Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Dijaspora na jednom od najvećih zimskih okupljanja u Americi

Nije neobično susresti skijaše i bordaše iz New Yorka, Washington DC-a, Clevelanda, Chicaga, Milwaukeeja, Toronta, Mississauge i Londona (u Ontariju)
09. veljače 2019. u 09:54 0 komentara 1703 prikaza
Foto: Hrvatska bratska zajednica u Americi
Pogledajte galeriju 1/12

Od 1. do 3. veljače 2019. održano je 49. godišnje natjecanje u gigant salomonu Hrvatske bratske zajednice u Americi. Ovo zimsko okupljanje naših članova privlači sve više i više mladeži, ali i starijih osoba. Natjecalo se oko 40 skijaša i bordaša u muškoj i ženskoj konkurenciji, životne dobi od 9 do 71 godinu.

SkiFest HBZ-a Skijaško natjecanje HBZ-a Zimski susreti američkih Hrvata u Pennsylvaniji: Ovdje se ništa ne događa bez tamburice

"SkiFest" kroz ovih 49 godina izraslo je u jedno od najvećih zimskih okupljanja naših ljudi u Americi. Cijelo skijalište unaprijed je rasprodano i svi putevi u petak poslijepodne vodili su u Hidden Valley Ski Resort. Već kod ulaza, putem razglasa, čuli su se zvuci tamburice koji su najavili dobru zabavu, opuštanje, ali i sportska nadmetanja.

Skijaške staze, koje se spuštaju s planinskog lanca Laurel Highlands, vrlo su pogodne za početnike, ali i već okušane skijaše te bordaše, koji su spremni za natjecanje. Mogućnosti za ljubitelje zimskih sportova velike su i raznovrsne. Bilo je za svakog ponešto. Pa i za ljubitelje dobre glazbe, zabave i plesa navečer, u banket-dvorani.

Skijanje Iz emisije Dobar dan Hrvati Umjesto nastave – skijanje

Skijalište je udaljeno svega 95 kilometara od Pittsburgha. Sve spomenuto doista pogoduje da se "SkiFest" već godinama održava baš ovdje. Nije neobično susresti skijaše i bordaše iz New Yorka, Washington DC-a, Clevelanda, Chicaga, Milwaukeeja, Toronta, Mississauge i Londona (u Ontariju). Najbrojnije su skupine ipak iz Pittsburgha i Clevelanda, posebno mladeži.

Ovogodišnji gosti "SkiFesta" pristigli su iz Osijeka, domovine nam Hrvatske. Bio je to Tamburaški sastav Kas koji je u večernjim satima svirao za zabavni ugođaj, ali imali su i svog predstavnika, što je bilo ugodno iznenađenje. Naime, Dinko Glavaš, jedan od vodećih pjevača sastava, bio je vrlo uspješan u spustu na strminama Laurela. Dinko je jednom u svom razgovoru novinaru rekao da je veliki ljubitelj sporta. Ovom prilikom to je još jednom pokazao, iako je u njegovom srcu nogomet.

Zimske radosti Iz emisije Dobar dan Hrvati Zimske radosti

Kas je prije nekoliko godina gostovao je na Kulturnoj turneji Hrvatske bratske zajednice kroz Kanadu i Ameriku te je stekao simpatije i prijateljstva mnogih. Ovim putem još se jednom predstavio s divnom tamburaškom glazbom, pjesmom i svirkom za kola. A mladež ovdje, doista skače na noge kada se svira kolo.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.