Imotska krajina

'Sad ćemo vidjeti kako će Japanci naše vino zvati: Ku-jun-džu-ša'

Bijelo vino
Thinkstock
24.08.2017.
u 07:55

Ima raznih imena, no daleko je najpoznatija po imenu kujundžuša, možda po turcizmu za zlatara. Jer i jest zlatne boje, a njen svjež lagan i lepršav okus paše svakom nepcu, pogotovo u ljetnim mjesecima.

Autohtona sorta bijelog vina kujundžuša hranila je cijelu Imotsku krajinu. Propadanjem vinarije Imota, uzgoj su preuzeli mali proizvođači, otvorili su Vinsku cestu, a to vino nalazi ljubitelje i daleko izvan granica, piše Deutsche Welle.

Ima raznih imena, no daleko je najpoznatija po imenu kujundžuša, možda po turcizmu za zlatara. Jer i jest zlatne boje, a njen svjež lagan i lepršav okus paše svakom nepcu, pogotovo u ljetnim mjesecima. "Cvit razgovora", manifestacija koja se već tradicionalno održava u kolovozu, okupila je na jednom mjestu imotske vinare, ali i raseljene Imoćane na čašicu razgovora.

Jedan od njih je 31-godišnji Milan Grabovac. On je ujedno i predsjednik Udruge vinara i vinogradara imotskog vinogorja „Cvit razgovora."

„Projekt vinskih putova započeli smo već 2003., no on je zaživio tek posljednjih nekoliko godina, od otvaranja tunela kroz Biokovo", ispričao je za Deutsche Welle. 

U svojoj vinariji i nekoliko puta tjedno ugošćuje grupe turista s makarskog primorja, ali i cijele srednje Dalmacije. Vino prodaje i u Hrvatskoj diljem obale, ali i Europske unije. Ali svoju priliku on, kao i ostali vinari, najviše vide kroz kušaonice i prodaju vina na kućnom pragu.

Jokan u Stuttgartu

Slično se čuje i u obitelji Sušić iz Glavine donje. Za Alena Sušića ova godina je bila posebna. Na nekoliko sajmova njegovo vino „Jokan" dobilo je zlatnu medalju kao najbolje u regiji, a u proizvodnji sudjeluje cijela obitelj, supruga i petero djece.

„Najbolje se prodaje kujundžuša, ali mi je i najviše forsiramo kao autohtonu sortu. No ona je i najpitkija i paše uz sva jela", objašnjava Alen. 

I Alen svoje vino plasira, osim u domovini, i u hrvatske restorane u Njemačkoj. Posebna vijest jest i da je jedna paleta otišla u Japan. "Poslali smo kujundžušu na probu, sad ćemo vidjeti kako će je Japanci zvati: Ku-jun-džu-ša“, šali se Alen kako je ime baš prigodno tržištu. No Alen je uspio i otići korak dalje pa je i u pregovorima s trgovačkim lancem Edeka. "Za sada smo uspjeli plasirati robu samo u tri dućana u okolici Stuttgarta. Količine su ograničene, a cijena prihvatljiva, što je pokazatelj da robu ne moramo davati u bescjenje", objašnjava Alen. 

Mate Jerković

Kujundžuša je kao sorta bila godinama zapostavljana, sve dok  pokojni otac Mate Jerkovića nije na Sabatini u Dubrovniku 2004. dobio zlatnu medalju, prvu ikada za kujundžušu. Tada počinje njen procvat.

Mate Jerković mladi je imotski vinar, a prije sedam godina vratio se u Imotski kako bi nastavio posao svojih roditelja. S mlađim bratom podigao je proizvodnju za 40 posto, a kujundžušu prodaje isključivo restoranima i barovima. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije