Prošla NATO i Harvard

Hrvatica iz Toronta vidi drukčiju turističku Hrvatsku

Mirella-Marie Radman
Privatni album
28.08.2017.
u 13:40

Mirella je rođena Splićanka. Njezina je obitelj 70-ih godina došla u Kanadu u potrazi za boljim životom. Trenutačno radi na postupnom povratku u Hrvatsku, Crnu Goru i Island, mjesta gdje se, kako kaže, osjeća kao kod kuće

Ovo sam ljeto Mirellu-Marie Radman, uspješnu blogericu i marketinšku stručnjakinju te nadasve obrazovanu mladu ženu zatekla u Splitu iako je pola svojeg hrvatskog radnog odmora provela u Dubrovniku. 

Upozorila me da u Dubrovnik i ne krećem s četveročlanom obitelji ako nisam dobro razradila plan kako provesti nekoliko dana u jednoj od najnapučenijih turističkih meka na vrhuncu sezone. 

"Ovdje sve puca po šavovima, turista ka u priči, a vrućina... Nimaš di parkirat, u gradu je ludnica", odgovarala me Mirella od našeg planiranog dubrovačkog izleta. I tako je dogovor pao na Split, grad koji nam je objema pri srcu. 

Mirella Marie-Radman rođena je Splićanka. Njezina je obitelj 70-ih godina došla u Toronto u potrazi za boljim životom. Trenutačno radi na postupnom povratku u Hrvatsku, Crnu Goru i Island, mjesta gdje se, kako kaže, osjeća kao kod kuće. 

Nedavni angažman s glasilom Dubrovnik Times samo je prvi korak u njezinu ponovnom osvajanju staroga kontinenta. Prvi se put poslovno našla u Europi krajem devedesetih dok je bila uključena u ubrzanje procesa pristupanja zemalja jugoistočne Europe NATO-u. Radeći između Bruxellesa i Washingtona, živjela je u raskoraku između Sjeverne Amerike i Europe. 

Njezin šestogodišnji angažman u NATO-u kulminirao je dobivanjem prestižne Fulbrightove stipendije. Nakon toga provela je godinu dana na Harvardu radeći na svojoj doktorskoj tezi "Analiza isplativosti ukrajinskog članstva u NATO-u: tempirana bomba na ruskim vratima".

"Iako me smatraju stručnjakinjom za pitanja istočne Europe, Rusije, sigurnosna pitanja i teme hladnog rata, moj se interes proteklih godina pomaknuo prema pitanjima međunarodnog rata protiv terorizma. Godinama smo živjeli u tome bipolarnom svijetu, na razdjelnici između SAD-a i Sovjetskog Saveza, no to je sada prošlost. Nove ugroze prijete svjetskom poretku i miru u svijetu", ističe Mirella koja se inače zalaže za prestanak svih oblika mržnje i podjela na području Balkana, zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza te novih zona sukoba poput Sirije i Bliskog istoka. 

Njezina nova knjiga na tu temu izlazi krajem ove godine pod naslovom "Šahovska igra hladnog rata: Sirija na rubu propasti", a bit će publicirana na arapskom, njemačkom, francuskom, talijanskom, hrvatskom, srpskom i ruskom jeziku.

U razgovoru s Mirellinim urednikom, Markom Thomasom iz Dubrovnik Timesa, doznajem da je publika, ali i on osobno, zadivljena njenim jedinstvenim pogledima. 

"Iako je predstavnica iseljeništva, mnoga njena gledišta odstupaju od tipičnih pogleda dijaspore. Uglavnom, Mirella je uvijek okrenuta budućnosti", naglašava Mark Thompson koji je našoj sugovornici povjerio i stalnu kolumnu nakon nekoliko članaka s odličnim odjekom.

Ova vrlo svestrana spisateljica odnedavno piše i uređuje mnoge filmske scenarije, uključujući i svoj upravo nagrađen rukopis za film kanadske režiserke Virginie Abramovich pod radnim naslovom "Jedi ili budi pojeden". 

Snimanje započinje za koji dan, a film je već osvojio subvenciju prestižnog Torontskog umjetničkog koncila za 2016. godinu. Priča prati iseljenička iskustva jedne mlade Ruskinje i njeno (ne)snalaženje u Kanadi. 

"Kroz proces pisanja dokumentaraca i kratkih filmskih projekata za HBO i Netflix, Showtime u Kanadi i SAD-u, a u Europi sam angažirana od Canal+/ZDF mreže u Francuskoj i Islandu, uspjela sam naći svoje kreativne ventile. Također, ovaj tip filmografije je neovisan od velikih studija i općenito od holivudskih uvriježenih tokova. Tako su mnogi režiseri i pisci scenarija pronašli vlastiti izričaj te mogu progovoriti o temama koje nisu u fokusu mainstream kinematografije", priznaje Mirella zadovoljna što je i sama dio toga filmskog svijeta.

Njezin trenutačni fokus u domovini je na pozitivnoj promociji i brandingu hrvatskog turizma.

"Ako usporedimo Dubrovnik i turistički boom ove metropole hrvatskog turizma s islandskim primjerom, vidjet ćemo mnoge sličnosti. Na primjer, Island je također postao raj za strane filmske produkcije nakon što je 2008. godine bio na rubu financijske propasti. Okretanje kreativnim industrijama pomoglo je tom malom sjevernoatlantskom otoku u izlasku iz ekonomske krize. Upravo svjedočimo preporodu turizma u Hrvatskoj koji dijelom privlači obožavatelje filmova i filmskih serijala. U Dubrovniku niču mnogobrojne ture 'Igre prijestolja', čega nije bilo prije pet godina. I taj se pozitivan trend širi do ostalih dijelova Dalmacije i odnedavno Istre. Slično je i na Islandu koji jedva može ugostiti broj turista koji dolaze razgledavati krajolike u kojima su se snimale Igre prijestolja", tvrdi naša sugovornica.
 
Katkada se čovjek nađe na raskrižju u životu i to je Mirella osjetila prije nekoliko godina kada se zasitila korporativnog okruženja. Bila je ponukana napustiti poslovni svijet i krenuti za svojim kreativnim impulsima. 

Nakon mnogo godina provedenih u Globe and Mailu, jednom od vodećih kanadskih glasila, bila je te sreće da u "freelancingu" poslovnim aranžmanima nađe ispunjenje i novi način zarade pomažući pisanjem mnogim danas uspješnim startupovima. 

A druga su joj velika strast putovanja...

"U Island me dovela ljubav prema toj divnoj mističnoj zemlji. Već dugo godina njegujem prijateljske odnose s kćeri nekadašnjeg islandskog ministra vanjskih poslova. Islanđani su bili prva država koja je priznala Hrvatsku i ta mala nacija veliki je prijatelj naše domovine", govori s ponosom.

Naša sugovornica odnedavno je ponovno angažirana u korporativnom svijetu, preuzevši rukovodeću poziciju u kompaniji Liftco, najvećoj kanadskoj tvrtki koja proizvodi i distribuira medicinsku marihuanu. 

"Uvijek se zalažem za inovaciju i remećenje ustaljenih načina funkcioniranja društva, korporacija i medija. Kad pogledam unatrag, moj interes, na primjer za utjecaj filmskih projekata u Hrvatskoj, trajao je već neko vrijeme i jedna sam od prvih isticala da će Igra prijestolja brendirati drukčiju turističku Hrvatsku, kao što je Gospodar prstenova isto to učinio za promociju Novog Zelanda. Uz nove produkcije koje dolaze u Hrvatsku, kao što su James Bond i Mamma Mia, te manjih neovisnih filmskih i TV produkcija, uvjerena sam da će se turističko ljeto pretvoriti u turističku zimu", zaključuje Mirella-Marie Radman.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije