Moja Hrvatska
Naslovnica Priče

Ovo je hrvatska župa u kojoj je stvoreno obiteljsko ozračje

Hrvatska katolička misija Rosenheim osnovana je 12. rujna 1973. godine i danas broji oko tri tisuće vjernika
17. studenoga 2017. u 08:32 2 komentara 1991 prikaza
Hrvatska katolička župa Rosenheim
Foto: Hrvatska katolička župa Rosenheim
Pogledajte galeriju 1/8

Hrvatska katolička župa Rosenheim djeluje u Bavarskom pastoralnom području u sklopu Nadbiskupije München i Freising. Na početku su ovdje pastoralno bili aktivni svećenici i suradnici iz Münchena. Kada je na to područje pristigao veći broj Hrvata, Nadbiskupski ordinarijat iz Münchena osnovao je samostalnu misiju za Rosenheim i okolna mjesta. 

Hrvatska katolička misija Bamberg Bavarsko pastoralno područje Upoznajte Hrvatsku katoličku misiju Bamberg

Tako je Hrvatska katolička misija Rosenheim osnovana 12. rujna 1973. godine i danas broji oko tri tisuće vjernika. Od 2014. službeno se zove Hrvatska katolička župa. Povjerena je pastoralnoj skrbi Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja sa sjedištem u Splitu. 

Dosad su je vodili fra Milan Ante Anić (1973. – 1974.), fra Dominik Tomić (1974. – 1976.), fra Božo Ančić (1976. – 1978.), fra Nikola Čurčija (1978. – 1981.), fra Josip Ivon Lucić (1981. – 1988.), fra Tomislav Pavao Duka (1988. – 1991.), fra Ivan Nimac (1991. – 1997.), fra Josip Kulović (1997. – 2006.), fra Ivan Vidović (2006. – 2010.) i fra Nediljko Norac-Kevo od 2010. do 2017. Od ove godine župnik je fra Frano Čugura. 

U župi kao pastoralni suradnik od 1982. djeluje Mirko Kapetanović, a kao tajnica Ružica Lončarić (1992. – 2015.). Danas je tajnica Karmela Lukanović (od 2015.). U misiji su prethodno bili aktivni pastoralni suradnici i suradnice: s. Nedjeljka Milanović (1977. – 1978.), s. Julija Vidmar (1978. – 1981.), a dragovoljno je djelovao i trajni đakon Georg Spinder (1978. – 1986.).

Mise se na hrvatskom jeziku, uz crkvu Krista Kralja u Rosenheimu, slave još u crkvi sv. Agate u Agathariedu, u kapeli sv. Mihaela u Wasserburgu te utorkom i petkom uz prigodnu pobožnost u župnoj kapeli. 

Uz redovite pastoralne aktivnosti, posebna pozornost posvećena je radu s djecom i mladima. Vjeronaučna pouka održava se za prvopričesnike, djecu od četvrtog do šestog razreda i krizmanike. Redoviti vjeronauk je u Rosenheimu, a u filijalama kao priprava za sakramente prve pričesti i potvrde. 

Od 2002. u misiji djeluje i misijsko vijeće. Među članovima su mladi, ali i odrasli ljudi iz Rosenheima i drugih župnih filijala. Subotom se okupljaju članovi biblijske skupine. 

Župa ima svoje glasilo pod nazivom "Zvono" i ministrantsku skupinu. Nastoji razvijati i kulturnu djelatnost, organizira predavanja, a radi i na očuvanju hrvatske folklorne baštine. Tijekom vjeronauka za djecu, organizira se rad i s roditeljima, posebno sa skupinom čitača. Tako se stvara obiteljsko ozračje u kojemu jedni pomažu drugima. 

Vjernici rado aktivno sudjeluju na hodočašću u Altöttingu i Mariasteinu, a rado hodočaste i u druga svetišta. 

Župa razvija dobru suradnju s njemačkom Crkvom te s hrvatskim misijama i župama u Bavarskom pastoralnom području. Ovdje djeluje i odrasli mješoviti zbor koji vodi Mirko Kapetanović, aktivan i u predavanju vjeronauka. Ujedno je osnovao dječji zbor i zbor mladih za posebna liturgijska slavlja. 

U misiji djeluje i tamburaška skupina, dok je u povijesti vidljiva i aktivna humanitarna djelatnost. Vjernici su od samog početka na razne načine pomagali bolesnima, potrebitima i siromašnim pojedincima, obiteljima i zajednicama u domovini. Solidarnost s potrebitima u domovini posebno je bila vidljiva za vrijeme Domovinskog rata, o čemu svjedoče brojne zahvalnice. 

Od dolaska u Rosenheim i okolicu, Hrvati katolici osjećali su potrebu međusobnog povezivanja i druženja. Danas se okupljaju i u sklopu nogometnog kluba "Croatia". 

Župa ima i pastoralni centar u kojemu se u raznim prigodama druže vjernici. U povodu 30. obljetnice pastoralnog djelovanja misije, 2003. godine objavljena je prigodna spomen-knjiga, koja je veliki doprinos očuvanju vjerskog i nacionalnog bića Hrvata katolika u tome njemačkom gradu. 

Župa ima i vlastitu internetsku stranicu...

 

Adolf Polegubić, "Dušobrižništvo za Hrvate u Njemačkoj", Hrvatski dušobrižnički ured – Niz "Diaspora croatica" knj. 24, Frankfurt am Main, 2017.

Hrvatska katolička misija Nürnberg Dragutin Kavjak S mnogo ljubavi obilazio je logore u okolici Nürnberga i tražio Hrvate izbjeglice Hrvatska katolička misija Ingolstadt Val gastarbajtera Kako su Audi i NSU zaslužni za dolazak hrvatskog svećenika u Ingolstadt Hrvatska katolička misija Regensburg Regensburg Ova hrvatska misija iz Njemačke organizira i vozočašće. Doznajte o čemu je riječ
  • Avatar stef99
    stef99:

    Opaka je to žuhpa, jer nemreš u crkvu ako ne daš min. 20 eura popovima, a ako ne dolaziš i ne daješ lovu redovito, sljede javne prozivke i ostala popovska sranija, vrlo obiteljski nema šta, .... harač rajo, harač, il' ... prikaži još! belaja bit'će, .......

  • aezt:

    ja sam to ovako riješio. Prestaneš ići u crkvu i tebi ostanu pare, cjelovito vrijeme koje posvetiš sebi i lakše ti se je organizirati vremenski. Ovako moraš uvijek tempiratimsvoje vrijeme za mise i onda ti mise unesu nered u organizaciju ... prikaži još! vlastitog vremena koje je danas jako na cijeni. Davajte im što manje para, pare će ih pokvariti. Mačkama kojima daješ puno hrane slabije love miševe. Tako je sa ljudima pa i fratrima.