Moja Hrvatska
Naslovnica Priče

Druga strana iseljeništva: U školu je išao u majčinim cipelama jer nije imao svoje

Paulov otac Mate emigrirao je u Kanadu oko 1906. iz Ledenice u Hrvatskom primorju. Poslije je prešao u Sjedinjene Američke Države, gdje mu se 1920. godine pridružila supruga Zora, rođena Pađen
07. studenoga 2017. u 07:06 0 komentara 955 prikaza
Paul Milosevich
Foto: Matica
Pogledajte galeriju 1/4

Ni u jednoj knjizi o američkim Hrvatima nisam naišao na ime slikara Paula Milosevicha pa s ovih nekoliko riječi želim ispraviti taj nedostatak. 

Slavko Vorkapić Slavko Vorkapić Kako je Hrvat osvojio Hollywood još 1921. godine

Riječ je o umjetniku koji je tijekom gotovo 40-godišnjeg stvaralačkog rada oslikavao ne samo život u jugozapadnim državama Amerike – Kalifornije, Colorada, zapadnog Teksasa i Novog Meksika, nego i u Europi, posebno Hrvatskoj – domovini svojih roditelja i predaka. 

U njegovim ostvarenjima osjeća se utjecaj europskih majstora Maneta i Henrija, iako je on svojim učenicima na sveučilištu Texas Tech uvijek ponavljao: "Umjetnik mora slikati jednostavno i ono što je očigledno, a ne ono što je nemoguće". 

Paulov otac Mate emigrirao je u Kanadu oko 1906. iz Ledenice u Hrvatskom primorju. Poslije je prešao u Sjedinjene Američke Države, gdje mu se 1920. godine pridružila supruga Zora, rođena Pađen. Poput većine tadašnjih iseljenika, radio je teške fizičke poslove: od zidara i stolara preko farmera pa sve do kopača ugljena u rudniku. 

Imali su osmero djece, od kojih je najmlađi bio Paul. Iako su bili vrlo siromašni, svojoj djeci su nastojali omogućiti što bolje školovanje. Sa smiješkom se Paul zna prisjetiti kako je zimi u školu odlazio u majčinim visokim ženskim cipelama na žniranje (jer svojih uopće nije imao) te namjerno gazio u duboki snijeg kako to drugi učenici ne bi primijetili. Kada je odrastao, odlazi na studij stomatologije, ali ga ubrzo napušta i posvećuje se isključivo slikarstvu. 

Paulovi crteži u tušu i olovci te uljene slike jarkih boja prikazuju članove njegove obitelji, pse, krave, sajmove, Indijance, kauboje, čizme, odjeću, T-model starog Forda...

Odličan je i kao portretist pa slika i poznate ljude, no najzanimljivija su mu izrazita ženska i muška lica zapadnog Teksasa. Sve u svemu, kvalitetan umjetnik.

Godine 1991. u izdanju Texas Tech University Pressa pod naslovom "Out of the Ordinary – The Art of Paul Milosevich" (Izvan uobičajenog – Umjetnost Paula Milosevicha), izišla je prekrasna monografija sa 147 slika (preko stotinu u boji) koje su stvorene zahvaljujući darovitosti ovog umjetnika.

Domovinu svojih roditelja Paul je posjetio 1968. i 1971. godine, što je zabilježio i u svome dnevniku ilustriranom crtežima koji se također nalaze u spomenutoj monografiji.

 

Vladimir Novak

The Vincent Thomas Bridge Voljeni političar Vidite li ovaj most u San Pedru? Izgrađen je zaslugom Hrvata John B. Bestic John B. Bestic Hrvat poginuo kao američki general. Zbog kvara zrakoplova morao je sletjeti na cestu Tadich Grill Tadich Grill Kako je Hrvat postao najistaknutiji ugostitelj u San Franciscu: Jurio sam kroz stražnja vrata...
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.