Moja Hrvatska
Naslovnica Priče

Tko je bio Boris Kuzmanovic? Čarobnjak s loptom, istaknuti američki Hrvat i dobar čovjek

Odlučio je privremeno prekinuti školovanje 1992. godine budući mu je roditeljska i obiteljska domovina Hrvatska bila napadnuta pa se uključuje kao dragovoljac u obrambeni Domovinski rat!
30. studenoga 2019. u 01:41 1 komentara 3223 prikaza
Foto: Privatni album

Istaknuti američki Hrvat i dragovoljac Domovinskoga rata Boris Ivica "Buco" Kuzmanovic, nastanjen u gradu Bay View u saveznoj državi Wisconsin (Sjedinjene Američke Države) umro je naglo i neočekivano 25. studenog u 48. godini života. U tuzi su neutješni njegovi cijenjeni roditelji Boris i Ivanka Kuzmanovic (r. Madunic), koji su svojoj djeci odrasloj u Americi uz ljudske vrline, vjeru i akademsku naobrazbu prenijeli i nesebičnu ljubav za matičnu domovini - Hrvatsku.

Melita Schmidlin-Lovrenčić U Zürichu preminula jedna od najstarijih Hrvatica na svijetu

Boris Ivica "Buco" Kuzmanovic bio je tih, snažan, odan i suosjećajan sin, brat, stric i prijatelj. Izvanredan igrač više sportova, izborio se za status nogometnog reprezentativca savezne države Wisconsin te stekao stipendiju prve divizije Sveučilišta Wisconsin–Green Bay, u to vrijeme rangiranog među prvih dvadeset školskih nogometnih ekipa u državi. Odrastao je na nogometnim terenima lokalnog Croatian parka / Hrvatskog parka, igrajući u omladinskom i reprezentativnom timu "Hrvatskih orlova" (Croatian Eagles), nogometnog kluba osnovanog 1922. godine. Posjetio je Zagreb sa šesnaest godina kako bi se natjecao za mjesto u NK Dinamo. Izabran je da sudjeluje i igra u Dinamovom razvojnom programu. U to vrijeme krajem osamdesetih Hrvatska je bila još pod komunizmom. Čeznući za roditeljskim domom odlučio je da se, umjesto upisa u školu u Zagrebu ili nastavka profesionalne karijere, vrati u američku školu u Greendale-u. Bio je čarobnjak s loptom i uživao je igrati u ekipi i na terenima Hrvatskog parka (Croatian Park) na kojima je igrao i njegov otac.Nogomet mu je bio užitak, ali glazba je bila njegova strast, osobito hrvatska tradicijska glazba. Bio je talentiran svirač više glazbala, prije svega kao član Američko-hrvatskog tamburaškog orkestra "Srebrene žice".

Tereza Nađ Preživjela je šest logora Preminula najstarija Hrvatica u Chicagu

Odlučio je privremeno prekinuti školovanje 1992. godine budući da mu je roditeljska i obiteljska domovina Hrvatska bila napadnuta pa se uključuje kao dragovoljac u obrambeni Domovinski rat! Unatoč prosvjedima obitelji, Buco je krenuo put Hrvatske te se dobrovoljno prijavio u Hrvatske oružane snage. Prije svoje hrabre službe u 160. osječkoj brigadi Hrvatskih oružanih snaga, služio je kao dragovoljac u Mostaru. U Zagrebu se posebno istaknuo kao vrstan prevoditelj za medije, radeći u Uredu za inozemne novinare / The Foreign Press Bureau i to vodeći strane novinare do prvih linija ratne fronte kao tumač ne bi li ti inozemni novinari imali priliku vidjeti iz prve ruke razaranja koja je prouzročila agresorska strana u ratnim napadima na Republiku Hrvatsku. Boris, kao i brojni mladi poligloti iz hrvatskog iseljeništva, njegovi sunarodnjaci iz SAD-a, Kanade, Europe i Australije, otišli su devedesetih u domovinu svojih očeva i majki dobrovoljno, motivirani svojom ljubavlju za Hrvatsku i slobodu. Neki su ostali životni prijatelji.

Tania Valeria Raguž Posljednje zbogom Jedna zraka sunca više ne sije na Zrinjevcu

Po povratku iz Domovinskoga rata Borsi je završio školovanje na Sveučilištu Wisconsin – Green Bay te se pridružio poslovnom svijetu u sektoru financijskih usluga, živeći i radeći u Chicagu i Austinu u saveznoj državi Texas. Kasnije se preselio u Milwaukee, gdje je radio u tvrtki Ellie Mae. Posljednja četiri mjeseca proveo je većinom u Hrvatskoj, konkretno u Cista Provi, rodnom mjestu njegove majke u kući koju je izgradio njegov djed.

Uz mamu, tatu i sestru Branku, te brata Tomislava Kuzmanovica koji je kao vrhunski američki pravnik sudjelovao u odvjetničkome timu čikaškog Hercegovca Luke Mišetića što je obranio u Den Haagu hrvatske generale - Boris je dao nemjerljiv doprinos u The Foreign Press Bureau u Zagrebu.

Posljednji ispraćaj održat će se u subotu 30. studenog 2019. godine u Hrvatskoj katoličkoj crkvi Svetoga srca, na ulici North 49th u Milwaukeeju (Sjedinjene Američke Države). Sprovodnu svetu misu predvodit će u Milwaukeeju fra Jozo Grbeš iz Chicaga.

Posljednji ispraćaj Otišao je fra Philip Pavich, čovjek bez kojeg hrvatska dijaspora ne bi bila ista

Obožavali su ga mnogi, nedostajat će svima. Zbogom naš Buco.

Počivao u miru Božjem.

  • EroK:

    Dragi prijatelju Boris Kuzmanovic - Buco, prerano si nam otišao, ali vjerujem, gore si nam još i potrebniji i nečeš nas nikad ostaviti, a ni mi Tebe zaboraviti! Hvala Ti na Tvojoj nesebičnoj žrtvi i ljubavi prema Domovini, uvijek ćeš ... prikaži još!š biti u našim srcima!