Moja Hrvatska
Naslovnica Priče

Najlakši put do SAD-a

Ovaj plakat samo je jedan od mnogih iz tih godina koji je promijenio živote brojnim Hrvatima
10. svibnja 2017. u 09:05 1 komentara 1784 prikaza
Zrakoplov
Foto: Duško Marušić/PIXSELL

U arhivu Hrvatske matice iseljenika pronašli smo oglas zrakoplovne kompanije Pan Am na kojem se reklamiraju karte za odlazak u Sjedinjene Američke Države.

L. Mašek i drug Zanimljivost Ovako su 1906. reklamirani odlasci iz Zagreba

Kupovina "propusnica" za "bolje sutra" mogla se te 1984. godine obaviti u Zagrebu, Dubrovniku i Beogradu, a letjelo se luksuznim širokotrupnim Boeingom 747 u čak 45 gradova diljem SAD-a.

Pan American World Airways bila je vodeća međunarodna zrakoplovna kompanija Sjedinjenih Američkih Država od tridesetih godina prošlog stoljeća pa sve do svog raspada 4. prosinca 1991. 

Ovaj plakat na engleskom jeziku samo je jedan od mnogih iz tih godina koji je promijenio živote brojnim Hrvatima.

Pan Am | Autor : Matica Foto: Matica

Tragičan put u Ameriku Iz povijesti hrvatskog iseljeništva Tragičan put u Ameriku Brod Kralj rajčica Filmska priča! Hrvat zbog 'spoja' zakasnio na brod pa zauvijek ostao u Australiji Pregled očiju Posljednja prepreka - otočić Ellis 'Što ako me pošalju kući? Kako će otac vratiti posuđeni novac?'
  • Avatar kokodrilo
    kokodrilo:

    U ljeto 1988-me putovao sam jednosmjerno od Londona do Seattle-a. Tada se jos smjelo pusiti u avionu.... :) Pan Am je stvarno bila velika kompanija. Steta da su nestali ko prdac u vjetru. Nova kompanija je osnovana 2015-te pod istim ... prikaži još!stim imenom, ali imaju samo nekoliko malih aviona i voze samo privatne narudzbe (VIP i private parties).