Croatia San Francisco

Sudac je tražio ponovno izvođenje jedanaesterca, no hrvatski iseljenik odlučio ga je ošamariti

Croatia San Francisco
Foto: Sveto ime Croatia
1/2
05.10.2016.
u 11:56

Osnivanje kluba pozdravili su naših ljudi, što potvrđuje podatak da je Croatia veoma brzo imala preko stotinu članova

Hrvatski nogometni klub u San Franciscu osnovao je politički emigrant Mile Boban. 

Nakon napuštanja Pariza i odlaska u Ameriku, Boban je krenuo u okupljanje tamošnjih Hrvata.

Kada je uspio uvjeriti neke svoje prijatelje u važnost takve ideje, 1970. godine održana je osnivačka skupština.

Za prvog predsjednika izabran je Jakov Bašić, Rafael Boban bio je tajnik, Jerko Boban rizničar, a Vlado Obak imenovan je trenerom. 

Osnivanje kluba pozdravili su naših ljudi, što potvrđuje podatak da je Croatia veoma brzo imala preko stotinu članova.

Debitirala je 24. rujna 1970. u Golden Gate Parku protiv United Mexica i pobijedila s rezultatom 7:1. 

Nakon svake odigrane utakmice bio je organiziran ručak za igrače, upravu i simpatizere kluba. Tako se razvijalo prijateljstvo i osjećaj zajedništva u hrvatskoj zajednici.

Godine 1972. godine na prvoj sjednici nakon osnutka izabrana je nova uprava. 

Počasnim predsjednikom imenovan je Jakov Bašić, predsjednik kluba postaje Rafael Boban, tajnik Mile Boban, rizničar Marko Perković, a trener Nikola Hrga. 

Zanimljiva je jedna utakmica iz tog vremena kada je sudac tražio da se ponovi jedanaesterac koji je Mile Boban u prvom pokušaju obranio. 

Njemu je to teško palo pa je sucu opalio šamar, zbog čega je dobio doživotnu zabranu nastupa.

Na samom početku Croatia je igrala u petoj ligi, da bi već 1973. ušla u treću. 

Nakon prvotnih uspjeha klub ulazi u manju krizu i brzo se vraća tamo gdje je počeo 1970. godine. 

Međutim, zahvaljujući velikom angažmanu novoizabrane uprave na čelu s predsjednikom Milan Cvitanovićem, tajnikom Rafaelom Bobanom i istim ljudima kao iz prethodnih mandata, Croatia se brzo oporavlja tako da već 1975. igra u najkvalitetnijoj, prvoj ligi San Francisca.

Komentara 7

CI
cinbenik
07:16 06.10.2016.

Neznam samo dokle ce se naturati sasvim nebitna djelovanja emigracije,na promjene u bivsoj YU.......Racan je,kao i ostali totalitarni komunisti i Boljsevici,iz drugih YU republika,napustio tu zajednicu kada su se Srbi pocetnicili.......Nikakvo "pravo Hrvatsvo" daleko od Hrvatske nije imalo utjecaja,osim stete Hrvatima i Hrvatskoj..........Nikavi Busici i Glasnovici,nisu utjecali da se Hrvatska odvoji od YU,nego Titin ustav ,koji je to dozvolio svim republikama,na osnovu cega smo i priznati,a Hrvatska je utemeljena AVNOJem,i promjene granica Tito nije dozvolio,a i HDZe emigracija je pokusala sa poHercegovacenom vladom,mijenjati granice........Mnogi stradse,a oni ukidose i nenarodno proglasenu HZHB,bez da su je Hrvati birali referendumom ili nekim drugim vidom demokracije......Mnogi mrtvi,Hrvatima Posavine prodana ognjista,Hrvati Bosne rastjerani,a sada fali ruku da bi Hercegovina mogla nastaviti expanziju,koja nastade pogodovanjem u ratu.......

CI
cinbenik
07:30 06.10.2016.

Zato sada nema mnogih nogometnih klubova diljem BiH,a uspjesno su se takmicili u raznim ligama BiH i YU........Zeljo iz Sarajeva je bio NK i jako uspjesan,sada jedva prezivljava.......No nitko nepise o tom "herojstvu" nogometasa Hrvata u YU.........Hajduk i Dinamo nikada nisu bili uspjesniji,doli u YU,djelovanjem Croacije,sada jedva prezivljavaju,i kada bi zaista platilim sve dugove,nestali bi........Mozda nam se zeli objasniti,iz emigracije,kako se stvaralo HDze zlo,koje ce u noramlnim svjetskim promjenama i preustojima,unistiti sve Hrvatsko.........Nezadovoljni i omadjijani ,i dan danas se bore protiv samounistenih komunista iz Socijalizma,poducavajuci Hrvate,kako se nije smjelo reci da si Hrvat,ili kako se nij smjelo ici u crkvu,a vise se islo za SRH ,negoli sada.....Nestaju zupe,osnovane za Tita,a napravljene crkve za Tita su sve praznije,djelovanjem emigrantske nazadnosti uoblicene u HDZe.......Icemo svi vani i igrati u raznim "Croacijama" po svijetu,jer se eto tamo i tako postje "pravi Hrvat"...........tamo se dobija potvrda da si Hrvat,sto dalje od Hrvatske,to imas bolju poziciju u "pravom Hrvatsvu".........o tolikom zali za domovinom,dodju samo oni,koji vide put za lakse bogacenje,a ako zapne joope nazad u "domovinu"vani,sa pricom da su u Hrvatskoj Boljsevici i totalitaristi kocnica njihova bogacenja.......

OD
odisej22
18:24 07.10.2016.

I meni je zlo od tih Hrvata po raznim Franciskima i Australijama. Oni su u svojim zatvorenim sredinama uzgajali neku svoju degeneraciju.Mi smo ovdje uvijek bili Hrvati.Nisu nam dali da budemo ustaše što im i zahvaljujemo.Evo sad sa ustašlukom smoo poznati diljem Europe i napredujemo u natrag.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije