Dr. Mario Malnar

U Švedskoj ne gubim vrijeme na silne papire

Švedska
Foto: ALISTER DOYLE/REUTERS/PIXSELL
1/3
12.09.2018.
u 08:30

Liječnik obiteljske medicine dr. Mario Malnar kaže kako za sve postoje točno određene liste čekanja koje se poštuju. Kad je riječ o malignom procesu, MR se obavlja u samo tjedan dana

Mario Malnar, liječnik obiteljske medicine, radi u južnoj Švedskoj u obiteljskoj medicini unutar županijske ustanove.

– To je jedna vrsta doma zdravlja, a takvih je ustanova sve manje jer se ne mogu dobro nositi s promjenama, efikasnošću i gotovo su stalno u gubicima. Jezik je uz učenje bilo relativno lako savladati. Naime, švedski jezik ima velik broj riječi posuđenih iz njemačkog i engleskog pa svatko tko zna te jezike ima definitivno olakotnu okolnost pri učenju. S pacijentima uglavnom govorim na švedskom, no puno ih je koji su došli s područja Balkana pa sam zadužen za njih da ne moramo dovoditi tumače. Prevoditelji su besplatni za svakog tko ne govori švedski. U početku me to zapanjivalo, no neki ni nakon 20 godina ne govore švedski – govori.

Potrudili se da dođe

– Susret sa švedskim sustavom zdravstva imao sam nakon što sam pozvan na dodatnu edukaciju vezanu za istraživanje u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Nakon što sam pokazao što znam i kako radim, dali sve od sebe da me privuku. Djeca su mi u Švedskoj već više od dvije godine, supruga se nedavno doselila. Od prvog dana imali su izuzetnu pomoć i podršku u školi i vrtiću, nastavu i na materinskom jeziku te intenzivniju nastavu švedskog jezika. Uz svakodnevne zadaće kod kuće, koje sam radio sa sve troje, došli smo do odličnog nivoa znanja i pisanog i govornog jezika. Sretan sam jer odrastaju u multikulturnom okruženju. Često čitam naše skandalozne vijesti iz nordijskih zemalja. Uglavnom su neistinite i smiješne. Djeca u osnovnoj školi dobivaju otprilike jednom tjedno zadaće, koje su po mojem mišljenju prelagane i jednostavne. Škola je više naslonjena na praktične zadatke i učenje te djeca vole ići u školu. Minimalno 20 posto vremena u školi mora se provesti na zraku. Mala djeca u vrtićima uz odobrenje roditelja mogu spavati na trijemovima na hladnom zraku – opisuje dr. Malnar. S plaćom obiteljskog liječnika, kaže, mogu ugodno živjeti bez puno stresa.

– Radno vrijeme za liječnika u obiteljskoj medicini je od 8 do 17 sati, kako je i vrijeme rada škola i vrtića s dnevnim boravkom. U tom radnom vremenu je jedan sat pauze za ručak i dvije polusatne pauze za kavu, doručak i druženje. Zbog manjka liječnika velik je broj usluga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti prebačen na medicinske sestre i tehničare s fakultetskom edukacijom i tečajevima te se po izvršenju, npr. spirometrije, Papa testiranja, UZV-a mjehura, EKG-a, dermatoskopije, konzultiraju s liječnikom. Nema primarnih ginekologa i pedijatara. Pacijent se javlja telefonom trijažnoj sestri koja određuje stupanj hitnosti. Za hitna stanja se ili upućuje na hitnu u bolnicu, organizira ambulantni prijevoz ili poziva odmah na pregled kao akutno stanje – opisuje sustav rada. Za akutno stanje koje može čekati dobiva se termin unutar sedam dana, a za kronična stanja i godišnje kontrole uglavnom za oko dva mjeseca. Po dolasku u ustanovu ili grupnu praksu pacijent plaća participaciju čim potvrdi dolazak na recepciji i čeka svoje naručeno vrijeme za pregled.

Foto: Privatni album/MailOnline

– Za akutna stanja na pregled se može čekati i dulje ako dođe do drugih hitnosti, no ako se s pregledom naručenog kroničnog pacijenta ne počne unutar 20 do 30 minuta od vremena za koje je bio naručen, pacijent ima pravo na pregled, ali i na povrat novca. Po dolasku se pacijent prima na 20-30 minuta te se porazgovara, pregleda i zajednički napravi plan obrade ili liječenja uz planiranje kontrola i laboratorijske ili RTG obrade. Svi nalazi dolaze liječniku koji je pokrenuo obradu, a on obavještava pacijenta o daljnjem liječenju i kontrolama. Puno se pažnje poklanja odnosu pacijent – liječnik – osoblje što je preduvjet za kvalitetan rad i zadovoljnog i zdravijeg pacijenta. To je moguće jer su liječnici, kao okosnica sustava zdravstva, oslobođeni svih nepotrebnih zadataka – ističe dr. Malnar. Dijabetičare svakih šest mjeseci kontroliraju educirane sestre za kroničare, sestre rade Papa testove, UZV preglede, različita mjerenja.

– Liječnici ne gube vrijeme s ispričnicama, potvrdama, pisanjem recepata i uputnica iz usluge internistu ili kirurgu, otvaranjem i produljivanjem bolovanja pacijentu koji se kontrolira kod kirurga ili fizijatra. Kod obiteljskog liječnika može se napraviti jako puno – imamo biomikroskope za strana tijela u oku, preglede oka i mjerenje očnog tlaka, rektoskopiju kao uvjet da bismo poslali pacijenta na kolonoskopiju ili kirurški pregled, laboratorij i RTG za osnovne potrebe (zbog udaljenosti od bolnice) te kompletnu malu kirurgiju, biopsije i slično. Spirometrija, EKG, čak i ergometrija u nekim su ustanovama uobičajen dio svakodnevnog rada – objašnjava.

Nema besplatnog lijeka

Pacijent za pregled ovdje ima 20 do 45 minuta, a ako želi potaknuti još neku dodatnu temu za razgovor i pregled, upozorava se da se naruči za novi pregled. Na hitnom pregledu tijekom 20 minuta ima pravo biti liječen samo za jedan razlog dolaska. Participacija postoji za sve kategorije stanovnika, uključujući i djecu. Nema oslobođenja dok se ne postigne godišnji limit za usluge (djeca oko 110, odrasli oko 140 eura) i lijekove (djeca oko 110, odrasli oko 220 eura). Svatko tko je zaista kronično bolestan dobiva karticu za besplatne usluge (nakon što prijeđe limit), a povremeni korisnici zdravstvenog sustava plaćaju cijelu participaciju. Pregled kod obiteljskog liječnika, ako ste upisani kao pacijent u našu ustanovu, košta 10 eura, ako niste, 30 eura. Svi lijekovi plaćaju se u zaštićenom iznosu, nema besplatnog lijeka, ostatak plaća ustanova unutar fonda za lijekove.

– Najupečatljiviji dio rada koji odlično funkcionira na korist pacijentima i liječnicima je sustav upućivanja pacijenata i propisivanja lijekova, uputnica, pomagala i bolovanja. Upućivanje se ostvaruje direktno među liječnicima. Svaki liječnik u javnozdravstvenom sustavu (privatne i državne ustanove) ima pravo i dužnost propisivati lijekove, pomagala (ortoze, pelene, katetere, štake itd.) i bolovanje za ono što je pacijentu u tom trenutku potrebno. Dakle, i kardiolog i ortoped i onkolog mogu propisati sve što pacijentu treba. Npr., za malignu bolest koju će trebati pratiti desetak godina – pacijent sve što se toga tiče ostvaruje kod onkologa. Mene, obiteljskog liječnika, izvještava o učinjenom kako bi se na jednom mjestu bilježili podaci o aktualnim lijekovima i postupcima. Kada je pacijent stabilan, bolnički liječnik upućuje ga meni, obiteljskom liječniku, za daljnje godišnje kontrole. Svaki kronični bolesnik ima godišnju kontrolu kod obiteljskog liječnika s godišnjim propisivanjem lijekova i kompletnim pregledom u pola sata. Možemo odbiti preuzeti pacijenta uz dobar razlog – objašnjava sustav dr. Malnar.

– Dijabetes je još jedno područje koje je odlično riješeno u Švedskoj. Dijabetes tipa 2 u kompletnoj je skrbi obiteljskog liječnika, a dijabetes tipa 1 od početka je u skrbi dijabetologa/endokrinologa. Pacijenti kojima se utvrdi inkontinencija u cijelosti, posve besplatno, periodično dobivaju potrebne količine pomagala za inkontinenciju i pod stalnim su nadzorom terenskih sestara i sestara koje se time bave u našoj praksi. To je vrlo efikasan način da se makne stigma s inkontinencije, ali i da se ukine crno tržište takvih pomagala – ističe .

Za sve postoje liste čekanja, pa i za laboratorij i obiteljskog liječnika. U bolničkoj skrbi pacijenti imaju pravo na prvi pregled u roku od tri mjeseca, a ako ustanova to ne može ostvariti, mora ugovoriti usluge privatnih klinika za određenu djelatnost. Za ortopeda je vrijeme čekanja uglavnom 3-6 mjeseci, kao i ostale specijalnosti. Na MR se čeka 2-6 mjeseci, ako postoji opravdana sumnja na tumor, onda se obrada radi unutar sedam dana. Zanimljivo je da se prije i lakše odradi CT od UZV-a. Za UZV je potrebno vrijeme liječnika uz pacijenta što je ovdje jako skupo. Glavni zdravstveni problem u Švedskoj je, kaže, manjak liječnika u sustavu, osobito primarnoj zaštiti. Veliko istraživanje koje je naručila vlada vezano za reformu sustava pokazuje nezadovoljstvo i radnika i pacijenata. Prijedlog je uvođenje modela privatne prakse kao u Norveškoj ili – Hrvatskoj!

– Hrvatska se može podičiti požrtvovnošću svih liječnika i medicinskog osoblja koje unatoč svemu naš sustav drži na nivou. Imamo odličnu informatiziranost sustava, još samo da se bolnice i zavodi za javno zdravstvo na njega priključe u cijelosti. No kod nas su problemi s organizacijom sustava vrlo veliki – pogrešno iskorištavanje resursa, nepotrebni troškovi, nepotrebne pretrage jer nemamo smjernica i odgovornosti onih koji ih indiciraju, a to nisu obiteljski liječnici za većinu skupih pretraga i laboratorijskih pretraga. Nemamo tako dobru skrb nad starima i kroničarima, nad djecom, mislim da je to primarno rezultat manjka vremena za pacijenta, jer se izgubi na nepotrebnosti. Sve veći manjak liječnika u Hrvatskoj je problem koji raste, a da ga u Zagrebu političari još uopće nisu svjesni. Od kolega redovito čujem kako se nitko ne javlja na natječaje za hitnu službu, da su ambulante na otocima i Slavoniji, a sve više i bliže velikim gradovima, prazne. Liječnici iz okolnih sela uskaču. To je vulkan koji čeka erupciju, a čini mi se da naše zdravstvene vlasti uopće nisu toga svjesne. Volio bih i da vaši čitatelji postanu toga svjesni i pomognu tome da naši liječnici ostanu u Hrvatskoj i da pomažu našim pacijentima – ističe. A švedski šef za zdravstvo trenutačno kuka da ništa ne može napraviti na razini države jer je zdravstvo kod njih regulirano na razini županija.

– Planira jedinstveni IT sustav u zdravstvu u sljedećih pet godina. Živi bili pa vidjeli – jako su spori u promjenama i prije su bili jako samouvjereni da je njihov sustav najbolji u svijetu – kaže dr. Malnar.

Ako ste vozili pijani, plaćate sami sve preglede

Porezi su jaki visoki, opća porezna stopa na prihode je 36 do 50 posto, što uključuje i zdravstveno osiguranje.

Sve se od poreza financira. Puno toga funkcionira na odgovornosti građana. Ako te uhvate da se ogriješiš u nečemu, kaznit će te se tako puno da ti nikad, ama baš nikad više neće pasti na pamet da kršiš pravila. To vrijedi i za parkiranje na zelenoj površini, a posebno je učinkovito za vožnju pod utjecajem alkohola. Ako pijete i vozite, gubite vozačku, plaćate veliku novčanu kaznu, možete i u zatvor. Primorani ste na tečajeve gdje se ponavlja zašto se ne smije piti i voziti, nadzor obiteljskog liječnika uz izvanredna testiranja na droge i alkohol 6, 12 ili 36 mjeseci što sve sami plaćate uz visoke troškove. Samo laboratorijski testovi u godinu dana mogu koštati oko 1000 eura i više. Često takvi pacijenti dobiju i ugradnju alkoholne brave u automobil na jednu do dvije godine, što, naravno, sami plaćaju, prije nego što im se odobri bezuvjetna vožnja.

Ključne riječi

Komentara 8

ST
stefj
15:57 12.09.2018.

Evo, lijepo je čovjek napomenuo da se za sve plaća participacija, nema potpuno besplatno kao kod nas pa da sve drugi plate. I za lijekove je ista stvar. To je zapravo bit svega... A druga stvar je da primarna medicina ima veću odgovornost i puno više stvari se rješava pregledom, dok se kod nas stvari rješavaju uputnicom. Treba uvesti više reda u tom segmentu kod nas... Ima nešto što nije spomenuo, a to je vaučeri što je tamo prisutno. Pa nije se jednom pisalo ovdje o tome da se uvedu pravila kao u Švedskoj, da bi se zdravstvo jako brzo riješilo kod nas. Jako, jako brzo... A što se tiče poreza, ako je plaća 2000 €, čovjek na ruke dobije 1.600€. Za usporedbu, kod nas čovjek za 2.000 € bruto dobije 1.300 € neto. Za "bogate" 4.000€ u Švedskoj na ruke se dobije 3.000 €, u Hrvatskoj 2.400 €. Tek smo negdje kod plaća od 10.000 € na više tu negdje, gdje su u Švedskoj dobije 5.800 € na ruke, a u Hrvatskoj 5.300 €, što je opet razlika na štetu Hrvatske... Tako da to s visokim porezima je floskula. Dovoljno je pogledati Hrvatsku što znači visoko porezno opterećenje rada. S time da to opterećenje dodatno raste od nove godine...

VI
VisAVis2
13:02 12.09.2018.

Nije problem u tome da ljudi žive i rade gdje naume. Problem je u tome što su isti školovani iz mojih poreza i doprinosa. Svatko onaj koji naumi živjeti i raditi u inozemstvu, trebao bi državi naknaditi troškove svoga školovanja. Tako i ovaj liječnik, trebao bi naknaditi sve što se potrošilo iz mojih poreza za njegovu nor. srednju školu i fakultet. Tek potom, on neka onda, sa svojim znanjem, ide gdje ga je volja. Ovako, ovo je lopovluk, prevara hrvatskih poreskih obveznika. Ne tješi me to što stranci mogu doći pod istim uvjetima raditi u domovini. Ne držim da se te dvije stvari mogu uspoređivati. Nakon što odradi u državi školovanja npr. 10 godina staža u struci, neka ide gdje hoće!

JO
Jovici84
14:52 12.09.2018.

Ovaj gospodin Ljecnik malo laze narod a vi nasjedate na sve ja zivim u Sveckoj I uopce nije bas tako lako doci do ljecnika kako on kaze ima stvari sto su tocne alli ne sve , samo radi dokaza ja sam narucija vrime kod doktora 15 lipnja a vrime sam dobija 20 agust pa samo radi usporedbe, a sto se tice skole puno odgovornosti je na roditeljima skola nema vrimena za svako dite. nije ni ode banjo ali ako radis I oces raditi zivis lipo. svi oni koji misle da se pare beru I lako zaradivaju jer ako ce covik samo raditi svoje radon vrime nema ni ode bogastva, puno prikovremeni sati se odradi u toku godine a za ziviti ovdje moraju oba roditelja raditi jer ako radis sam ista si bijeda I ode kao doli! Puno pozdrava svima i ne nasjedajte na sve price kako vani ruze cvitaju drugacije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije