Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

U Zürichu preminula jedna od najstarijih Hrvatica na svijetu

Bila je odlična obrambena igračica i s ekipom Concordije pet puta je osvojila državno prvenstvo
22. ožujka 2019. u 00:29 1 komentara 325 prikaza
Foto: Hrvati.ch

U Zürichu je u dubokoj starosti preminula Melita Schmidlin-Lovrenčić. Bila je iz obitelji Vilima Lovrenčića koji je krajem 19. stoljeća kupio vrelo Jamnicu, modernizirao punionicu i organizirao prodaju, javlja portal Hrvati.ch.

Tereza Nađ Preživjela je šest logora Preminula najstarija Hrvatica u Chicagu

Melita se udala za Juliusa (Julio junior) Schmidlina koji se rodio 3. rujna 1911. u Zagrebu, a preminuo 1971. u Švicarskoj. Po zvanju je bila akademska slikarica. Kao članica HŠK-a Concordia iz Zagreba od 1930. do 1937. igrala je hazenu (igra slična rukometu). Bila je odlična obrambena igračica i s ekipom Concordije pet puta je osvojila državno prvenstvo. S reprezentacijom Kraljevine Jugoslavije sudjelovala je na IV. svjetskim ženskim igrama 1934. u Londonu i osvojila naslov svjetskih prvakinja.

Julio junior Schmidlin bio je sin švicarskog poduzetnika Juliusa seniora Schmidlina (1867. – 1927.), podrijetlom iz Ruswila u kantonu Luzern, koji je dobro govorio hrvatski i ujedno bio prvi švicarski konzul u Zagrebu od 1920. do 1926. Godine 1946. bračni par Schmidlin-Lovrenčić dobio je sina Julija. On govori hrvatski jezik.

Martin Prikosović Nakon kratke i teške bolesti U Beču preminuo Martin Prikosović, borac za prava gradišćanskih Hrvata

Melita Schmidlin-Lovrenčić preminula je 15. ožujka 2019. u 104. godini života.

  • Avatar Ivan Ivic
    Ivan Ivic:

    Joü jedna priča kako je hrvatska kulturna, sportska i privredna elita nestala u bivšoj Jugoslaviji.