Osnovana 1972.

Predstavljamo Hrvatsku katoličku misiju Wuppertal koja ima 3500 Hrvata katolika

Foto: Adolf Polegubić
1/4
07.09.2018.
u 08:43

Katolička Crkva u Njemačkoj, suočena s novim izazovima pastoralnog djelovanja, prisiljena je zbog financijske krize i manjka svećenika u dušobrižnički rad uključiti i strance koji su se donedavna brinuli samo za svoje nacionalne skupine

Hrvatska katolička misije Wuppertal nalazi se u Pastoralnom području Sjeverna Rajna i Vestfalija, a djeluje u sklopu Nadbiskupije Köln. Osnovana je 1972. i danas broji oko 3500 Hrvata katolika.

Misiju otpočetka vode franjevci Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja sa sjedištem u Splitu. Do sada su je vodili fra Anđelko Validžić (1972. – 1973.), fra Berislav Nikić (1973. – 1982.), fra Rafael Begić (1982. – 1984.), fra Nediljko Norac-Kevo
(1984. –1990.), fra Ivan Vidović (1990. – 2000.), fra Ante Maleš (2000. – 2010.), fra Željko Ćurković (2010. – 2011.), fra Josip Repeša (2011. – 2016.) i fra Ante Marković (2016. – 2017.). Od 2017. misiju vodi fra Marko Domazet Lošo.

U misiji su kao pastoralne suradnice od 1977. djelovale školske sestre franjevke Krista Kralja Provincije Svete Obitelji u Hercegovini: s. Majda Ravlić, s. Ivanka Bošnjak, s. Zora Jažo, s. Mira Landeka, s. Marija Čarapina, s. Vitalija Križanac i s. Lidija Glavaš. Od rujna 1995. sestre su napustile djelatnost u misiji, a od travnja 1996. kao pastoralni suradnik ovdje djeluje Marko Peulić.

Mise se služe u crkvi sv. Križa u Solingenu, u crkvi Presvetoga Srca Isusova u Wuppertalu i u crkvi sv. Josipa u Remscheidu, a od 2006. i u crkvi sv. Josipa u Velbertu. Tijekom tjedna mise se po potrebi služe i u crkvi sv. Ivana evanđelista u Wuppertalu, gdje su i misijske prostorije.

Već su od prvih godina postojanja hrvatskih misija u kölnskoj nadbiskupiji hrvatski vjernici iz Wuppertala i Düsseldorfa o svetkovini Rođenja Blažene Djevice Marije sa svojim vjernicima hodočastili Majci Božjoj u Naviges. Ta tradicija nastavljena je i poslije, tako da hrvatski vjernici s tog područja od 1971. svake godine na Duhovski ponedjeljak hodočaste u to poznato marijansko svetište. 

Na hodočašćima redovito sa svojim svećenicima i pastoralnim osobljem sudjeluju i vjernici iz misije Wuppertal. Također, redovno se svake godine na prvu subotu listopada organizira i hodočašće za Hrvate katolike s toga područja Majci Božjoj Tješiteljici žalosnih u Kevelaer, a na hodočašću sudjeluju i vjernici iz misije Wuppertal. 

Vjernici iz misije rado hodočaste i u Lurd, Padovu, Rim, Svetu Zemlju, Fatimu i Santiago de Compostela. U misiji je aktivno misijsko vijeće. Redovito se drži vjeronaučna pouka za sve dobne uzraste. Djeca i mladi pripremaju se za sakramente prve pričesti i
potvrde. Tu je i skupina čitača i ministrantska skupina. Jedno vrijeme bio je zapažen aktivni vjeronauk i za odrasle koji se ponovno aktivira. U misiji djeluje mješoviti zbor. Postoji i dječji zbor i zbor mladih. U planu je osnivanje Franjevačkoga svjetovnog reda i
Frame. Briga se posvećuje i starijima i bolesnima.

Godine 1977., zahvaljujući suradnji s. Majde Ravlić, Stjepana Pište Bablija i tadašnjeg voditelja misije fra Berislava Nikića, osnovana je misijska folklorna skupina "Zagreb". Poslije su nastale tri skupine: mladi, srednji i stariji folklor. Skupina je svoj prvi uspješan nastup imala 4. lipnja 1977. u povodu blagoslova misijskog centra. Nakon toga uslijedili su nastupi na misijskim nikolinjsko-božićnim proslavama, na proslavama Majčina dana te u raznim međunarodnim i gradskim proslavama u Wuppertalu. 

Nastupali su na gotovo svim hrvatskim folklornim festivalima u Njemačkoj, ali i na proslavama drugih misija te su redovito dobivali najveća priznanja. Predstavili su se i na smotri folklora "Vinkovačke jeseni" 1996. i na međunarodnom festivalu u Limburgu 1987. i 1999. 

Godine 1987. folklorna skupina slavila je desetu obljetnicu svog djelovanja i tada je objavila videozapis s hrvatskim plesovima. Za 25. obljetnicu postojanja objavila je CD pod nazivom "Kolo igra tamburica svira". 

Danas folklorna skupina djeluje u četiri dobne skupine pod vodstvom Stjepana Pište Bablija i Anđelke Marić. U vrijeme Domovinskog rata u misiji se u prikupljanju humanitarne pomoći istaknula skupina šahista. 

NK "Zagreb" od listopada 1982. pripojen je misiji i tada je stvoreno Kulturno-zabavno društvo "Zagreb" koje okuplja članove u folkloru, dječjem zboru i nogometnom klubu. Nažalost, kasnije se NK "Zagreb" odvojio od misijskih aktivnosti i još neko vrijeme djelovao do 2014. godine kada se ugasio. 

Zbog novonastalih situacija Hrvatska katolička misija svoje sjedište krajem 2006. preseljava u nove prostorije u Roncalli Zentrum (Am Deckershäuschen 94) u Wuppertalu, a stara kuća u Brillerstr. 82 zatvara se i 2011. ruši zbog dotrajalosti i neperspektivnosti.

Katolička Crkva u Njemačkoj, suočena s novim izazovima pastoralnog djelovanja, prisiljena je zbog financijske krize i manjka svećenika u dušobrižnički rad uključiti i strance koji su se donedavna brinuli samo za svoje nacionalne skupine, što je dovelo u nekim biskupijama do zatvaranja ili spajanja misija. 

Tako su u nadbiskupiji Köln, umjesto dosadašnjih sedam misija koje su vodili članovi franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, ostale samo tri: Köln, Düsseldorf i Wuppertal, a pripojeni su im vjernici nekadašnjih misija: Bonn, Neuss, Leverkusen i Mettmann. Misiji Wuppertal u rujnu 2006. godine pripojeni su Velbert i okolica od nekadašnje misije Mettmann. 

O Hrvatskoj katoličkoj misiji Wuppertal 1981. objavljena je spomen-knjiga: Andrija Nikić – Berislav Nikić, Hrvatska katolička misija u Wuppertalu, Knjižnica Naših ognjišta – knj. 30, Naša ognjišta Duvno, Mostar, 1981.

U povodu proslave 40. godina misije i 35. godina misijskog folklora "Zagreb", tiskana je malena spomen-knjižica: Josip Repeša (uredio), 40 godina zajedno u Kristu – 40 godina misije – 35 godina misijske folklorne grupe "Zagreb", mala spomen-knjižica, Hrvatska katolička misija Wuppertal (1972/77-2012). 

U spomen-knjižici nalazi se kratki povijesni pregled misije Wuppertal, kratki povijesni pregled misije Mettmann i povijest misijske folklorne grupe "Zagreb" – Wuppertal. U socijalnoj službi pri Caritasu u Wuppertalu djeluje socijalna radnica Vlatka Blagaić.

 

Adolf Polegubić, "Dušobrižništvo za Hrvate u Njemačkoj", Hrvatski dušobrižnički ured – Niz "Diaspora croatica" knj. 24, Frankfurt am Main, 2017.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije