Senj, 1652. – Beč, 1713.

Od preteče Hrvatskog narodnog preporoda do života na rubu siromaštva

Pavao Ritter Vitezović
Snježana Herek
17.01.2018.
u 10:12

Na njegove ideje kasnije su se oslanjali Ante Starčević i Ljudevit Gaj

Pavao Ritter Vitezović bio je hrvatski leksikograf i povjesničar, preteča hrvatskog narodnog preporoda. U svojim djelima oslikavao je socijalne, političke, gospodarske i kulturne prilike toga vremena, a pridonosio je buđenju hrvatske nacionalne svijesti.

Njegovo najznačajnije djelo je Croatia rediviva (Oživljena Hrvatska) iz 1700., u kojem se zalagao za ujedinjenje svih Slavena pod hrvatskim imenom. Na njegove ideje kasnije su se oslanjali Ante Starčević i Ljudevit Gaj. 

Značajan je i Vitezovićev jezikoslovni rad, posebno djelo Lexicon Latino-Illyricum, u kojem se nalaze riječi svih hrvatskih narječja. Zalagao se da osnova hrvatskog pravopisa bude fonetska, tj. da svaki glas ima svoje slovo, te je predlagao uporabu dijakritičkih znakova u hrvatskom pravopisu.

U svome prvom djelu Odiljenje sigetsko, koje je tiskao na hrvatskom jeziku u Linzu, a govorilo je o borbi za kršćanstvo i nacionalnim velikanima onog doba, prvi put u hrvatskoj književnosti, uz ratničke vrline, opisuje i ljubavni život junaka. 

Od 1694. bio je organizator i upravitelj Zemaljske tiskare u Zagrebu, prve takve tiskare u Hrvatskoj. Nakon što je uništena u požaru te nakon smrti supruge i sina, 1710. odlazi u Beč, gdje živi na rubu siromaštva. 

Kao vrsnog poznavatelja hrvatske povijesti, carski dvor ga imenuje svojim savjetnikom i barunom, ali uskoro umire. Bavio se aktivno i politikom, bio je podžupan Like i Krbave.   

 

Hrvatski velikani, Večernji list, Zagreb, 2014.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije