Naslovnica Priče

Bio je jedan od prvih Hrvata školovanih na Oxfordu

Njegove je teze dodatno znanstveno potkrijepio i dubrovački astronom Nikola Nalješković koji je odredio točne putanje nebeskih tijela
17. svibnja 2017. u 09:21 0 komentara 1406 prikaza
Oxford
Foto: Thinkstock

Dubrovački franjevac Juraj Dragišić, jedan je od najznačajnijih i najutjecajnijih hrvatskih teologa, filozofa, logičara i erudita u 15. i 16. stoljeću. 

Kukuruz Janus Pannonius Upoznajte Slavonca koji je utjecao na Kopernika

Bio je jedan od prvih Hrvata školovanih na Oxfordu, a radio je i kao odgojitelj budućeg pape Leona X. 

Zbog svoje slobodoumnosti i sukoba s papom Aleksandrom VI., kojeg je kritizirao zbog raskalašenog načina života, vraća se u Dubrovnik gdje radi kao savjetnik Republike i prosvjetitelj te objavljuje knjigu "De natura angelica".

Godine 1499. odlazi u Umbriju, tamo postaje nadbiskup i 1514. objavljuje raspravu: "Ispravka pogreške u kalendaru koja mora slijediti iz proljetne ravnodnevnice". Predlaže reformu kalendara, a nju je kasnije prihvatio i proveo papa Grgur XIII. (Gregorijanski kalendar). 

Njegove je teze dodatno znanstveno potkrijepio i dubrovački astronom Nikola Nalješković koji je odredio točne putanje nebeskih tijela. 

Dragišićevo najznačajnije djelo je "Artis dialecticaes praecepta vetera ac nova".

Juraj Dragišić ili Georgius Benignus de Salviatis preminuo je 1520. u Barletti, u 70. godini života.

Bratislava Ivan Vitez Kako je Hrvat utemeljio akademije u Budimu i sveučilište u Bratislavi Dubrovnik Dubrovnik, oko 1390. – Lusanne, 1443. Upoznajte Hrvata koji je zagovarao reformu Papinske Države Dubrovnik Benedikt Kotruljević Dubrovčanin otkrio strogo čuvane trgovačke tajne
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.