Hrvatske katoličke misije

Iz talijanskih logora u rudnike Aachena

Foto: Adolf Polegubić
1/4
20.08.2018.
u 10:13

Najveći broj Hrvata u Aachenu i okolici radi u Philipsu, tvornici čokolade "Lind", tvornici guma "Uniroyal", tvornici vagona "Talbot", u preradi voća "Zentis", u tvornici ventilatora "Kranz"

Hrvatska katolička misija Aachen nalazi se u Pastoralnom području Sjeverna Rajna i Vestfalija, a djeluje u sklopu Biskupije Aachen. Nakon Drugog svjetskog rata jedan broj Hrvata našao se i na području ove biskupije, među kojima je bilo i onih koji su došli iz talijanskih logora. Zaposlenje su uglavnom pronašli u rudnicima kod Aachena. 

Član Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja sa sjedištem u Splitu fra Krsto Šušnjara, koji je 1956. godine došao na liječenje u Njemačku, počeo je na misna slavlja okupljati Hrvate.

Aachen se nalazi u kotlini na tromeđi Njemačke, Nizozemske i Belgije. Grad je bio centar carstva Karla Velikog, a danas je poznato sveučilišno i bolničko središte.

Hrvatska katolička misija Aachen osnovana je 1967. godine. Trenutačno broji oko četiri tisuće vjernika. Prema kratkom pregledu povijesti bivšeg pastoralnog suradnika Ivana Ruševa, Hrvati katolici žive na području biskupije Aachen s pripadnicima još 135 nacija. 

Tadašnji aachenski biskup Johannes Pohlschneider 30. ožujka 1967. imenovao je franjevca Splitske provincije fra Božu Lovrića voditeljem Hrvatske katoličke misije Aachen, koji je na tom mjestu djelovao do 1969. Misija se do 1972. prostirala na cijelom području biskupije Aachen, a danas obuhvaća više od polovice njezina teritorija. 

Od jeseni 1969. fra Božu naslijedio je fra Dominik Radić, član iste Provincije, koji je djelovao do 1972. U ožujku 1972. duhovnu skrb u misiji preuzimaju franjevci Franjevačke provincije Bosne ­Srebrene. Zajednicu je od 1972. do 1979. vodio fra Tomislav Ćaćić.

U to vrijeme misija je na korištenje dobila prostorije, tzv. Centar, u Friedrichstr. 20 u Aachenu, kojima se koristi i danas. Od kraja rujna 1979. voditelj je bio fra Mato Kljajić koji je djelovao do 1993. Od travnja 1993. do rujna 2015. dužnost je obnašao fra Franjo Trogrlić, a od rujna 2015. fra Pavo Filipović. 

U misiji je djelovao trajni đakon Josip Sunara (1987. – 2009.). Kao pastoralne suradnike treba spomenuti: Janju Kobaš (1977. – 1979.), Ivana Ruševa (1978. – 2005.) i Boženu-Veru Cernić (1986. – 1996.). Od 2009. kao pastoralni referent u misiji
službeno djeluje Josip Garić s radnim vremenom od pet sati tjedno.

Misna slavlja na hrvatskom jeziku služe se u Aachenu u crkvi sv. Petra, u Alsdorfu u kripti crkve sv. Kastora, u Huchem-Stammelnu, u Eschweileru u crkvi sv. Petra i Pavla, u Jülichu u crkvi sv. Roka i u Heinsbergu. 

Pastoralno vijeće djeluje još od 1980. u sklopu kojeg je aktivan i odsjek za mlade. Vjeronaučna pouka za prvopričesnike i krizmanike održava se subotom. U misiji djeluje ministrantska skupina. Zbora u klasičnom smislu nema, ali vjernici se rado uključe u pjevanje. 

Misija dobro surađuje s drugim hrvatskim misijama i s domaćom njemačkom Crkvom, posebno sa župom sv. Petra u Aachenu. Hrvatski vjernici s njemačkim i ostalim vjernicima sudjeluju u zajedničkim slavljima na Veliki četvrtak i Veliku subotu, kao i na blagdan sv. Petra, zaštitnika njemačke župe u Aachenu. 

Svećenik posjećuje bolesne i nemoćne u bolnicama te kod njihovih kuća. Vjernici iz misije redovito se odazivaju na tradicionalna hodočašća: na Duhovski ponedjeljak u Neviges, treće nedjelje u rujnu Gospi siromaha u Banneux u Belgiju te u Kevelear prve subote u listopadu. 

U misiji se u posljednje vrijeme uočavaju i novopridošli Hrvati iz Lijepe Naše i Bosne i Hercegovine, kojima se nastoji pomoći na razne načine. Ovdje djeluje NK "Cro Sokoli" koji je osnovan 1994. Tu je također folklorna skupina "Vrhbosna". Aktivno je i Hrvatsko kulturno društvo "Aachen". 

Najveći broj Hrvata u Aachenu i okolici radi u Philipsu, tvornici čokolade "Lind", tvornici guma "Uniroyal", tvornici vagona "Talbot", u preradi voća "Zentis", u tvornici ventilatora "Kranz"...

Misija je objavljivala glasilo "Ognjište", a važan događaj bio je početak socijalnog rada koji je uveo Caritas 1969. godine. Ovdje su djelovali socijalni radnici Danica Romić, Marijan Bašić, Barbara Kirinčić, Slobodan Karačić, a danas dužnost obavljaju Marinko Kalić i Ivanka Otto.

 

Adolf Polegubić, "Dušobrižništvo za Hrvate u Njemačkoj", Hrvatski dušobrižnički ured – Niz "Diaspora croatica" knj. 24, Frankfurt am Main, 2017.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije