Moja Hrvatska
Naslovnica Priče

Hrvatski velikan koji je u Europu donio dalekozor, sladoled i špagete

Bilo je i onih koji su mu predbacivali da je većinu dogodovština izmislio, a on je na samrti navodno odgovorio kako nije ispričao ni pola onoga što je uistinu doživio
16. studenoga 2016. u 09:29 28 komentara 2201 prikaza
Marko Polo
Foto: Thinkstock

Svjetski putnik, koji je Europi otkrio Kinu i Daleki istok te trajno povezao Europu s Azijom. 

U sedamnaestoj godini odlazi na putovanje dugo 24 godine u Kinu, gdje ostaje u službi mongolskog vladara Kublaj-kana. 

Proputovao je i upoznao velik dio Azije, sve do Burme i Vijetnama, što je kasnije opisao u svome putopisu. 

Nakon što je upoznao tamošnji svijet, o kojem Europa nije znala gotovo ništa, 1295. vraća se na rodni otok Korčulu, a potom u Veneciju. 

U Europu je donio, među ostalim, dalekozor, sladoled i špagete. Njegova knjiga "Il millione", u kojoj opisuje taj daleki svijet izazvala je golem interes europske javnosti i smatra se trećom najprevođenijom knjigom na svijetu (nakon Biblije i Kurana). 

Imala je presudan utjecaj u doba velikih otkrića, a po njegovim putopisima stoljećima kasnije izrađivane su i karte dalekog istoka. 

Njegovi opisi tog nepoznatog svijeta u to su doba zvučali toliko nevjerojatno da su ih mnogi smatrali izmišljenima, a i danas su obavijeni velom tajne i nevjerice. 

Smatra se da su njegov otac i stric bili bogati trgovci koji su održavali veze s dalekim istokom te posredovali između pape i mongolskog vladara Kublaj-kana, pa je i on isplovio s njima 1271. 

Putovali su tri i pol godine. Prvo su brodom plovili do Svete zemlje. Iz Jeruzalema su zatim otišli u Perziju, odakle su se uobičajenim putovima karavana uputili u Afganistan. 

Bolesti, pješčane oluje i nestašica vode te strah od razbojnika ometali su njihovo napredovanje. 

Sjeverna Karolina Pleme koje ostaje zagonetka Tragom legende o hrvatskim Indijancima u Sjevernoj Karolini Golden Gate Nepoznata povijest Hrvati putovali s Kolumbom, među prvima priznali SAD i otvorili najstariji restoran u Kaliforniji

Vrlo prometnim putem svile, strarim trgovačkim putem u središnjoj Aziji, stigli su u Kinu i napokon došli do dvora cara Kublaja u ondašnjem Pekingu. Marko Polo je očito bio fasciniran dvorom, ali i načinom života nepoznatom Europi, koji je već tada imao papirnati novac, poštanski sustav, kameni ugljen... 

Bio je očaran veličinom i raznolikošću golemog carstva, pa ga je kao kanov pouzdanik mogao temeljito upoznati. 

Nakon povratka, u Veneciji je dopao u zatvor pa je svoje doživljaje, ali i ono što je čuo i od drugih, ispričao prijatelju koji ih je kasnije, u njegovo ime, objavio u knjizi. 

Oko tih doživljaja još su se za života počele stvarati legende. 

Bilo je i onih koji su mu predbacivali da je većinu dogodovština izmislio, a on je na samrti navodno odgovorio kako nije ispričao ni pola onoga što je uistinu doživio.

 • Avatar krcedolac
  krcedolac:

  Umjesto povijesti podvaljuje se kirvaj za turiste i naivce po principu "living history"....samo da se nekom novci uzmu....

 • Neonacionalist:

  Njegovo pravo ime je Marko Polić a talijanizirano Marco Polo , bio je hrvat sa Korčule ali talijanizirani hrvat kao što su se mnogi porjeklom hrvati iz dalmatinskih gradova i otoka tada pod mletačkom vlašću talijanizirali pogotovo oni bogatiji i ... prikaži još! obrazovaniji koji su studirali na talijanskim sveučilištima jer u Hrvatskoj ih tada nije ni bilo odnosno zapravo nije bilo ni hrvatske države ili su se bavili pomorstvom, trgovinom i sl.

 • Avatar mojrodjo
  mojrodjo:

  admine jeb... ti kcer i zenu, a marko polo ti jeb... cukunbabu srpkinju, jesi cuo smrdo