Kulinarstvo

Hrvatska gastronomija osvaja Beč

Damir Perman
Foto: Snježana Herek
1/5
06.06.2017.
u 14:14

Kvarnerski koktel od škampi, sušena tuna na brusketima, riblja juha, brancin u korici od badema, janjeći kotlet u hrusti od pistacije, slatke raviole sa sirom i trešnjama

Šestero vrhunskih kuhara iz isto toliko zemalja predstavilo je u šest ekskluzivnih bečkih hotela svoje gastronomsko umijeće i kreacije u sklopu festivala Wienissimo. 

Za Hrvatsku se natjecao kuhar Damir Perman, profesor u Ugostiteljskoj školi u Opatiji.

"Zaista sam oduševljen jer sam dobio priliku predstavljati našu zemlju na bečkom festivalu. Hvala svima koji su mi omogućili da tu divnu priču i ispričam, prije svega hrvatskoj veleposlanici u Austriji dr. Vesni Cvjetković i neumornom Goranu Pavloviću iz Turističke zajednice grada Opatije", rekao je Perman, koji je hrvatske, kvarnerske i opatijske specijalitete pripremio gostima hotela Hilton Vienna Plaza.

"Predstavio sam kvarnerski koktel od škampi, sušenu tunu na brusketima, riblju juhu – za koju su neki gosti rekli da osjećaju Opatiju na nepcu, brancina u korici od badema, janjeći kotlet u hrusti od pistacije, slatke raviole sa sirom i trešnjama, ali i one s divljim šparogama", otkrio je naš sugovornik.

Foto: Robert Demo

Napomenuo je kako su jela začinjena tzv. mediteranskim začinima, znatno blažima od onih koje upotrebljavaju Austrijanci.

"Kulinarski tim bečkog hotela, koji predvodi glavni kuhar Erich Freund, pokazao je veliko zanimanje za hrvatske specijalitete", istaknuo je Perman, dodavši: "Imali smo i goste koji su svaki dan dolazili kušati našu hranu. Kada su čuli za Opatiju, posebno Austrijanci, odmah su se raznježili i osim o prekrasnom, čistom moru, govorili su i o uživanju u hrvatskim jelima i vinima, još od Austro-Ugarske Monarhije", naglasio je.

Foto: Robert Demo

Potvrdio je kako ga je u Beču posebno impresionirala čistoća, urednost, točnost i prepoznatljiva austrijska gastronomska kultura.

"Ovo je doživljaj koji ću pamtiti cijeli život. Bila je to ne samo stručna razmjena iskustava oko sitnica koje u kuharstvu mnogo znače nego i zanimljiva igra djece u kuharskom pješčaniku, željnih novih gastronomskih saznanja i izazova", priznao je jedan od najpoznatijih hrvatskih majstora kuhinje, kojeg mnogi u Hrvatskoj pamte po zanimljivim majstorskim gastroradionicama.

Kako smo čuli od Austrijanaca, u Beču će ga zapamtiti po stručnosti i kreativnosti visokog dometa.

Tako hrvatska gastronomija osvaja Europu, ali i pridonosi općoj promociji naše zemlje izvan njezinih granica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije