2020.

Evo što olakšice za rad u Njemačkoj znače za Hrvate iz BiH

Građevina
picture-alliance/dpa/M. Gerten
27.12.2018.
u 10:33

Kao razlog zbog kojeg je njemačka vlada donijela ovakav zakon, Smajić je istaknuo to što ovoj državi nedostaje milijun i 200 tisuća radnika

Mehmed Smajić, novinar Deutsche Wellea, objasnio je nedavno za N1 što donosi njemački Zakon o useljavanju radnika iz trećih zemalja koji je usvojila Vlada. Između ostalog, Smajić je istaknuo da će zakon omogućiti da radnik iz zemlje koja nije članica Europske unije boravi šest mjeseci u Njemačkoj u namjeri da pronađe zaposlenje. 

"Novi zakon predviđa niz olakšica. Pojednostavljena je procedura za građane iz trećih zemalja – onih koje nisu članice Europske unije. Novim Zakonom pri zapošljavanju prednost neće imati više Nijemci i drugi državljani Europske unije. Kvalificiranima će biti smatrani radnici i s nižom stručnom spremom. Bit će moguće doći u Njemačku i prije pronalaska posla. Dakle, bit će moguće boraviti u Njemačkoj šest mjeseci u namjeri da pronađete posao, ali bez pomoći države. Naravno, zahtijevat će se odlično poznavanje njemačkog jezika", objasnio je Smajić. 

Kao razlog zbog kojeg je njemačka vlada donijela ovakav zakon, Smajić je istaknuo to što ovoj državi nedostaje milijun i 200 tisuća radnika. Njegovatelji, medicinari, zanatlije i vozači su najtraženiji na tržištu rada Njemačke, naglasio je Smajić i dodao kako mnogi već sjede na spakiranim kovčezima da dođu u Njemačku. 

Prema njegovim riječima, mnogi građani jugoistočne Europe priželjkuju raditi u Njemačkoj zbog uvjeta rada. Ovim zakonom bit će omogućeno i to da radnici iz zemalja koje nisu iz država Europske unije steknu pravo na boravišnu dozvolu, a poslije da i njihove obitelji dosele u ovu državu. 

Podsjetio je da bi ovaj zakon, ako bude usvojen, na snagu trebao stupiti 2020. godine. Smajić je upozorio na to da Kosovo ima najmanju koncentraciju liječnika u Europi, dok je u Bosni i Hercegovini dramatično opao broj građevinskih radnika zbog čega kasni izgradnja objekata.

Komentara 1

RE
RebeccaGeorge
11:05 29.12.2018.

Donosim 86 dolara na sat radeći od kuće. Bio sam šokiran kad mi je susjed rekao da je u prosjeku 95 dolara, ali vidim kako sada radi. Osjećam toliko slobode sada da sam svoj šef. učini to..........>>>>> www.WebJob33.Com

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije