Moja Hrvatska
Naslovnica Priče

Predstavljanje otoka Paga u Luksemburgu

Posebna atrakcija svakako je ovčica Emili, svojevrsna kolanjska maskota koja se pojavljuje u najavama brojnih priredbi u Kolanu i okolici, a ne sumnjamo da će osvojiti i srca Luksemburžana.
20. veljače 2020. u 09:48 0 komentara 240 prikaza
Predstavljanje proizvoda s Paga
Foto: TZ Općine Kolan
Pogledajte galeriju 1/7

Međimurci Monika i Ivan Ferenc već godinama žive u Luksemburgu, a predstavljanje kulturnih i gastronomskih posebnosti zapravo je postalo njihov svakodnevni posao.

Damir Perman Kulinarstvo Hrvatska gastronomija osvaja Beč

Naime, u svojoj trgovini “Međimurka” u malenom mjestu Esch-sur-Sure nude razne hrvatske specijalitete i pića, a Ivan Ferenc aktivan je i u društvenom životu te je u nekoliko navrata organizirao gostovanja kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske, među ostalim na tradicionalnom “Festivalu migracija, kultura i građanstva” u Velikom Vojvodstvu.

Nakon nekoliko godina stanke, obitelj Ferenc ove se godine odlučila ponovno aktivirati, i to upravo na spomenutom popularnom festivalu. Razlog svemu je njihova velika ljubav prema otoku Pagu.

“Prije 11 godina posjetili smo otok Pag i jako smo ga zavoljeli. Tamo smo izgradili kuću, upoznali drage ljude i koristimo svaku priliku da odemo tamo. Nastojimo prezentirati ljepote Paga, paški sir i ostale posebnosti i našim luksemburškim prijateljima. Prošle godine smo posjetili „Feštu od sira” u Kolanu i tako se rodila ideja da ove godine sudjelujemo na Festivalu migracije vlastitim štandom pod nazivom “Otok Pag”, rekla nam je Monika Ferenc-Horvat.

Marko Polo Korčula, 1254. – Venecija, 1324. Hrvatski velikan koji je u Europu donio dalekozor, sladoled i špagete

Ključna karika predstavljanja Paga u Luksemburgu svakako je općina Kolan koja se spremno odazvala ideji svojih mještana Ivana i Monike.

„Kolan je gastronomsko središte otoka Paga znano kao kolijevka čuvenog paškog sira i janjetine. Osim navedenog, možemo se pohvaliti i jedinstvenom kobasicom od ovčjeg mesa, koju ćete moći degustirati na Festivalu u Luxembourgu, baš kao i paški sir, pašku skutu, vino, prošek, rakiju i mnoge druge delikatese. U kolanjskoj nošnji doći će i članovi našeg KUD-a Bartul Kašić, koji je aktivan od davne 1978. godine. Svi posjetitelji će se moći upoznati sa turističkom, gastronomskom i kulturnom ponudom Kolana i otoka Paga“, rekla je Nina Paladina iz Turističke zajednice Općine Kolan.

Festival migracija u Luksemburgu održava se od 28. veljače do 1. ožujka 2020.

Prijavljeno 100 polaznika Zadar je domaćin Ljetne škole hrvatskog folklora. Naši iseljenici stigli su iz cijelog svijeta

Posebna atrakcija svakako je ovčica Emili, svojevrsna kolanjska maskota koja se pojavljuje u najavama brojnih priredbi u Kolanu i okolici, a ne sumnjamo da će osvojiti i srca Luksemburžana.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.