Putopis

Brojni Hrvati u Hollywoodu traže novi život

Hollywood
Foto: Thinkstock
1/4
04.12.2017.
u 09:59

Odlazimo k Tajči u njezin dom na zajedničku večeru. Tamo nam se pridružuje još nekoliko Zagrepčana. Ovdje je mnogo mladih Hrvata koji žele uspjeti na filmu ili u glazbi

Čitate dojmove hrvatskih franjevaca Joze Grbeša i Roberta Jolića s 14. dana putovanja po Americi. U današnjem prilogu iz 2000. godine dvojac opisuje susret s legendarnom Tajči i posjet Hollywoodu...

Petak, 14. srpnja 2000.

Don Mate nas je srdačno primio. Ujutro najprije idemo pregledati automobil: promjena ulja i ostalo što ide. Vrlo smo zahvalni gosp. Vinku Dragičeviću, podrijetlom iz Hercegovine, automehaničaru koji nas je izvrsno primio i darovao.

Potom odlazimo do Tatjane Matejaš, poznatije iz ne tako davnih godina kao Tajči i njezina supruga Matthewa Camerona. Tajči već odavno ne pjeva dječje pjesmuljke, po kojima je najbolje poznata u Hrvatskoj. 

U New Yorku je završila glazbenu školu (za mjuzikle), što je vrlo teško postići. Udala se i pjeva duhovne pjesme, uglavnom po crkvama. Izdala je i nekoliko CD-a. Ima izuzetno lijep i produhovljen glas. Trudna je, uskoro će roditi prvu bebu.

Foto: Ta Amerika!

Tajči i Matthew nas uzimaju u svoj kombi i pokazuju nam grad. Najprije nas voze na brežuljak iznad Hollywooda odakle se odlično vidi onaj famozni natpis na brdu – Hollywood.

Potom se spuštamo u Hollywood, grad. Najprije zastajemo ispred poznatog starog kina, "Chinatown Theatre", gdje se održavaju premijere svih hollywoodskih novih filmova.

Ispred kina su u beton utisnuti otisci prstiju i potpisi poznatih filmskih zvijezda. Ta jedina avenija u Hollywoodu, koja se i sama tako zove, užasno je prenapučena. Okolo se guraju ljudi svih boja i rasa.

Zatim nas domaćini vode u Beverly Hills, mjesto gdje žive te famozne zvijezde. Poput Brentwooda ili Malibua, mjesta su izoliranih kuća i izoliranih ljudi. Na cestama kojim prolazimo viđamo samo siromašne Meksikance koji kose travu ispred kuća i čiste ulice. Vlasnici vila su glumci, pjevači, televizijske zvijezde, filmski producenti... Svraćamo do Tajčina prijatelja Daniela Blatta, poznatoga hollywoodskog producenta. Ostajemo s njim u razgovoru oko pola sata. Zanimljiva osoba. Židov. Pomalo čudak. Producent više od 50 filmova.

Sve kuće nalaze se na dosta strmim brežuljcima. Zanimljivo je da često klize zbog nestalna tla. Zar to nije simbolična slika?

Odlazimo kod Tajči kući na zajedničku večeru. Ondje nam se pridružuje još nekoliko Zagrepčana. Ovdje je mnogo mladih Hrvata koji žele uspjeti na filmu ili u glazbi. Susrećemo Sanju (Tajčinu sestru), Šimu i Jasnu, Josipa Kuchana (glumio u "Ispranima" i "Crvenoj prašini"), Branimira... Koliko mladih Hrvata traži ovdje novi život! Većina ih je bez američkih dokumenata. Branimir je bio hrvatski branitelj, specijalac. Završio je ovdje na kraju svijeta. Jako mi je žao...

Tajči i Matthew žive u stanu u Studio Cityju, gradiću u kojem je nastao Universal Studio, gdje se snimaju i obrađuju gotovo svi filmovi.

Komentara 4

ZS
zspanco
20:30 04.12.2017.

Traže novi život? Pa što su radili da su ga izgubili pa ga sada moraju tražiti?

PP
popi popi
22:23 04.12.2017.

slijedim da je netko Židov , a ja Vas pitam Pa tko je osnovao Hollywood ?, kakve budale .

Avatar Abcda
Abcda
00:05 05.12.2017.

Ma kakav Hollywood, pjuni u sake , lati se masklina. Bio sam tamo, Los Angeles, Hollywood. Nista. Split, Makarska, Zadar, Sibenik, Rijeka su

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije