Juraj Dragišić

Bio je jedan od prvih Hrvata školovanih na Oxfordu

Oxford
Thinkstock
17.05.2017.
u 09:21

Njegove je teze dodatno znanstveno potkrijepio i dubrovački astronom Nikola Nalješković koji je odredio točne putanje nebeskih tijela

Dubrovački franjevac Juraj Dragišić, jedan je od najznačajnijih i najutjecajnijih hrvatskih teologa, filozofa, logičara i erudita u 15. i 16. stoljeću. 

Bio je jedan od prvih Hrvata školovanih na Oxfordu, a radio je i kao odgojitelj budućeg pape Leona X. 

Zbog svoje slobodoumnosti i sukoba s papom Aleksandrom VI., kojeg je kritizirao zbog raskalašenog načina života, vraća se u Dubrovnik gdje radi kao savjetnik Republike i prosvjetitelj te objavljuje knjigu "De natura angelica".

Godine 1499. odlazi u Umbriju, tamo postaje nadbiskup i 1514. objavljuje raspravu: "Ispravka pogreške u kalendaru koja mora slijediti iz proljetne ravnodnevnice". Predlaže reformu kalendara, a nju je kasnije prihvatio i proveo papa Grgur XIII. (Gregorijanski kalendar). 

Njegove je teze dodatno znanstveno potkrijepio i dubrovački astronom Nikola Nalješković koji je odredio točne putanje nebeskih tijela. 

Dragišićevo najznačajnije djelo je "Artis dialecticaes praecepta vetera ac nova".

Juraj Dragišić ili Georgius Benignus de Salviatis preminuo je 1520. u Barletti, u 70. godini života.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije