Yanju Lim i Kim Yyun Gil, Južna Koreja

Trgovina na putu za Plitvice bila je pun pogodak

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
18.08.2017.
u 15:50

Lani je u Hrvatskoj bilo 450.000 gostiju iz moje domovine, Hrvatska im je hit destinacija i tako će biti još 10 do 15 godina, kaže Yanju Lim

– Bila sam bez posla kad sam čula da će se u Tušiloviću otvoriti trgovina koju će voditi stranac. Javila sam se i ubrzo dobila posao.

Prezadovoljna sam jer su vlasnici jako dobri ljudi, poštuju rad, jako cijene to što imamo obitelji pa nam pomažu vezano uz radno vrijeme, a meni nije problem posebno radno vrijeme jer, kad treba, dođem biciklom na posao – priča nam Emilija Janjić, prehrambena tehničarka, jedna od sedam radnika u tvrtki Sanus Virens d.o.o. koju je na staroj cesti prema moru u Tušiloviću prije mjesec dana otvorio Yanju Lim sa suprugom Kim Hyun Gil koja je nedavno došla iz Seula. To je jedina takva trgovina u Hrvatskoj, bave se prodajom proizvoda na bazi ljekovitog bilja, dio su turističke ponude Karlovca, a posebno su orijentirani prema posjetiteljima iz Južne Koreje.

Yan je u Hrvatsku došao prije nekoliko godina i otvorio tvrtku nedaleko od Korenice, no zbog boljeg položaja preselio ju je u Tušilović, praktički južni dio Karlovca.

Nezaobilazna Plitvička jezera

– Tu smo isključivo zbog gostiju i turista koji dolaze iz Južne Koreje. Po našim podacima, lani je u Hrvatskoj bilo 450.000 gostiju iz Južne Koreje. Njima je Hrvatska zadnjih nekoliko godina hit destinacija, prije svega zbog Plitvičkih jezera, Zadra, Zagreba i još nekoliko lokacija. I dok neke od njih u turističkom putovanju koje traje od sedam do 14 dana mogu izbjeći, nikada neće zaobići Plitvička jezera. Taj im je prirodni biser nezaobilazan. Naša specijalizirana trgovina na ruti im je putovanja. Ovdje mogu kupiti prirodne i domaće proizvode; i to pića, kozmetiku, razna ulja, proizvode od tartufa. Imamo razne kreme i proizvode od ljekovitog bilja, od ruže, smilja, lavande, aronije..., i to su domaći, autohtoni proizvodi iz Hrvatske, ali imamo i proizvode koji nam dolaze izvan Hrvatske. Poput balzamičnog octa starog od šest, deset pa i stotinu godina poznatog talijanskog proizvođača – priča nam Yanju s kojim obilazimo trgovinu. U komunikaciji, s obzirom na to da najbolje govori talijanski, pomaže mu prijatelj Max Ivančić. Yanju kaže da je u početku, kad je tek došao u Hrvatsku, imao problema, ali to je i očekivao, no danas je sve drukčije.

Prilagodili se autobusima

– Kada smo otvarali tvrtku u Tušiloviću, svu smo papirologiju riješili u tri mjeseca, i to zahvaljujući ljudima u Karlovcu gdje su nam svi pomogli. Nigdje nismo čekali, svi su sve radili brzo i bili nam na usluzi. Naša trgovina ima klizno radno vrijeme, prilagođeno dolasku autobusa s turistima iz Južne Koreje, a njih je između četiri i šest autobusa dnevno. Jako smo zadovoljni i sa sedmero djelatnika koje smo zaposlili iz ovoga kraja. Vrlo smo brzo pronašli djelatnike; od prodavačica i spremačica do domara. Sve su to odlični ljudi; jako točni, radišni, pouzdani i puni pozitivne energije – dodaje Yanju Lim. U Tušiloviću sada živi sa suprugom i sinčićem i vidi Hrvatsku kao mjesto za život svoje obitelji. Tvrtka ima i planove. S obzirom na to da će Hrvatska, po nekim procjenama, biti hit destinacija turistima iz Južne Koreje još 10 do 15 godina, planiraju u dogledno vrijeme u Tušiloviću sagraditi i hotel s 50 do 60 soba u kojem bi zaposlili još pedesetak radnika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije