Moja Hrvatska
Naslovnica Priče

Hrvat u društvu europskih dama

Iako je hrvatskoga podrijetla, kao i njegov brat – glasoviti ranorenesansni arhitekt Lucijan Vranjanin, upisan je u europsku povijest umjetnosti pod talijanskim imenom Francesco Laurana
30. kolovoza 2017. u 09:14 0 komentara 604 prikaza
Zadar
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Franjo Vranjanin bio je jedan od najznačajnijih hrvatskih renesansnih kipara. Rođen je u Zadru oko 1430. godine i brat je uglednog renesansnog graditelja Lucijana.

Vatroslav Jagić Jezikoslovac koji je izjednačio slavistiku s germanistikom i romanistikom

Poznat je po svojim bistama zbog vrlo osebujnog stila. Njegova su najvažnija djela portretna mramorna ženska poprsja kojima je dosegao najviši umjetnički domet, a ona su mu osigurala opće priznanje te najveću i do danas trajnu slavu. 

U galeriji Vranjaninovih ženskih portreta ističu se biste princeza Beatrice Aragonske, Eleonore Aragonske, Battiste Sforze i drugih uglednih europskih dama, što se osim u Palermu, nalaze u najpoznatijim svjetskim muzejima Beča, Berlina, Pariza i New Yorka. 

Stvarao je u južnoj Italiji (npr. kapela Mastrantonio crkve Svetog Franje u Palermu) te južnoj Francuskoj (posljednje djelo mu je kapela Svetog Lazara u katedrali u Marseillesu). 

Iako je hrvatskoga podrijetla, upisan je u europsku povijest umjetnosti pod talijanskim imenom Francesco Laurana. 

Preminuo je 1502. godine u Provansi.

 

Hrvatski velikani, Večernji list, Zagreb, 2014.

Niccolo Tommaseo Šibenčanin koji je postao najveći talijanski lingvist Sibir Juraj Križanić Hrvat je bio veliki reformator Rusije i zagovornik slavenskog jedinstva Rim Stjepan Gradić Dubrovčanin na čelu Vatikanske knjižnice
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.