Nepoznata saznanja

Švedska epizoda slikara Kristiana Krekovića nakon izgona iz Jugoslavije

Kristian Kreković
Foto: Zaccheroni/Glasnović
1/2
04.01.2018.
u 09:17

Ova ulja na platnu odišu svim žarom moćnog Krekovićeva poteza: boje su svijetle i prodorne, modeli su obučeni u prozračne tkanine žućkastih i ružičastih tonova, vedri izraz njihovih lica odiše bezbrižnošću poslijeratnog uzleta

Tragom spoznaje (što iz osobne korespondencije, što iz onodobnog švedskog tiska) hrvatski iseljenički slikar Kristian Kreković – poslije svog nesretnog izgona iz FNR Jugoslavije, a prije odlaska u Južnu Ameriku (Peru) – živio je i radio u Švedskoj između 1948. i 1952.

Iznimnom zaslugom Elizabete Glasnović Raguž (članice Upravnog odbora Saveza hrvatskih društava u Švedskoj) stupilo se u vezu s nasljednicima obitelji švedskog poduzetnika Augusta Schmitza, koji je Krekoviću i njegovoj supruzi Sini pomogao u "ponovnoj izgradnji razorenog umjetničkog života", kako je i naveo na zahvalama na portretima njegove djece blizanaca: na švedskom jeziku u lijevom uglu na slici djevojčice i na njemačkom jeziku u lijevom uglu na slici dječaka!

Jedanaest portreta koji su 20. listopada 2017. u kulturnom centru Europaporten Malmöu prvi put nakon skoro 70 godina od nastanka izloženi i predstavljeni švedskoj (nasljednici, predstavnici diplomatskih predstavništava) i hrvatskoj kulturnoj javnosti ljubaznošću unuke, potvrdilo je svu svježinu slikareva novog početka nakon niza tragičnih događaja koji su pratili prvu polovicu njegova života.

Moćni Krekovićev potez

Ova ulja na platnu odišu svim žarom moćnog Krekovićeva poteza: boje su svijetle i prodorne, modeli su obučeni u prozračne tkanine žućkastih i ružičastih tonova, vedri izrazi njihovih lica odišu bezbrižnošću poslijeratnog uzleta koji je prešao i na Krekovića.

"Oduševio me ovaj slikar zbog zanimljive i bogate biografije koja bi mogla vrlo lako biti scenarij biografskog filma. Osobno smatram kako i na svakog ljubitelja umjetnosti, amatera, također ostavlja dojam. Kristian Kreković ime je koje će mi dugo odzvanjati u ušima", izjavila je posjetiteljica Vlatka Glasnović.

Dva krajolika iz spomenute obiteljske zbirke, dosad nepoznata u opusu "najvećeg europskog portretista 20. stoljeća", zauzela su posebno mjesto na izložbi: prikazuju kuću na obiteljskom imanju i put obasjan zrakom jutarnjeg sunca kao pogled u vedriju budućnost koja ga čeka u svijetu dalekom od neprežaljene domovine: zato je švedskoj djevojčici u ruke tutnuo kiticu crvenih (ruže), bijelih (đurđice) i plavih (potočnice) cvjetova zavezanih hrvatskom trobojnicom!

Fantastično zanimljivo

Pripovijest o tužnom životu velikog hrvatskog slikara Kristiana Krekovića, čijim se djelima Odsjek iseljeničke baštine Hrvatske matice iseljenika iz Zagreba u suradnji s partnerskim kulturnim ustanovama bavi već posljednjih sedam godina i koja nam uvijek iznova bude udivljenja prema njegovu opusu, na najsjajniji način zaokružena je ovom švedskom epizodom u kojoj su zdušno zajednički djelovale vrijedne predstavnice institucija Hrvatske i Švedske, kako je na otvorenju istaknula i veleposlanica Republike Hrvatske u Švedskoj Anica Djamić: "Jedan važan projekt na kojem smo s Hrvatskom maticom iseljenika iz Zagreba i Savezom hrvatskih društava u Švedskoj (predsjednica Diana Vukušić) radili tri godine, upravo je ugledao svjetlo dana. Na to smo posebno ponosni jer je uspješno povezao institucije hrvatske države (Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske – glavni tajnik Zvonko Milas) u Hrvatskoj i Švedskoj na predstavljanju slikara izuzetne osobnosti i životnoga puta – Kristiana Krekovića."

Izložbu su nakon otvorenja sutradan mogli razgledati i mnogobrojni sudionici 37. Smotre hrvatske kulture, a u dvorani Veleposlanstva Republike Hrvatske u Stockholmu autorica i inicijatorica projekta Ljerka Galic iz Hrvatske matice iseljenika održala je "fantastično zanimljivo predavanje o jednom možda ne toliko poznatom hrvatskom umjetniku – portretistu Kristianu Krekoviću. Tisuću puta hvala! Jedan dobar prijedlog i rijetko zanimljivo predavanje". Tako je napisao posjetitelj Z. Živković.

 

Ljerka Galic

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije