Zagreb, 1921. – Pariz, 2009.

Nadrealist svjetskog glasa koji je povezao Hrvatsku i Francusku

Radovan Ivšić
Arhiva VL-a
25.04.2018.
u 09:17

Kritizirao je politiziranje, komunističke parole i lažni nadrealizam. Bio je najveći kritičar Miroslava Krleže zbog njegova nekritičnog priklanjanja komunističkom režimu i uskogrudnosti koju je pokazivao prema modernoj umjetnosti

Radovan Ivšić bio je hrvatski pjesnik, dramatik, esejist, prevoditelj i nadrealist svjetskog glasa koji je kao disident živio u Francuskoj, gdje je objavljivao kod Gallimarda i imao status jednoga od vodećih intelektualaca. 

Najveću slavu stekao je dramom "Kralj Gordogan" te zbirkom pjesama "Crno". Zapamćen je kao iznimno neovisan, slobodan i nepotkupljiv književnik koji se javno usprotivio i ustaškom i komunističkom totalitarizmu. 

Poglavnik Pavelić osobno mu je zabranio objavljivanje poeme "Narcis", a glasovita drama o poludjelu vladaru "Kralj Gordogan" napisana 1943. zbog protivljenja komunističkih vlasti na hrvatsku premijeru čekala je do 1979. 

Kritizirao je politiziranje, komunističke parole i lažni nadrealizam. Bio je najveći kritičar Miroslava Krleže zbog njegova nekritičnog priklanjanja komunističkom režimu i uskogrudnosti koju je pokazivao prema modernoj umjetnosti. 

Godine 1954. napustio je Zagreb u kojem je diplomirao humanizam i socijalne znanosti te se preselio u Pariz, gdje je upoznao Andréa Bretona i ravnopravno sudjelovao u svim manifestacijama nadrealističkog pokreta. 

Surađuje i prijateljuje s Bretonom, Peretom, Miroom, Benoitom i drugim nadrealistima. Preveo je mnoga klasična i suvremena djela francuske književnosti na hrvatski jezik te postao jedna od najznačajnijih spona između hrvatske i francuske kulture. Za života je odbio sva javna priznanja. Bio je u braku s francuskom pjesnikinjom Annie Le Brun.

Ivšić je preminuo na Božić 2009. godine.

 

Hrvatski velikani, Večernji list, Zagreb, 2014.

Komentara 1

OO
onako_ovlaš
20:27 25.04.2018.

ivšić nije diplomirao nikakav humanizam i socijalne znanosti već francuski i talijanski jezik na ff u zagrebu,kakve besmislice anotira taj skoko

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije