Traunreut

Ovo je prva hrvatska župa na ulazu u Njemačku

Hrvatska katolička župa Traunreut
Foto: Adolf Polegubić
1/10
24.11.2017.
u 08:28

Najbliža je Hrvatskoj i zato veliki broj vjernika odlazi u zavičaj za vrijeme Božića, Uskrsa, Duhova – kada nema nastave u školama

Hrvatska katolička župa Traunreut nalazi se u bavarskom pastoralnom području, a djeluje u sklopu Nadbiskupije München i Freising.

Na početku su pastoralnu skrb na području današnje župe Traunreut vodili svećenici iz Hrvatske katoličke misije München. Dolaskom sve većeg broja hrvatskih radnika u taj dio Njemačke, 12. rujna 1973. osnovana je Hrvatska katolička misija Traunreut, koja danas ima više od četiri tisuće Hrvata katolika. 

Prvi voditelj misije bio je član Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja sa sjedištem u Splitu fra Berislav Nikić (1973. – 1975.), a nakon njega vodili su ju svećenici Krčke biskupije: vlč. Anton Mrakovčić (1975. – 1991.) i vlč. Mladen Mrakovčić (od 1991. do kraja kolovoza 2000.). 

Potom misiju vode članovi Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Mogomir Kikić (2000. – 2014.), fra Pavo Filipović (2014. – 2015.), a od 2015. na čelu župe je fra Vislav Krijan. Od 1. travnja 1994. godine u misiji je službeno kao pastoralni suradnik zaposlen Josip Vrdoljak. Oženjen je i otac četvero djece. Surađuje u svim aktivnostima u župi. 

Od 1. veljače 2002. do lipnja 2005. Kornelija Skolan radila je kao tajnica. Od 2005. do početka 2015. misija nije imala tajnicu. Od 1. siječnja 2015. kao tajnica u župi radi Ivanka Ivanešić. 

Mise se na hrvatskom jeziku nedjeljom u župi slave u crkvi Presvetoga Otkupitelja u Traunreutu, u crkvi sv. Margarete u Mietenkamu u Grassauu, u crkvi sv. Egidija u Bad Reichenhallu i u kapeli Srca Isusova u Freilassingu. Subotom se misa služi u crkvi Naše Drage Gospe u Burghausenu.

Misija je nove prostorije dobila krajem 2001., a 16. prosinca iste godine blagoslovio ih je pomoćni biskup Nadbiskupije München i Freising mons. Engelbert Siebler. 

Prostor župnog centra ne zadovoljava potpuno potrebe vjernika. Ima jednu veću prostoriju u kojoj se održavaju gotovo sve aktivnosti. Kapelica i druge prostorije su male. Druga poteškoća uvjetovana je položajem župe. Radi se o prvoj župi na ulazu od domovine u Njemačku. Najbliža je Hrvatskoj i zato veliki broj vjernika odlazi u zavičaj za vrijeme Božića, Uskrsa, Duhova – kada nema nastave u školama. 

Međutim, ta blizina povećala je dolazak naših ljudi u Njemačku u posljednje vrijeme valom novoga iseljavanja iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

U župnom centru redovito se drži vjeronauk za prvopričesnike i krizmanike. Župa ima i svoj list "Glas Misije" koji je redovno izlazio od 1995. do 2006. godine. Od tada pa do danas misija izdaje službene liturgijsko-pastoralne listiće. 

U vrijeme voditelja misije o. Kikića, 2008. u povodu 35. obljetnice pastoralnog djelovanja misije objavljena je prigodna spomen-knjiga. 

Od 2014. godine misija se službeno zove Hrvatska katolička župa koja je 2015. svečano posvećena sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću, kada je i blagoslovljen kip sv. Leopolda s njegovim moćima. Dio kosti toga hrvatskoga sveca dobiven je dobrotom kotorskog biskupa mons. Ilije Janjića.

Župa ima i svoju Facebook stranicu.

 

Adolf Polegubić, "Dušobrižništvo za Hrvate u Njemačkoj", Hrvatski dušobrižnički ured – Niz "Diaspora croatica" knj. 24, Frankfurt am Main, 2017. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije