Moja Hrvatska
Naslovnica Priče

Pjesmom iz Njemačke ukazuje na nepravdu u Hrvatskoj

'Najopasnije je bilo staviti život na kocku i izbjegavati odgovornost, živjeti nerealno, daleko iznad svojih mogućnosti'
07. kolovoza 2018. u 09:01 3 komentara 6471 prikaza
Foto: Privatni album
Pogledajte galeriju 1/4

Moreno Vukojević, 26-godišnji reper iz Slavonskog Broda koji je prije dvije godine svoju adresu zamijenio onom u Münchenu,
ovih dana objavio je pjesmu "Država". Njome poručuje kako "hrvatski narod potkradaju loši ljudi", a pokazuje i nezadovoljstvo
politikom i političarima.

Katarina Pastor Mainz Iz Vinkovaca u Njemačku: Iskreno, nije to život kakav bi netko poželio

"Slavonija ostaje prazna zbog nepravde koja se Hrvatima događa", često zna reći Moreno Vukojević.

Svojom pjesmom poslali te kritiku vladajućima u Hrvatskoj. Kakvi su komentari?

Jako pozitivni. Drago mi je što sam dodirnuo osjećaje mnogih slušatelja te da sam s tom pjesmom naveo na razmišljanje, ali i dotaknuo one koji trebaju uvoditi promjene da bi hrvatskome narodu bilo bolje.

Koja je, prema Vašem mišljenju, najveća nepravda koja se događa u ovom trenutku mladima u Hrvatskoj?

Mladi ljudi nemaju više nikakvu budućnost u našoj zemlji. Velik broj ih odlazi tražiti posao izvan zemlje i to je naša žalosna stvarnost. Dok vladajući otimaju narodu i daju sebi i svojima, ništa neće biti ispravno i pravedno.

m Alexander Höfer U Njemačkoj živi od socijalne pomoći, ali pomaže drugima

Koliko ima Vaše istine u Vašim pjesmama?

U svakoj pjesmi je dio mene. U svaku sam unio jedan dio sebe jer samo tako će publika prepoznati i samo tako je moguće doći do cilja koji si skladbi zadao. Ipak, pjesma "Sad vidim koliko me koštalo", najbolje opisuje mene i moj život. Za nju bih mogao reći da je autobiografska.

U jednom razgovoru rekli ste da Vam je život bio težak i opasan?

Najopasnije je bilo staviti život na kocku i izbjegavati odgovornost, živjeti nerealno, daleko iznad svojih mogućnosti. Mislio sam da će mi tako biti lakše. Najteže je bilo prerano odrasti, ali zahvaljujući tome danas sam to što jesam i čvrsto stojim na nogama.

Branko Šobot Simbol hrvatskog boksa 'U Hrvatskoj nisu imali sluha za mene, ali svejedno planiram uskoro se vratiti'

Gdje tražite nadahnuće za svoje pjesme?

U svakom novom danu, pričama drugih ljudi, a najviše u prirodi gdje nabolje pronalazim sebe i svoj mir.

Dolazite iz glazbeno-umjetničke obitelji, otac vam je slikar, sestra pjevačica. No, u Münchenu radite kao kuhar. Što kaže obitelj na to?

Da, dolazim. Mislim da je svaki posao vrijedan ako ga pošteno radite. Kad sam došao u Njemačku nisam birao. Htio sam pošten posao od kojeg mogu živjeti. Od glazbe nikad nisam odustao, a moja obitelj mi je uvijek bila najveća podrška pa tako i u tome.

Koliko je rep popularan među Hrvatima u Münchenu?

Koliko sam informiran mnogo je mladih koji slušaju rep. Drago mi je da ta glazba ima svoju publiku i među Hrvatima u iseljeništvu. Slušaju njemačke i hrvatske rep izvođače, što je odlično jer glazba ne čini razliku, glazba je ljubav koja ima dobru priču.

Monika Terzić Novi život Mlada poštarica unijet će nemir među Hrvate u Koblenzu

Dvije godine ste u Njemačkoj. Kakav je osjećaj? Kakav je život? Je li ova zemlja ispunila Vaša očekivanja?

Da, apsolutno bih rekao da je. Tu mislim na ljude, upoznao sam osobu koja mi je donijela osmijeh na lice i potpora mi je u svemu. Njemačka je poput ceste koja me vodi k ostvarenju mojih snova, ali i težine koja je uvijek prisutna u meni. Ona me podsjeća na odsutnost od obitelji, na moje prve korake u domovini, u toj istoj Lijepoj Našoj iz koje mladi odlaze, a koju politika uništava. 

  • info_punkt:

    geni kameni pokradose Hrvate. Neka pati koga smeta...

  • okic:

    Znaš kaj ti si jeden veliji BOGEC došel si tu i živiš par god.i pišeš toliko bedestoča o lijepom životu u Njemačkoj pitam se koliko ti ostane kad povučeš crtu na kraju mjeseca da si bil dobar u LIJEPOJ NAŠOJ ... prikaži još! nebi imal puno manje.Samo da znaš ja sam u Njemačkoj 50 god. i znam kakav je život u Njemačkoj I u buduče ne piši laži kako bi drugim lagal za dobrim i lakim životom u Njemačkoj. VOLI svoju DOMOVINU jer samo ona je PRAVA.