Hrvatica iz Toronta

Mojom zaslugom je poletio anđeo u reklami za poznati Philadelphia sir

Foto: Privatni album
1/6
27.07.2017.
u 09:37

Anđeo je izgledao odlično pa su Tatjanu zapazili u filmskom svijetu. Potom je dobila angažmane u poznatim uspješnicama kao što su The Incredible Hulk, Total Recall, Warehouse 13

U aktivnoj kulturnoj sceni zajednice iseljenih Hrvata Toronta djeluje osebujna slikarica i kiparica Tatjana Hutinec. Sjećam je se od prije nekoliko godina kada je pobijedila na našem lokalnom karnevalu u organizaciji kazališne grupe Histerioni. Bila je kostimirana u boginju Floru s glavom ukrašenom ornamentima tropskog cvijeća i voća.  

U razgovoru s njom doznajem da je više od deset godina radila na filmskoj kostimografiji i dizajnu scene. Kako Toronto ima mnogo filmskih studija, bilo je puno posla i prilika da se nešto zaradi.

Naša sugovornica otkriva mi da ju je takav stil života udaljio od njenih stvaralačkih izvora. 

"Živjelo se na visokoj nozi i puno trošilo. Moje su kreacije i specijalni efekti ukrašavali mnoge televizijske i filmske scene. U seriji Amazon dizajnirala sam spodobu koja je predstavljala izgubljeno amazonsko biće iz te kulture pred istrebljenjem. Inače me progonilo to što u Kanadi nisam naišla na skoro nikakve ostatke domorodačkih indijanskih plemena i njihovih tragova u umjetnosti. Činjenica da su kroz kolonizaciju tako sustavno istrijebljeni rezultiralo je kulturološkim šokom za mene koja sam uvijek imala naklonost prema domorodačkim kulturama. Sada se naravno te nepravde ispravljaju", priča Tatjana koja je dizajnirala krila anđela u reklami za poznati Philadelphia sir. 

Veliki uspjeh

Foto: Robert Demo

Anđeo je izgledao odlično pa su Tatjanu zapazili u filmskom svijetu. Potom je dobila angažmane u poznatim uspješnicama kao što su The Incredible Hulk, Total Recall, Warehouse 13.

U svojoj ranoj fazi ova umjetnica napravila je seriju skulptura na temu ptica, ujedinjujući kulture poput vučedolske s kulturom sjevernoameričkih Indijanaca i njihovih simbola. 

"Ptice iz moje rane faze su zapravo simboli duha, one mogu letjeti i poveznica su s nebom i svime što predstavljaju astralne daljine. Ptice povezuju čovjeka sa zemljom, a u mojoj su se kiparskoj fazi pojavljivale reminiscencije roda, čaplji i
ostalih riječnih ptica",
ističe Tatjana, prisjećajući se svoje bake iz malog mjesta pokraj Marije Bistrice.

Žene u njenoj obitelji bile su poznate travarice i čuvale su staru tradiciju liječenja prirodnom medicinom, ali i usputnim "čaralicama" pomagale su u istjerivanja uroka.

Iz te prve stvaralačke faze naša sugovornica razvila je takozvani "Koncept obrednih posuda, pribora i simbola na temu ptica".

Doba mašte

Od malena zaražena pričama o mitološkim bićima, zmajevima i vilama, Tatjanina mašta već je rano bila dobro razvijena. Mnogo godina kasnije ti će motivi izroniti na njenim slikama.

No ova umjetnica nedavno je ušla u mirnije vode i više se posvetila svome slikarstvu.

Dijete gastarbajtera

Vratimo se na početak. Naša sugovornica rođena je u Njemačkoj, gdje su joj roditelji bili na privremenom radu. Većinu je djetinjstva i mladosti provela u Zagrebu. 

Završila je Akademiju primijenjenih umjetnosti – smjer keramike, a često naglašava rani utjecaj tete Ane koji je obilježio njenu mladost i umjetnički izričaj.

Ana Hutinec poznata je hrvatska keramičarka koja je Tatjani poslužila kao uzor i mentor u njenom stvaralaštvu.

Novi život u Kanadi

Naša sugovornica došla je u Toronto u posjet bratu početkom devedesetih s namjerom da ostane dva mjeseca, a onda ju je dočekalo iznenađenje. U Hrvatskoj je izbio Domovinski rat.

"Ovdje sam imala mogućnost ostati neko vrijeme pa sam odlučila zamijeniti datum povratka. Moja je zrakoplovna karta bila izdana u JAT-u, no njihova poslovnica u Torontu više nije postojala i karta nije vrijedila. Tako sam igrom slučaja nastavila živjeti ovdje", otkriva nam.

Nakon 27 godina u novom gradu Tatjana konačno živi kao kod kuće, jer joj aktivnosti u zajednici umjetnika pružaju osjećaj pripadnosti. 

Članica je "Propeller" udruge koja radi na povezivanju umjetnika te oslikavanju i uljepšavanju javnih prostora u gradu. Njezine se kreacije mogu naći na oslikanim semaforskim kutijama ili gradskim grafitima.

"Umjetnici su nedavno počeli izlagati u predvorjima velikih nebodera koji su u posljednjih nekoliko godina niknuli u samom središtu grada", napominje naša sugovornica.

Sve za domovinu

U široj iseljeničkoj zajednici Tatjana Hutinec vrednovana je kao umjetnica hrvatskog porijekla, a ona zauzvrat – obogaćuje zajednicu svojim talentom i donacijama. 

Tako je nedavno u organizaciji Kanadsko-hrvatske komore koordinirala izložbu radova šestorice hrvatskih umjetnika. 

"Skupina slikara mogla je prikazati svoje radove posjetiteljima gala večere, a dobar dio prihoda od prodaje umjetnina doniran je za stipendiranje učenika i studenata u zajednici", ističe Wanita Kelava, menadžerica Kanadsko-hrvatske komore iz Toronta. 

Naša sugovornica je također prisutna u lokalnim medijima gdje neumorno promovira svoja umjetnička djela, a u BAKA galeriji u Torontu organizirala je izložbu američkog slikara hrvatskog porijekla Stjepana Suse Erdega.

Komentara 1

FM
fmihoci1
13:27 27.07.2017.

... citat: "Moja je zrakoplovna karta bila izdana u JAT-u, no njihova poslovnica u Torontu više nije postojala i karta nije vrijedila. Tako sam igrom slučaja nastavila živjeti ovdje." - "hvala" JAT-u, kriv si za napuštanje Hrvatske još jedne vrijedne Hrvatice ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije