Sportska priča iz Kanade

Predsjednik hrvatskog nogometnog kluba u Hamiltonu: Zamislite da jedna osoba mora biti sve

Croatia Hamilton
Foto: Sveto ime Croatia
18.10.2016.
u 09:43

Bez obzira na sve poteškoće s kojima su uprava i igrači bili suočeni, Croatia je preživjela uz pomoć idealizma i entuzijazma pojedinaca

U Hamiltonu, kanadskom gradu čelika i teške industrije, djeluje vrlo dobro organizirana hrvatska zajednica.

Naši ljudi su nakon zahtjevnih poslova u slobodno vrijeme igrali nogomet. I tako je osnovan klub Croatia.

Zbog nedostatka službene dokumentacije teško je pisati o povijesti ovog veoma uspješnog sportskog društva koje je i svojim aktivnostima izvan terena dalo doprinos u promociji Hrvatske.

Temeljem svjedočenja Marinka Dragušice, jednog od osnivača kluba, s velikom sigurnošću se može reći da je Croatia utemeljena 1957., iako neki drugi živi akteri iz tog vremena tvrde da je riječ o 1954. godini. 

Uz njega, među osnivačima su i John Bermanja, Ante Čapina, Jimmy Negovetić, Pero Listeša, Alojz Štokan, Pero Budak, Ante Katalinić, Mirko Škarjak, Jure Miletić i mnogi drugi. 

Dragušicine riječi potvrđuje i zapis iz knjige tiskane 1966. u kojoj piše: "Hrvatski sportski klub, Hamilton, Ontario, osnovan je već 1957. godine, ali prestao je djelovati zbog tehničkih poteškoća. Reorganiziran je dolaskom novih snaga, 1963. Nakon toga Croatia postaje članom Međugradske lige i njezin rad je sve uspješniji, dok se konačno nije uspjela podići na takvu visinu, da se danas ubraja među najbolje i najviđenije organizacije grada Hamiltona".

Važno je istaknuti da je HŠK Croatia 1964. bila jedan od osnivača Hrvatskog nogometnog saveza za Sjedinjene Američke Države i Kanadu.

Iz bogate sportske povijesti kluba izdvajamo sljedeće:

∙ 1958. – pobjednik Udruženja nogometnih klubova južnoga Ontarija
∙ 1968. – pobjednik Međugradske lige
∙ 1963. – pobjednik turnira hrvatsko-kanadskih klubova u Londonu
∙ 1964. – pobjednik turnira Hrvatskog nogometnog saveza u Chicagu
∙ 1965. – pobjednik Kupa Spectator u Hamiltonu
∙ 1965. – polufinalist Kupa Ontarija u Hamiltonu
∙ 1969. – pobjednik turnira Hrvatskog nogometnog saveza u Torontu
∙ 1970. – finalist Play off-a nacionalne lige Ontarija
∙ 1971. – 1985. - finalist mnogih mjesnih i međugradskih natjecanja
∙ 1990. – finalist Kupa Spectator u Hamiltonu
∙ 1992. – pobjednik Kupa Hamilton

Croatia je u svojoj povijesti odigrala i nekoliko međunarodnih utakmica, među kojima treba izdvojiti onu protiv znamenitog budimpeštanskog kluba Vasas (1988.). Također, snage je odmjerila i s momčadima iz domovine: Dinamom, Hajdukom, Vukovarom...

U kakvim je uvjetima klub djelovao, zanimljivo opisuje Vladimir Baotić, jedan od njegovih predsjednika.

Podnoseći godišnje izvješće članovima na sjednici 1977. rekao je: "Zamislite samo da ista osoba u sezoni mora biti predsjednik, zamjenik samomu sebi, tajnik, oružar, promicatelj, trener, delegat za ligu, sakupljač članarine..."

Bez obzira na sve poteškoće s kojima su uprava i igrači bili suočeni, Croatia je preživjela uz pomoć idealizma i entuzijazma pojedinaca. 

U vremenu koje je uslijedilo njeguje podmladak i osniva šahovsku, kuglačku te još neke sekcije.

Tim potezom osnažila je svoj utjecaj u hrvatskoj zajednici jer okuplja preko 500 igrača u raznim sportovima. Jedan od njih, Mate Dragun, postaje i prvak Kanade u kuglanju.

Bilo je prijedloga da Croatia postane dioničko društvo koje bi kupilo vlastite prostorije i sportske terene, ali takvu ideju članovi nisu podržali. 

Za vrijeme Domovinskog rata klub je organizirao različite akcije, a nogomet je bio u drugom planu. 

U Hrvatsku je otišlo preko 200 tisuća dolara pomoći. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije