Moja Hrvatska
Naslovnica Priče

U BiH zabilježen veliki povratak dijaspore – ali na groblja

Ipak, najviše prijevoza posmrtnih ostataka iz inozemstva u BiH zabilježeno je iz Hrvatske, i to čak 994, dok ih je iz Srbije bilo 425
15. veljače 2019. u 09:51 0 komentara 1073 prikaza
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Kada su se 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća građani s ovih prostora, uglavnom muškarci, iseljavali u Njemačku ili druge zemlje današnje Europske unije, odlazili su s namjerom da u tuđini provedu nekoliko godina, zarade nešto novca te se vrate na svoje ognjište i tu dočekaju starost.

Pokazao blagoslov kuća Zanimljiva statistika iz BiH. U ovo mjesto ljudi doseljavaju

Privremeni rad oduljio se na 20-ak godina. Potom je stigao rat, koji je u dosta slučajeva kumovao tome da se "gastarbajterima" pridruže i njihove žene i djeca, a san o starosti na rodnoj grudi za većinu je ostao nedosanjan. 

Podaci Granične policije 

Ipak, većina pripadnika prvog naraštaja gastarbajtera i doseljenika u Njemačku, Austriju i ostale europske, ali i prekooceanske zemlje, želi biti pokopana u domovini. Rijetko je razlog novac i cijene pokopa i grobnih mjesta u inozemstvu. Obično je riječ o obitelji koja je ostala u rodnom mjestu, ali najčešće je u pitanju nostalgija za rodnom grudom. 

Da ovdje nije riječ o malom broju onih koji smiraj žele naći tamo odakle su potekli, govore i podaci Granične policije BiH. Naime, u 2018. godini Granična policija BiH evidentirala je 3720 slučajeva prijevoza posmrtnih ostataka preko graničnih prijelaza u BiH, od čega 332 na izlasku i 3388 na ulasku u BiH. Dakle, 3388 je bh. državljana koji su preminuli u zemljama gdje su bili na privremenom radu. 

Robert Dacešin Morate upoznati ovog mladića. Proputovao je četvrtinu svijeta, sudio Nadalu, ali iz BiH ne želi

Istina, tu je vjerojatno jedan broj onih koji su preminuli ili poginuli na nekom putovanju u inozemstvo, dok je većina njih, umjesto koju godinu, život provela u tuđini. U samom vrhu po broju posmrtnih ostataka prevezenih u BiH prošle godine bila je Njemačka, odakle je prevezeno njih čak 559, te Austrija – 289. 

Komplicirana procedura 

Prošle godine dovezena su i 82 tijela osoba koje su preminule u Australiji, 57 u SAD-u te 33 iz Kanade. Bilo je i onih koji su preminuli čak u Kini, odakle je dopremljeno jedno tijelo. Prijevoz posmrtnih ostataka evidentiran je i iz Egipta, UAE, Kazahstana, Libije.

Građevina 2020. Evo što olakšice za rad u Njemačkoj znače za Hrvate iz BiH

Ipak, najviše prijevoza posmrtnih ostataka iz inozemstva u BiH zabilježeno je iz Hrvatske, i to čak 994, dok ih je iz Srbije bilo 425. Dakle, bh. državljani koji žive diljem svijeta većinom donesu odluku da, kada umru, budu pokopani u svojoj domovini, a neki od njih još za života plaćaju i članarinu u nekim od pogrebnih društava u BiH kako bi izbjegli da troškovi pokopa ostanu nekom na teret. 

A troškovi u ovom slučaju nisu mali. Dokumentaciju može prikupiti obitelj ili to može prepustiti pogrebnom društvu koje će obavljati prijevoz. 

"Pravilnikom o načinu obavljanja graničnih provjera i unosa podataka u putne isprave propisano je da se granične provjere prilikom prijenosa posmrtnih ostataka, odnosno tijela ili urne, obavljaju uvidom u sprovodnicu izdanu u diplomatsko-konzularnom predstavništvu BiH ili uvidom u sprovodnicu izdanu u stranim akreditiranim ili nerezidentnim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u BiH. Za prijevoz posmrtnih ostataka, odnosno tijela ili urne, preko državne granice BiH potrebna je sprovodnica", rekla nam je glasnogovornica Granične policije BiH Sanela Dujković. 

Potpora Strateškim institucijama u BiH dodijeljeno 6 milijuna kuna

Da biste dobili sprovodnicu, u našim veleposlanstvima potrebno je dostaviti putnu ispravu umrle osobe ili dokaz da je preminula osoba imala bh. državljanstvo, izvod iz matične knjige umrlih, dokument za umrle, potvrdu liječnika mrtvozornika o uzroku smrti, potvrdu o osiguranom grobnom mjestu te podatke o tvrtki koja će obavljati prijevoz (podaci o vozilu, vozaču i mjestu prelaska granice u BiH).

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.