Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Zanimljiva statistika iz BiH. U ovo mjesto ljudi doseljavaju

Unatoč tome trend odlaska vjernika nije zaobišao ni ovu župnu zajednicu
25. siječnja 2019. u 09:22 0 komentara 4052 prikaza
Foto: VL BIH

Iako je godinama među najvitalnijim župama Vrhbosanske nadbiskupije, ni župu svetog Ilije Proroka u Kiseljaku posljednjih godina ne zaobilazi trend odlaska i smanjenja broja vjernika.

Robert Dacešin Morate upoznati ovog mladića. Proputovao je četvrtinu svijeta, sudio Nadalu, ali iz BiH ne želi

Busovača, Vitez i Uskoplje 

Prema statistici o broju vjernika za 2018. godinu, koja je napravljena prilikom blagoslova kuća početkom ove godine, župa Kiseljak ima nešto više od pet tisuća vjernika, točnije njih 5021 koji živi u 1898 obitelji, što je za 46 vjernika manje u odnosu na podatke dobivene prilikom blagoslova obitelji početkom 2018. godine. 

U matice krštenih prošle godine upisana su 82 vjernika, što je znatno više u odnosu na 2017. kada je u župi bilo 55 krštenih. I po broju umrlih 2018. godina bila je povoljnija u odnosu na 2017. godinu. U maticama umrlih 2018. upisan je 61 vjernik, a 2017. njih 77. 

Varioci na prvom mjestu U Sloveniji i Njemačkoj zaposleno više od 31 tisuće radnika iz BiH

Fra Drago Perković, župni vikar, kaže da je župa sv. Ilije Proroka i dalje među najvitalnijim u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. 

"Od župa u središnjoj Bosni, uz Kiseljak, tu su Busovača, Vitez, Uskoplje, a u drugim regijama među vitalnijim su Prozor-Rama te Tolisa", otkriva ovaj kiseljački župni vikar. 

Prema statistici župe, utemeljenoj isključivo na stanju zatečenom prigodom blagoslova kuća, a u koju su, prema riječima župnika fra Zorana Vukovića, uključene obitelji i vjernici koji stalno borave u župi, najviše vjernika u župi Kiseljak živi u naselju Brnjaci, njih 1001, zatim u gradskom središtu, gdje ih je evidentirano 876, dok je najmanje vjernika u Završju i Zagoricama, naseljima prema Visokom, gdje trenutačno živi u Završju 42, a u Zagoricama 48 vjernika. 

Doseljavaju se obitelji 

Promatrajući statistiku župe kroz prizmu zaposlenih, stanje je relativno povoljno. Početkom 2019. godine u župi su evidentirana 1762 zaposlena, što je 40 više u odnosu na isto razdoblje lani. Unatoč tome trend odlaska vjernika nije zaobišao ni ovu župnu zajednicu. Prema najnovijoj statistici, iz 68 obitelji odselilo se 86 članova, dok je župu napustilo ukupno 20 katoličkih obitelji s 59 članova. 

Autobusi Oporezivanje Umjesto preko računa dijaspora će novac rođacima u BiH odsad slati u kuvertama

Dok su jedni odlazili, drugi su se doseljavali u župu Kiseljak te su oni ublažili trend smanjenja broja župljana. Osim broja vjernika, u župi Kiseljak u prošloj godini smanjio se i broj studenata. Ukupno ih je 178, što je 18 manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Srednjoškolaca je 28 manje, broj učenika osnovnih škola ostao je na razini iz 2017. godine, dok broj predškolske djece bilježi trend rasta i u prošloj godini ih je više za 29.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.