Baden-Württemberg

Dobro došli u župe koje u Njemačkoj okupljaju dvije tisuće Hrvata katolika

HKZ Aalen i HKZ Heidenheim
Foto: Adolf Polegubić
1/18
01.12.2017.
u 09:49

Među prvima koji su duhovno skrbili za hrvatske vjernike u cijelom Baden-Württembergu bio je svećenik tadašnje Riječko-senjske nadbiskupije vlč. Anton Kosina

Hrvatske katoličke zajednice Aalen i Heidenheim an der Brenz nalaze se u pastoralnom području Baden-Württemberg I., a djeluju u sklopu Biskupije Rottenburg-Stuttgart. 

Hrvatska katolička zajednica bl. Alojzija Stepinca u Aalenu i Hrvatska katolička zajednica Srca Isusova u Heidenheimu a.d. Brenz danas imaju oko dvije tisuće Hrvata katolika. Nastale su u srpnju 2005. novim ustrojem u biskupiji Rottenburg-Stuttgart na području bivše misije Aalen.

Među prvima koji su duhovno skrbili za hrvatske vjernike u cijelom Baden-Württembergu bio je svećenik tadašnje Riječko-senjske nadbiskupije vlč. Anton Kosina. Godine 1960. na to područje dolazi svećenik Zadarske nadbiskupije vlč. Antun Odak koji je preuzeo skrb za vjerski život Hrvata katolika u Baden-Württembergu sve do Bodenskog jezera. 

Godine 1968. osnovane su hrvatske katoličke misije u Stuttgartu i Göppingenu. Hrvatska katolička misija u Aalenu utemeljena je 18. studenoga 1969. 

Prvi voditelj misije bio je svećenik Barske nadbiskupije vlč. Marko Bakočević koji je došao iz Italije 1969., a misiju je vodio do 1973. Misija je pokrivala područje Heidenheima, Aalena, Ellwangena, Crailsheima, Gerabronna, Schorndorfa, Schwäbisch Halla i Schwäbisch Gmünda. U to je vrijeme na tom velikom području živjelo i radilo oko deset tisuća Hrvata. 

U radu vlč. Bakočeviću od svesrdne je pomoći bio socijalni radnik Mirko Vidačković i to od svibnja 1971. Vidačkovića je zamijenio Mato Šegrt koji je u misiji djelovao do 1973. kada je u Aalenu osnovana socijalna služba njemačkog Caritasa, u sklopu koje je Šegrt preuzeo socijalnu brigu za Hrvate. Iste godine ujedno je podijeljeno područje misije. 

Tako Schorndorf, Schwäbisch Hall i Schwäbisch Gmünd postaju zasebna misija, u kojoj vlč. Marko Bakočević djeluje do smrti. U Aalen je 1973. došao fra Kruno Vukušić, franjevac Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja sa sjedištem u Splitu koji je misiju vodio do 1982. On je imenovan voditeljem misije Aalen i Heidenheim. 

Uza sve druge pastoralne aktivnosti, o. Vukušić pokrenuo je hrvatsko hodočašće za područje svoje misije i okolice u biskupijsko svetište Ellwangen na Schönenbergu. Tako je za prvo hodočašće 1980. godine dao načiniti pralik Gospe Velikoga hrvatskog krsnog zavjeta, koji se sada nalazi u HKZ Stuttgart-centar, i za ophode Višeslavov križ koji je blagoslovio tadašnji hvarski biskup Celestin Bezmalinović. 

Hodočašće je 1981. predvodio tadašnji pročelnik Kongregacije za nauk vjere kardinal dr. Franjo Šeper. Kasnije su hodočašće predvodili brojni hrvatski biskupi i prelati.

Godine 1983. u Aalen-Heidenheim za voditelja misije dolazi vlč. Josip Grošić koji je prije toga bio misionar u Francuskoj, Belgiji i Luksemburgu. Vlč. Grošić je vodio misiju do 1993. U isto vrijeme u misiju dolazi i pastoralna suradnica Krunoslava Juvančić koja je djelovala u misiji do 1996. 

Bilo je to novo osvježenje za misiju koja je tada brojila 2500 vjernika. Pastoralno se osoblje posebno posjećivalo obitelji, a težilo se i pronalasku pastoralnih prostora. Tako je godine 1984. otvoren pastoralni prostor u Aalenu, a 1988. u Heidenheimu. Ljudi su se u misijskim prostorijama okupljali sve više. 

Pastoralna suradnica Juvančić držala je vjeronaučnu pouku, okupljala mlade i započela vježbati folklor i tako se djelatnost misije polako proširuje. Godine 1992. na mjesto voditelja misije je došao mons. Franjo Prstec iz Švedske koji je uvelike pridonio integraciji Hrvata u njemačko društvo, a misiju je vodio do 1997. godine. 

Djelovao je za vrijeme Domovinskog rata i karitativno pomažući u zbrinjavanju prognanih i izbjeglica. Mons. Prsteca je 1997. na mjestu voditelja misije naslijedio svećenik tada Zagrebačke nadbiskupije, a sada Bjelovarsko-križevačke biskupije vlč. Vilim Koretić koji djeluje do danas. 

Kao tajnica u zajednicama u Aalenu i Heidenheimu radi Andreja Dvojković. Folklor u zajednicama vodi Paula Matić. U Aalenu djeluje zbor djece i mladih "Stepinčevi mališani". Pjevanje na misama u Aalenu na orguljama prati Vanessa Adelfio, a u Heidenheimu Julijan Škobić.

Nedjeljna misna slavlja u zajednicama se služe u Aalenu u kapeli sv. Mihaela i to s Nijemcima te u Heidenheimu u crkvi sv. Marije. Misna slavlja na hrvatskom jeziku povremeno se slave i u Crailsheimu i Gerabronnu. 

Vlč. Koretić u Aalenu služi misna slavlja svakodnevno na njemačkom jeziku. U zajednicama djeluju dva pastoralna vijeća, svako broji osam članova. Glavna crkvena odbornica u Heidenheimu je Dijana Matić, a u Aalenu Paula Matić. 

Vjeronauk se u zajednicama drži za djecu i mlade, posebno kao priprava za prvu pričest. Na području zajednica djeluje dopunska nastava – u Aalenu i Heidenheimu.

Zajednice s hrvatskim zajednicama iz tog područja sudjeluju na hodočašću u marijanskom svetištu "Ave Maria" kod Geislingena. Vjernici iz zajednica rado hodočaste s hrvatskim vjernicima iz biskupije Rottenburg-Stuttgart u Zwiefalten. Rado su hodočastili i u Lurd, Padovu, Fatimu i Rim. 

U zajednicama se posebno radi s mladim obiteljima i djecom, drže se duhovne obnove, a zajednice njeguju dobru suradnju s mjesnim njemačkim zajednicama i okolnim hrvatskim zajednicama.

 

Adolf Polegubić, "Dušobrižništvo za Hrvate u Njemačkoj", Hrvatski dušobrižnički ured – Niz "Diaspora croatica" knj. 24, Frankfurt am Main, 2017. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije