2018.

Uz izložbe, Hrvatsko-američko društvo organiziralo je i nekoliko stručnih predavanja i interaktivnih radionica tradicijskoga tkanja Navajo Indijanaca i konavoskoga veza, koje je vodila gošća iz SAD-a, TahNibaa Naataanii, Navajo Indijanka u petoj generaciji Navajo tkanja, vrsna predavačica i svestrana poznavateljica cijelog procesa Navajo tkanja, od uzgoja ovaca, obrade i bojenja vune, tkanja, do integralnog poduzetništva temeljenog na održivu razvoju. Uz nju, stručni dio radionica držala je i ravnateljica Muzeja i galerija Konavala, Antonija Rusković Radonić, ujedno i vrsna poznavateljica konavoskoga veza. Na prvi pogled to su dva nespojiva svijeta i dvije različite kulture, no žene iz Konavala i Navaho Indijanke povezuje univerzalna svijest da se i vezovima i tkanjem, i u njih utkanim simbolima, prenosi i čuva tradicija i vjerovanja.

TahNibaa Naataanii iskazala je mnogobrojnim gostima, polaznicima i mladima na svojim slikovitim predavanjima i radionicama, koji su njezina predavanja u Zagrebu i Konavlima pohodili u vrlo velikom broju, tajne očuvanja Navajo tradicijskog rukotvorstva, uputila ih u mudrosti holističkog pristupa u očuvanju vrijednosti života u lokalnim zajednicama, osnažila ih iskustvima o primjenjivosti održiva razvoja i modelima obnavljanja autohtonih vrijednosti lokalnih kultura. Više od 400 polaznika radionica Navajo tkanja i konavoskoga veza u Zagrebu i Konavlima potvrđuje kako postoji izniman interes za tradicijske običaje, znanje i umijeće ovih dviju kultura i civilizacija. Hrvatsko-američko društvo sada djeluje na osiguravanju uvjeta da krajem 2018. izložbu Utkane priče – Woven Messages prenese u galerije New Yorka i Santa Fea, gdje bi i američkoj javnosti približila posebnosti i vrijednosti ovoga projekta.

Sjeverna Karolina Pleme koje ostaje zagonetka Tragom legende o hrvatskim Indijancima u Sjevernoj Karolini Indijanci Pismo Posljednja Indijanka s Ognjene zemlje imala je hrvatsko prezime Hrvatski iseljenički kongres Od 1. do 3. srpnja 2016. O važnosti katoličkih misija i iseljeničkih udruga
  • cliff:

    Mnogo mi se sviđa stara narodna nošnja iz Konavala ali i ona od Navajo Indijanaca jer veoma poštojem ljude koji drže do tradicije i do svojih korijena a mislim da bi trebalo uložiti još više truda u edukaciji nadolazećih generacija ... prikaži još! a i sam UNESCO je na tom putu tj. ulaže poprilična financijska sredstva da se zaštite ta nematerijalna kao i ona materijalna kulturna bogatstva.