Naslovnica Priče

Za hrvatsku momčad u Venezueli igrali su isključivo stranci

Ta činjenica Hrvatima Caracasa nije smetala. I dalje su svesrdno pomagali klubu, svjesni da se i tako promiče naše ime
11. listopada 2016. u 11:06 0 komentara 1447 prikaza
Croatia Caracas
Foto: Sveto ime Croatia
Pogledajte galeriju 1/3

Na prijedlog Pere Kutleše i nekoliko njegovih istomišljenika, u malobrojnoj hrvatskoj zajednici grada Caracasa u Venezueli 17. rujna 1950. osnovan je Nogometni klub Croatia.

Iako je od osnutka suočena s nedovoljnim brojem igrača hrvatskog podrijetla i nedostatkom novca, momčad postiže zavidne rezultate. Već nakon prve natjecateljske sezone ulazi u drugi nogometni razred i osvaja drugo mjesto. 

U sezoni 1951./1952. nastupa u razredu "Ascenso". 

Zbog već spomenutih razloga Croatiji često prijeti opasnost od prestanka djelovanja, ali zahvaljujući Peri Kutleši, Mati Krizmaniću, Jakovu Šarčeviću, Nikoli Biliću, Anti Kralju, Ivanu Zorni, Marijanu Hauptzfeldu, Ivanu Katiću i mnogim drugim zaljubljenicima u sport, ipak se othrvala.

Uspijeva, ne samo opstati, nego 1964. osvojiti vodeće mjesto i plasirati se u Prvu ligu države Miranda. Iste godine na turniru osvaja i židovski pokal "Maccabi".

Croatia Los Angeles Croatia Los Angeles Velika strast za nogometom: Opstali su unatoč generacijskim promjenama Croatia San Francisco Croatia San Francisco Sudac je tražio ponovno izvođenje jedanaesterca, no hrvatski iseljenik odlučio ga je ošamariti

U to vrijeme su crveno-bijelo-plave dresove nosili: Franjo Geza, Vlado Ilovača, Ivan Kukla, Ivan Jelčić, Franjo Baboš, Anton Kralj, Ante Matković, Juraj Didenko, Petar Kutleša, Vilin Potisk, Stjepan Pot, Franjo Červan, Dragutin Krofić i Michael Kenedi. 

Iz mnoštva detalja zanimljive povijesti Croatije treba izdvojiti i kako je jedno vrijeme cijela momčad bila sastavljena od stranaca, ali to vodstvu kluba niti Hrvatima Caracasa nije smetalo. I dalje su je svesrdno pomagali, svjesni da se i tako promiče hrvatsko ime. 

Godine 1964. u Venezueli je osnovan još jedan Nogometni klub Croatia. 

Nažalost, o njemu je teško nešto napisati jer nema nikakve građe, a mnogi ljudi iz tog vremena više nisu među živima.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.