Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Hrvatska gastronomija osvaja Beč

Kvarnerski koktel od škampi, sušena tuna na brusketima, riblja juha, brancin u korici od badema, janjeći kotlet u hrusti od pistacije, slatke raviole sa sirom i trešnjama
06. lipnja 2017. u 14:14 0 komentara 1493 prikaza
Damir Perman
Foto: Snježana Herek
Pogledajte galeriju 1/5

Šestero vrhunskih kuhara iz isto toliko zemalja predstavilo je u šest ekskluzivnih bečkih hotela svoje gastronomsko umijeće i kreacije u sklopu festivala Wienissimo. 

Jelena Nadinic Naučila gledatelje kako se prave "ciganice" Na argentinskoj televiziji predstavila hrvatsku kuhinju

Za Hrvatsku se natjecao kuhar Damir Perman, profesor u Ugostiteljskoj školi u Opatiji.

"Zaista sam oduševljen jer sam dobio priliku predstavljati našu zemlju na bečkom festivalu. Hvala svima koji su mi omogućili da tu divnu priču i ispričam, prije svega hrvatskoj veleposlanici u Austriji dr. Vesni Cvjetković i neumornom Goranu Pavloviću iz Turističke zajednice grada Opatije", rekao je Perman, koji je hrvatske, kvarnerske i opatijske specijalitete pripremio gostima hotela Hilton Vienna Plaza.

"Predstavio sam kvarnerski koktel od škampi, sušenu tunu na brusketima, riblju juhu – za koju su neki gosti rekli da osjećaju Opatiju na nepcu, brancina u korici od badema, janjeći kotlet u hrusti od pistacije, slatke raviole sa sirom i trešnjama, ali i one s divljim šparogama", otkrio je naš sugovornik.

Damir Perman | Autor : Robert Demo Foto: Robert Demo

Napomenuo je kako su jela začinjena tzv. mediteranskim začinima, znatno blažima od onih koje upotrebljavaju Austrijanci.

"Kulinarski tim bečkog hotela, koji predvodi glavni kuhar Erich Freund, pokazao je veliko zanimanje za hrvatske specijalitete", istaknuo je Perman, dodavši: "Imali smo i goste koji su svaki dan dolazili kušati našu hranu. Kada su čuli za Opatiju, posebno Austrijanci, odmah su se raznježili i osim o prekrasnom, čistom moru, govorili su i o uživanju u hrvatskim jelima i vinima, još od Austro-Ugarske Monarhije", naglasio je.

Damir Perman | Autor : Robert Demo Foto: Robert Demo

Potvrdio je kako ga je u Beču posebno impresionirala čistoća, urednost, točnost i prepoznatljiva austrijska gastronomska kultura.

"Ovo je doživljaj koji ću pamtiti cijeli život. Bila je to ne samo stručna razmjena iskustava oko sitnica koje u kuharstvu mnogo znače nego i zanimljiva igra djece u kuharskom pješčaniku, željnih novih gastronomskih saznanja i izazova", priznao je jedan od najpoznatijih hrvatskih majstora kuhinje, kojeg mnogi u Hrvatskoj pamte po zanimljivim majstorskim gastroradionicama.

Kako smo čuli od Austrijanaca, u Beču će ga zapamtiti po stručnosti i kreativnosti visokog dometa.

Tako hrvatska gastronomija osvaja Europu, ali i pridonosi općoj promociji naše zemlje izvan njezinih granica.

Adriana Rusendić Dobar tek Kako je Titov režim 'kriv' za procvat hrvatske kuhinje u Buenos Airesu Mijo Bijuklić Svestrani Slavonac Hrvat u Beču na dosad neviđeni način spojio poeziju i kulinarstvo Mirko Lipotić Mirko Lipotić Otišao u Njemačku u 54. godini: Da imam milijarde, ne bih ni lipe uložio u Hrvatsku
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.