Kempten

Ova misija iz Bavarske kući je poslala pomoć u vrijednosti od 10 milijuna njemačkih maraka

Hrvatska katolička misija Kempten
Foto: Adolf Polegubić
1/5
29.09.2017.
u 09:45

Nova ekonomska i ina kriza u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini dovela je znatan broj obitelji i samaca u sve gradove i mjesta koja pripadaju Hrvatskoj katoličkoj misiji Kempten. Tako je porastao i broj vjernika, ali i obveza vezanih uz pastoralni rad i druge potrebe pridošlih

Hrvatska katolička misija Kempten nalazi se u bavarskom pastoralnom području, a djeluje u sklopu Biskupije Augsburg. Kempten je u početku pripadao Hrvatskoj katoličkoj misiji Augsburg. Na tom je području misionar iz Augsburga, salvatorijanac o. Lovro Jure Globan vodio hrvatsku pastvu. 

Hrvatska katolička misija Kempten osnovana je 4. svibnja 1974. godine, a broji oko tri tisuće vjernika. Od početka je vodi član Hrvatske dominikanske provincije sa sjedištem u Zagrebu, mr. o. Mile Gugić. 

Misija se nalazi u Bavarskoj, pripada biskupiji Augsburg, a obuhvaća pokrajinu Allgäu. Proteže se na osam dekanata. Mise se nedjeljom i blagdanom slave u crkvi sv. Ante u Kemptenu i u crkvi sv. Ivana Krstitelja u Memmingenu. 

Misna slavlja služe se i u bolničkoj crkvi Duha Svetoga u Füssenu, u crkvi sv. Mihaela u Sonthofenu, u kapelici sv. Klare časnih sestara Bosansko-hrvatske provincije u Bad Wörishofenu, u crkvi sv. Ivana Krstitelja u Oberstdorfu, u crkvi sv. Josipa u Lindauu na Bodenskom jezeru, a za velike blagdane i u crkvi sv. Petra i Pavla u Kleinwassertalu te prigodno u mjestu Buchloe. 

Prije dolaska u Kempten, mr. o. Gugić djelovao je u Hamburgu, a iskustvo pastoralnog rada u toj misiji olakšalo mu je osnivanje nove misije. 

I uz to nije bilo jednostavno okupiti, pozvati i upoznati vjernike na tako širokom području. Trebalo je ući u tvornice, bolnice, domove za starije i nemoćne, hotele i gradilišta te doći do svakoga mjesta gdje žive i rade Hrvati. 

Trebalo je pronaći crkve za bogoslužje, ali i prostorije za vjeronauk i susrete. U suradnji s njemačkom Crkvom birali su se najpogodniji prostori. 

Tako započinje pastoralni rad u Kemptenu, Memmingenu, Immenstadtu, Oberstaufenu, Lindauu, Oberstdorfu, Sonthofenu, Füssenu, Schongauu, Kaufbeurenu, Buchloeu, Mindelheimu, Bad Wörishofenu i Kleinwassertalu. 

Misionar je istodobno dušobrižnik, socijalni radnik i tumač. Uz liturgiju, prioritet djelovanja jest čuvati vjerski, nacionalni, jezični, kulturni i obredni identitet hrvatskog naroda te biti most između iseljene i domovinske Crkve, a u suradnji i dijalogu s mjesnom Crkvom i ovdašnjom kulturom. 

Posjećuju se obitelji i samci, obavlja se blagoslov obitelji, nudi se i čita vjerski tisak i hrvatska knjiga te omogućuje da Biblija uđe u svaki dom. 

Iako su djeca obuhvaćena vjeronaukom u školama, održava se vjeronauk i na hrvatskom jeziku, kao i pripreme za sakramente krštenja, prve pričesti, potvrde i ženidbe. 

U svakom mjestu pomažu vjernici laici, a čitači i ministranti prate misna slavlja. I misijsko Vijeće sudjeluje u kreiranju rada misije. Na godišnjem ministrantskom susretu hrvatskih katoličkih misija Bavarske redovito sudjeluju i ministranti iz misije, a na sportskim natjecanjima postižu zavidne rezultate. 

Mladi se okupljaju na mjesečna predavanja i druženja. Sudjeluju i na susretima mladih na područnoj razini, kao i na hodočašćima. Također se održavaju predavanja za starije različitog karaktera i sadržaja. Predavači su poznati teolozi, bibličari, povjesničari, književnici i pjesnici. 

Nastupao je i veliki broj kazališnih i glazbenih umjetnika, a sve s ciljem očuvanja vjerskog i nacionalnog identiteta. U misiji su redoviti i susreti vjernika uz slavlja Nikolinja, Majčina dana, poklada s prigodnim porukama uz hrvatsku pjesmu i glazbu. 

Vjernici misije organizirano i pojedinačno hodočaste u marijanska svetišta: Birnau, Altötting, Einsiedeln, Lurd, Međugorje, Rim, Padovu, Asiz, Svetu Zemlju...

Od travnja 1993. godine u Hrvatskoj katolički misiji Kempten djeluje pastoralna suradnica prof. Marica-Maja Zovko. Od tada su sva liturgijska slavlja popraćena crkvenom glazbom i pjesmom. Uz vjeronauk i druge oblike rada s djecom i mladima pastoralna suradnica znatno pridonosi zajedničkom radu na svim područjima misijskog djelovanja. 

Posebna važnost pridaje se adventskom i korizmenom vremenu kada se vjernici potiču na intenzivniju molitvu, post i djela milosrđa. U Gospinim mjesecima, svibnju i listopadu, prije mise se moli krunica. 

Za božićne i uskrsne ispovijedi pozivaju se ispovjednici gosti, često i iz domovine, a i duhovne obnove vezane su uz te blagdane. Suradnja s mjesnom Crkvom postoji od početka rada misije. 

Misionar je preuzeo preko tjedna misu u domu za mlade u Förderzentrumu St. Georg u Kemptenu. Za velike blagdane pomaže u ispovijedanju vjernika župe sv. Antuna u Kemptenu. Redovito sudjeluje u tzv. Monatskonferenzu (Dies) i godišnjem Besienungstagu. Misija sudjeluje u godišnjoj proslavi Dana stranaca, kao i na ekumenskim susretima.

U vrijeme Domovinskog rata, Hrvatska katolička misija Kempten dala je velik doprinos. Humanitarna pomoć u vrijednosti oko deset milijuna njemačkih maraka poslana je u Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. 

Tako je upućeno 450 tisuća njemačkih maraka, dječje hrane, pelena za djecu i starce, medicinskih pomagala (35 uređaja za dijalizu, dva rendgena, dvije stomatološke ordinacije), specijalni bolnički kreveti (Naftalan – Ivanić Grad), inventar za škole (stolovi i stolice, ogrjevne peći), 20 tisuća pari čarapa (za vojsku, djecu i odrasle), sredstva za pranje rublja, hrana (20 tona suhomesnatih proizvoda i 200 tona kvalitetnog sira). 

Pomoć je poslana u Zagreb (klinika Rebro, Petrova bolnica, bolnica Merkur, Medicinski fakultet, Dom zdravlja Maksimir, Dom zdravlja Trešnjevka, Dječja bolnica u Klaićevoj ulici, Centar "Stančić", Hrvatski obiteljski preporod, Škola medicinskih sestara, Sanitetski stožer), "Vila Velebita" – zavičajni savez Like, Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Pomoć je također poslana i Caritasu u Zagreb, Rijeku, Zadar, Dubrovnik, Mostar, Široki Brijeg, Posušje, Novu Bilu, Osijek, Slavonski Brod, Požegu, Karlovac, Sisak i Varaždin. I nakon rata ne izostaje pomoć pojedincima i ustanovama.

U siječnju 1977. godine u Kemptenu je uspostavljena stalna socijalna služba "Caritas Verband" za cijelo misijsko područje, a vodi je socijalna radnica Anđelka Jerčić.

Nova ekonomska i ina kriza u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini dovela je znatan broj obitelji i samaca u sve gradove i mjesta koja pripadaju Hrvatskoj katoličkoj misiji Kempten. Na taj je način porastao i broj vjernika, ali i obveza vezanih uz pastoralni rad i druge potrebe pridošlih. 

Voditelj misije, mr. o. Gugić, svojim dugogodišnjim iskustvom te plodonosnim i uspješnim radom u novonastaloj situaciji nastavlja poticati, posebno mlade, na vrijednost očuvanja osobnog identiteta, jezika te vjerske i kulturne baštine. 

Zalažući se za opće dobro među njemačkim klerom, a i među građanina, širi istinu i upozorava na lažnu propagandu, kako vjerske tako i nacionalne povijesti (bl. kardinal Alojzije Stepinac, Bleiburg i dr.). 

Zalaganjem voditelja misije brojni su njemački svećenici i laici upoznali ljepote Lijepe Naše te nose lijepe dojmove i uspomene. 

Hrvatska katolička misija Kempten nastavlja svoj hod moleći Boga da se obnovi duhovno i materijalno lice domovine.

 

Adolf Polegubić, "Dušobrižništvo za Hrvate u Njemačkoj", Hrvatski dušobrižnički ured – Niz "Diaspora croatica" knj. 24, Frankfurt am Main, 2017. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije