Od 1967.

Danas na području Berlina živi čak 15 tisuća Hrvata

Foto: Adolf Polegubić
1/8
30.11.2018.
u 08:51

Među prvima, od 1968. povremeno je Hrvate u Berlinu okupljao i s njima slavio sv. misu fra Bernard Dukić. Početkom ožujka 1969. u Berlin je iz Rima stigao fra Anđelko Validžić

Hrvatska katolička misija Berlin nalazi se u Sjevernom pastoralnom području, a djeluje u sklopu Nadbiskupije Berlin. Službeno je osnovana 1969. godine. 

Danas je na području Berlina više od 15 tisuća Hrvata. Godine 1967. u zapadni Berlin došlo je više tisuća hrvatskih radnika. Pastoralnu skrb od početka u misiji vode svećenici Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu, a od veljače 1974. do 2004. djelovale su i školske sestre franjevke Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina sa sjedištem u Sarajevu. 

Među prvima, od 1968. povremeno je Hrvate u Berlinu okupljao i s njima slavio sv. misu fra Bernard Dukić. Početkom ožujka 1969. u Berlin je iz Rima stigao fra Anđelko Validžić (1969. – 1972.), koji je postao prvi voditelj misije i od tada započinje redovito pastoralno djelovanje među Hrvatima u Berlinu. 

Misijsku crkvu sv. Klementa i pastoralne prostorije u Stresemannstr. 66 u Berlinu, bivši isusovački samostan, predao je Hrvatima 1973. tadašnji berlinski nadbiskup mons. Alfred Bengsch. Prije otvorenja centra u misiju su na službu došla još dvojica svećenika i časne sestre franjevke iz Sarajeva. 

U sklopu misije djelovao je i dvojezični dječji vrtić. Nakon fra Anđelka Validžića misiju je vodio fra Danijel Milas (1972. – 1975.). Nakon njega dužnost su preuzeli: fra Rafael Begić (1975. – 1982.), fra Ivan Dotur (1982. – 1987.), fra Vinko Marović (1987. – 1990.), fra Nediljko Norac-Kevo (1990. – 1994.), fra Stanko Dotur (1994. – 1996.), fra Jozo Župić (1996. – 2004.), fra Petar Čirko (2004.  – 2014.), fra Frano Čugura (2014. – 2017.). 

Od 2017. godine misiju vodi fra Edvard Sokol, koji je ujedno i župnik njemačke župe sv. Sebastijana. Naime, od 2005. uređeno je tako da je voditelj misije ujedno i župnik njemačke župe sv. Sebastijana u Berlinu, u kojoj se slavi središnje misijsko misno slavlje i u sklopu koje su i misijske prostorije. 

U misiji su kao dušobrižnici djelovali: fra Ante Beneta, fra Mate Božić, fra Jerko Jurić, fra Nikola Čurčija, fra Mirko Marić, fra Stipica Grgat, fra Dušan Džimbeg, fra Milan Jašić, dr. fra Josip Šimić, fra Tomislav Goreta, fra Ivan Čugura, fra Božo Marić, fra Damjan Čovo, fra Ante Marković, fra Ivan Škopljanac-Mačina, fra Josip Božić-Stanić, fra Ante Bilokapić, fra Ivica Erceg, fra Mate Puđa, fra Stipe Čirko, fra Ante Ivan Rozić, dr. fra Ivan Macut i fra Rade Tolić. 

Kao pastoralne suradnice djelovale su s. Alma Bernatović, s. Krešimira Skopljaković, s. Miroljuba Miloš, s. Ana Oršolić, s. Fabiola Bobaš i s. Nikolina Pejić. Katica Peček 33 godine bila je tajnica misije.

U dječjem vrtiću djelovale su sestre: s. Pacifika Antolović, s. Luja Baotić, s. Bernardina Brajinović, s. Leopolda Čović, s. Amabilis Jurić, s. Tihomira Kljajić, s. Kalista Kobaš, s. Bogoljuba Kolobarić, s. Janja Lukić, s. Karla Mlakić, s. Jela Marijić, s. Marica Mrkonjić, s. Pankracija Prgomet, s. Marina Radošević, s. Arkanđela Tadić, s. Karmela Tikvić, s. Romana Valešić i s. Irena Zebić.

Kao dušobrižnici u misiji sada djeluju fra Tomislav Brekalo (od 2017.) i fra Mijo Šabić (od 2018.). Dana 5. rujna 2004. oprostile su se i posljednje tri časne sestre koje su djelovale u misiji: s. Irena Zebić, s. Jela Marijić i s. Fabiola Bobaš te tajnica Katica Peček.

Nedjeljna misna slavlja u misiji se slave u Berlinu: u crkvi sv. Sebastijana na Weddingu, u crkvi sv. Bonifacija u četvrti Kreuzberg i u crkvi sv. Marije u četvrti Spandau. U crkvi sv. Sebastijana slavi se misa i radnim danom. Prije mise moli se krunica, a za vrijeme mise i večernja. Aktivno je i pastoralno vijeće. 

Prije su u misiji djelovale redovnice kao pastoralne suradnice, tajnica i spremačice. Danas su članovi vijeća veoma aktivni i djeluju kao dragovoljci. U misiji je djelovao i dječji zbor "Berlinski mališani" – osnovan 2005. Uz brojne nastupe zbora, posebno treba istaknuti onaj ispred 2000 bankara u povodu 60. obljetnice osnutka Berlinske narodne banke 2005. godine. 

Aktivna je i Frama. U misiji djeluju i mješoviti zborovi. Pjevaju u tri crkve, u kojima se služe mise na hrvatskom jeziku. Tu je i zbor mladih, kao i klape "Berlin" i "Poverello" te ženska vokalna skupina "Due Deni" koja je snimila i CD. Djeluje i Marijina legija. U misiji je osnovana i međunarodna krunica, a katkada se organizira i dječja krunica. 

Hrvati nekoliko puta godišnje s njemačkim vjernicima sudjeluju u zajedničkom misnom slavlju. Prisutni su i na proslavama koje organizira nadbiskupija Berlin: Tijelovskoj procesiji koja se održava izvan crkvenih prostora, a uz Nijemce sudjeluju i brojni Hrvati, na Pokorničkom hodu i proslavi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije. 

U misiji se redovito drži vjeronaučna pouka za sve uzraste. Tu je i ministrantska skupina, kao i skupina čitača svih uzrasta. U misiji djeluje i folklorna skupina u dvije dobne skupine (djeca i mladi). Osim vjeronauka, pri misiji su se održavale i druge aktivnosti: škola crtanja, tečaj gitare i pjevanje. Misija organizira i izlete za mlade kako u domovinu tako i u druge europske zemlje: u Sinj, Solin, Visovac, Mariju Bistricu, Trsat, Međugorje, Sisak, Dubrovnik, a vjernici iz misije rado hodočaste s vjernicima iz Sjevernoga pastoralnog područja na Duhovski ponedjeljak u Hildesheim. 

Jednom godišnje hodočaste i u Lurd, a prigodno i u Fatimu, Rim i Svetu Zemlju. Pastoralno osoblje prisutno je i na susretima koje organizira nadbiskupija ili dekanat. U misiji se održavaju i razne tribine, bilo da ih organizira misija ili druge hrvatske udruge. U Berlinu djeluje i Hrvatsko kulturno društvo "V. F. Mažuranić". 

Održavali su različite priredbe u misijskom centru, posebno za Majčin dan ili blagdan sv. Nikole, a u program je uključena i Hrvatska dopunska škola. U misiji je djelovao zbor "Ivan Lukačić" (objavio je i LP ploču). Valja istaknuti i pjevanje zbora mladih iz misije na Olimpijskom stadionu u Berlinu u pretprogramu sv. mise s papom Benediktom XVI. 

Godine 1989. objavljena je spomen-knjiga u povodu 20. obljetnice djelovanja misije: Vinko Marović – Dinko Aračić, Hrvatska katolička misija Berlin – Kroatische katholische Mission Berlin – 1969. – 1989., izdanja Zbornika "Kačić" – niz Tragovi br. 1, Zbornik "Kačić"/Hrvatska katolička misija Berlin, Split-Berlin-Roma, 1989. Treba istaknuti i: Pogled u povijest i sadašnjost Hrvatske katoličke misije u Berlinu prema zapisima iz kronike koju su pisali voditelji misije, a koji je sastavio dr. fra Ivan Macut.

U misiji su djelovale i dvije vokalno-instrumentalne skupine "Oprez" i "Generacija". "Oprez" je objavio i svoj CD i kazetu, koji su predstavljeni 2001. godine. Misija od 2013. ima i svoju internetsku stranicu. U socijalnoj službi pri Caritasu u Berlinu djeluje socijalni djelatnik Stijepo Pavlina.

 

Adolf Polegubić, "Dušobrižništvo za Hrvate u Njemačkoj", Hrvatski dušobrižnički ured – Niz "Diaspora croatica" knj. 24, Frankfurt am Main, 2017.

Komentara 1

MA
MarionSanborn
11:50 05.12.2018.

Napravit cu 86 dolara za sat od kuce. Bio sam šokiran kad je moj susjed rekao da je prosjek 95 dolara, ali vidim kako to sada radi. Osjecam se toliko slobode sada kad sam ja vlastiti šef. posjetiti=====++++>>>>>>>> www.WebJob33.Com

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije