Planira se vratiti u Split

Hrvat iz Kanade otkriva kako uspjeti u međunarodnom okruženju

Marko Ganza
Foto: Privatni album
1/5
03.12.2017.
u 13:57

Marko Ganza igrom slučaja rođen je u Bosni i Hercegovini (Bugojno). Njegov otac Krešimir, podrijetlom iz Splita, bio je zatvaran kao sudionik hrvatskog proljeća

Marko Ganza, kanadski Hrvat nemirna duha, već 15 godina radi na brojnim školama i fakultetima diljem svijeta kao profesor engleskog jezika.

Nedavno je objavio uspješnicu "Kako predavati izvan zemlje" koja se izvrsno prodaje na Amazonu. U tom priručniku, uglavnom za mlade profesore, Ganza objašnjava kako se može uspjeti u međunarodnom okruženju i izgraditi karijeru podučavanjem jezika i drugih predmeta.

Mene je najviše zanimalo kako se odlučio na život daleko od Kanade, obitelji i prijatelja...

"Imao sam 26 godina, osjećao sam se sputanim radeći u školi na zamjenama. Živio sam s majkom i vukao dugove od studija. Želio sam neovisnost, upoznati svijet, riješiti sve dugove i živjeti zanimljivijim životom. Predavanje po svijetu mi je to i omogućilo", rekao je naš sugovornik koji je u Kinu došao nakon nekoliko godina provedenih na Bliskom istoku i u Južnoj Koreji. 

"Sada sam u Kini već više od devet godina, uglavnom zato što je isplativo. Izvrsno smo plaćeni, a velika je potreba za stručnjacima za evaluaciju engleskog jezika. Na osnovu vlastitog iskustva, mnogo više može se uštedjeti radeći u zemljama u razvoju nego u ekonomski naprednijim dijelovima svijeta, gdje su troškovi života znatno veći", istaknuo je naš Ganza kojem se svidio život u Kini. 
Njegova su jedina zamjerka crni gusti oblaci koji se nadvijaju nad industrijskim zonama u velikim kineskim gradovima.

"U nekim ste zemljama nesigurni zbog političke situacije ili prirodnih nepogoda, dok u Kini ne možete disati. Svakako je to loš izbor za astmatičare i osobe s alergijama jer je zrak zagađen", naglasio je.
 
I nakon šest kineskih gradova u kojima je živio, naš sugovornik sada je u Šangaju i već tečno govori mandarinski. Na prijašnjim je poslovima u Abu Dhabiju naučio arapski jezik.

Marko Ganza igrom slučaja rođen je u Bosni i Hercegovini (Bugojno). Njegov otac Krešimir, podrijetlom iz Splita, bio je zatvaran kao sudionik hrvatskog proljeća. Često je dobivao otkaze kao profesor na školi pa se obitelj preselila u BiH.

Krajem sedamdesetih godina prošloga stoljeća, obitelj je odselila u Kanadu. Tamo je Marko završio program engleskog jezika na Sveučilištu u Torontu, koji zovu kanadskim Harvardom.

"Knjigu sam napisao jer sam po struci profesor književnosti i volim pisanje. Pravilo broj jedan kreativnog pisanja jest da se piše o onome što vam je poznato. Meni su iseljenička svakodnevica ljudi koji putuju od posla do posla kao profesori postala vrlo bliska. Tako sam se odlučio podijeliti svoja iskustva u jednom lako čitljivom priručniku", otkrio je naš sugovornik.

U dobroj namjeri da pomogne mladima – da izbjegnu zamke u koje je sam upadao dok je predavao u pet različitih zemalja, Ganzina knjiga edukativnog je sadržaja. Svaka kultura ima svoje posebnosti. Ako želite doznati što učiniti s darovima koje dobivate od djece, mitom koji vam nude roditelji, prijevarama na koje su spremne agencije za zapošljavanje, vrijeme je da pročitate Markovu knjigu.

Njegov boravak u Kini obilježen je obilaskom turističkih atrakcija. Nakon nekoliko posjeta Kineskom zidu, postao je očaran ovim svjetskim čudom. Veliki zid u obliku zmaja ima glavu u okolici Pekinga, a rep mu je u provinciji Gansu. Trebalo bi oko 18 mjeseci da se propješači svih 8850 kilometara zida. Pojedini dijelovi u lošem su stanju i podosta su razrušeni. 

Naš sugovornik propješačio je 35 dijelova, što je većina Kineskog zida koji prati drevni svileni put. O svojim putovanjima Ganza priprema videoprojekt. Tu će se naći mnogo zanimljivosti iz trideset kineskih provincija u kojima je bio. Ostalo mu je još tri da proputuje cijelu zemlju. Nakon što je pomogao stotinama djece u različitim zemljama savladati engleski jezik, Marko Ganza planira vratiti se u Split, gdje su mu korijeni.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije