Utemeljena 1969.

Hrvatska katolička misije Münster okuplja 3500 vjernika

Foto: Adolf Polegubić
1/3
31.08.2018.
u 09:02

Folklorna skupina djeluje u Neubeckumu, dok je prije postojala i u Münsteru i Hertenu. Misija veće proslave organizira za Nikolinje, Majčin dan te Dan državnosti

Hrvatska katolička misije Münster nalazi se u Pastoralnom području Sjeverna Rajna i Vestfalija, a djeluje u sklopu Biskupije Münster. Danas broji 3500 vjernika.

Kao godina njezina osnutka uzima se 1967., kada je na ovom području djelovao splitski franjevac fra Kruno Bekavac (1967. – 1973.), iako je misija crkveno-pravno osnovana dvije godine poslije, 1969. godine. 

U početku je misija vodila brigu za Hrvate katolike na cijelom području biskupije Münster. Poslije su na području Moersa i Bocholta osnovane samostalne misije.

Nakon fra Kruna Bekavca, na mjesto njezina voditelja dolazi član iste Provincije fra Ivan Nimac (1973. – 1978.). Potom pastoralnu skrb za Hrvate s tog područja preuzimaju franjevci Franjevačke provincije Bosne Srebrene, najprije fra Bono Vlado Lekić (1978. – 1987.), a od 1987. do 2017. dr. fra Luka Marković. Od 2017. na čelu misije je fra Nikola Matanović.

Kao dušobrižnici djelovali su: fra Bono Vlado Lekić, fra Luka Šarčević, fra Lovro Bosankić, fra Marijan Dadić, fra Mato Oršolić i fra Ivo Živković. Fra Mato Oršolić u misiji je provodio 40 posto radnog vremena, a ostatak u njemačkim župama, dok je fra Ivo Živković djelovao pola radnog vremena, a polovicu je služio u njemačkoj župi. U misiji su uglavnom radili nedjeljom.

Od 1. rujna 2016. dužnost dušobrižnika preuzima fra Miroslav Jonjić koji kao nasljednik fra Ive Živkovića pola radnog vremena djeluje ovdje, a pola u njemačkoj župi. U misiji je od prosinca 2016. do 2017. i fra Nikola Matanović.

Kao pastoralne suradnice djelovale su Aleksija Krišto, Benjamina Kožul i s. Vitalija Križanac, a od 1982. kao pastoralni referent i trajni đakon je Antun Vrbanec.

Nedjeljna misna slavlja na području misije slave se u Münsteru u crkvi sv. Klementa, u Hertenu u crkvi sv. Josipa, svake druge i četvrte nedjelje u mjesecu u Beckumu i Rekenu, dok se misa svake prve subote u mjesecu slavi u Ochtrupu. 

U misiji djeluje pastoralno vijeće. Tu je i skupina čitača. Postoji i ministrantska skupina. Antun Vrbanec je i katedralni đakon koji vjeronauk drži u Münsteru i Neubeckumu, a po potrebi i u Hertenu. 

Mješovita misijska pjevačka skupina djeluje u Münsteru, dok pjevači nastupaju i u drugim mjestima u misiji u kojima se mise služe na hrvatskom jeziku. Ovdje povremeno djeluje i muška pjevačka skupina. Misijske prostorije nalaze se u Münsteru, a u drugim mjestima koriste se centri njemačkih župa.

Folklorna skupina djeluje u Neubeckumu, dok je prije postojala i u Münsteru i Hertenu. Misija veće proslave organizira za Nikolinje, Majčin dan te Dan državnosti. Ranije je postojala i dobra suradnja s hrvatskim sportskim centrima Adriom u Münsteru i Croatiom u Rekenu. Vjernici iz misije redovito hodočaste u svetišta Neviges i Kevelear, a često su hodočastili s vjernicima iz drugih misijskih zajednica u Lurd i Rim.

Zahvaljujući dobroj financijskoj situaciji i razumijevanju u biskupiji Münster, misija se nalazi u dosta povoljnoj situaciji. Zamjetno je da puno hrvatske djece ide na prvu pričest u njemačke župe. Zajednica se proteže na velikom području, tako da i to predstavlja pastoralni problem.

Voditelj dr. fra Luka Marković 2007. godine objavio je spomen-knjigu o misiji u kojoj se mogu pronaći brojni podaci o životu i djelovanju te hrvatske katoličke zajednice u Njemačkoj: Luka Marković, Dom u tuđini – Heimat in der Fremde (Hrvatska katolička misija Münster – Kroatische katholische Mission Münster 1967 – 2007), HKM Münster, Dialogverlag, Münster, 2007.

U socijalnoj službi pri Caritasu u Münsteru djeluje socijalna radnica Anđa Boro, u Borkenu socijalni radnik Marijan Renić, a u Warendorfu Perica Boro.

Nakon što je Hrvatska katolička misija Bocholt prestala sa samostalnim djelovanjem 2008., a njezin dotadašnji voditelj član Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jakov Kuprešanin vratio se u domovinu, područje Bocholta podijeljeno je u dva dijela: donjorajnski dio (Niederreinischer Teil) pripojen je Moersu s dekanatom Bocholt, a Vestfalski (Westfälischer Teil) Münsteru.

 

Adolf Polegubić, "Dušobrižništvo za Hrvate u Njemačkoj", Hrvatski dušobrižnički ured – Niz "Diaspora croatica" knj. 24, Frankfurt am Main, 2017.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije