Senj, 1865. – Sarajevo, 1908.

Najznačajniji pjesnik realizma i borac za samostalnu Hrvatsku

Sarajevo
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
21.03.2018.
u 11:54

U njegovim pjesmama dominiraju: domovina, žena, položaj čovjeka u svijetu, društvo, svemir, religija, smrt, sloboda

Silvije Strahimir Kranjčević bio je najznačajniji hrvatski pjesnik iz doba realizma. Bio je i buntovne naravi, zbog čega nije ni maturirao završivši gimnaziju u rodnom Senju. Kratko je boravio u Rimu želeći postati svećenik, ali relativno brzo odustaje i u Zagrebu se školuje za učitelja. 

Budući da u doba Khuena Hedervarija u Hrvatskoj nije bilo mjesta za njegovo zaposlenje, službuje u Bosni i Hercegovini – u Mostaru, Livnu, Bijeljini i Sarajevu. 

Još kao mladi pjesnik privukao je veliku pozornost književne kritike. Prva zbirka Bugarkinje objavljena je 1884. u Senju, a nakon toga su svjetlo dana ugledale još dvije: Izabrane pjesme (Zagreb, 1898.) i Trzaji (1902.). Izlazak posljednje knjige Pjesme (1908.), koju je sam uredio, nažalost nije dočekao. 

U njegovim pjesmama dominiraju: domovina, žena, položaj čovjeka u svijetu, društvo, svemir, religija, smrt, sloboda... Osobito je naglašena socijalna komponenta te tegobe hrvatskoga naroda. Neke od njegovih najpoznatijih pjesama su: Mojsije, Ditiramb, Angelus, Iza spuštenijeh trepavica, Moj dom... 

U Sarajevu je punih osam godina (1895. – 1903.) uređivao književni časopis Nada koji je izdavala Zemaljska vlada Bosne i Hercegovine, kao najvažniji književni časopis hrvatske moderne. Bio je strastveni pravaš i borio se za samostalnost hrvatske države.  

 

Hrvatski velikani, Večernji list, Zagreb, 2014.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije