Saarbrücken

Jedna od većih hrvatskih katoličkih misija u Njemačkoj

Foto: Adolf Polegubić
1/6
10.08.2018.
u 09:51

Na području misije djeluje Hrvatska dopunska nastava: u Saarbrückenu i Dillingen/Saaru. U vrijeme Domovinskog rata ovdje je bilo 9500 izbjeglica. Dosta se radilo i na humanitarnom području

Hrvatska katolička misija Saarbrücken nalazi se u Rajnsko-majnskom pastoralnom području, a djeluje u sklopu Biskupije Trier. Utemeljena je 20. studenoga 1972. godine i danas broji oko 1200 vjernika. Proteže se uz granicu Francuske i obuhvaća gotovo cijelo područje njemačke savezne pokrajine Saarske (Saarlanda) te dio Porajnja-Falačke (Rheinland-Pfalz). 

Po prostranstvu jedna je od većih hrvatskih katoličkih misija u Njemačkoj. Kako svećenik iz Hrvatske katoličke misije Koblenz nije mogao pastoralno skrbiti za vjernike na tako velikom prostoru, Biskupski ordinarijat u Trieru osnovao je samostalnu misiju Saarbrücken. 

Na početku su kao voditelji djelovali franjevci konventualci Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca: fra Antun Kranjić (1972. – 1974.) i fra Mladen-Šime Karlić (1974. – 1989.). Potom je dužnost obavljao svećenik Mostarsko-duvanjske biskupije vlč. Mate Šola (1989. – 2008.). Svećenik Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Vislav Krijan djelovao je od 2008. do 2010. Zatim vodstvo misije preuzimaju salezijanci Hrvatske salezijanske provincije sv. Ivana Bosca iz Zagreba: o. Rudi Belko (2010. – 2015.) i o. Sebastijan Marković koji misiju vodi od 2015. godine. Od 2004. kao tajnica je zaposlena Marina Milić.

Od 1991. godine misa na hrvatskom jeziku u Saarbrückenu slavi se svake nedjelje u crkvi sv. Elizabete u Altenkesselu i svake druge nedjelje u St. Josefsstiftu u Trieru. U misiji djeluje župno vijeće. Vjeronauk se održava u Saarbrückenu. Djeca i mladi se pripremaju za sakramente prve pričesti i potvrde. U misiji djeluje skupina čitača i ministrantska skupina. Drže se i pouke za sakrament vjenčanja. 

Odnedavno djeluje misijski zbor mladih Angelus. Zbor ne postoji u klasičnom smislu, ali vjernici rado sudjeluju pjevanjem na misnim slavljima. Hodočaste i u Lurd, Marienthal te druga svetišta. Misijska slavlja organiziraju se za majčin dan, Nikolinje i u raznim drugim prigodama. Misija njeguje dobru suradnju s mjesnom njemačkom Crkvom, posebno u župama u kojima se slavi misa na hrvatskom jeziku. Hrvati s Nijemcima i drugim vjernicima sudjeluju u slavljima za Uskrs i Tijelovo. Suradnja s drugim hrvatskim misijama, posebno sa Srednjim Badenom i Koblenzom, jako je dobra. 

Na području misije djeluje Hrvatska dopunska nastava: u Saarbrückenu i Dillingen/Saaru. U vrijeme Domovinskog rata ovdje je bilo 9500 izbjeglica. Dosta se radilo i na humanitarnom području.

 

Adolf Polegubić, "Dušobrižništvo za Hrvate u Njemačkoj", Hrvatski dušobrižnički ured – Niz "Diaspora croatica" knj. 24, Frankfurt am Main, 2017.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije